Borgerstyret budget puster nyt liv i boligområde

Som en af de første kommuner arbejder Kolding med borgerstyrede budgetter. Det har betydet alternative ideer og større engagement blandt borgerne.

Kolding. Hvis du har en god ide til at gøre boligområdet til et bedre sted at leve, så har vi en pose penge til at føre ideen ud i livet. Sådan lød opfordringen fra lokalpolitikerne til de knap 6.000 beboere i bydelen Brændkjær i Kolding.

Politikerne havde afsat 150.000 kr. til at puste nyt liv i boligområdet og lod selv borgerne bestemme, hvad pengene skulle bruges til. De havde udpeget Brændkjær med bl.a. 1.000 almennyttige boliger, da der var risiko for, at kriminalitet, hærværk og sociale problemer ville vokse, hvis der ikke bliver sat nye initiativer i gang.

[quote align="right" author="Kim Hansen, udviklingschef, Kolding Kommune"]Vi har lavet et demokratiprojekt og formået at få folk mere aktiveret i lokalområdet på tværs af villakvarteret og boligblokken.[/quote]

Denne form for borgerstyrede budgetter – participatory budgeting – bliver med stor succes brugt i f.eks. Brasilien, Storbritannien og USA til at styrke trivslen og livskvaliteten i ofte belastede boligområder, og hvor de kendte og gennemprøvede værktøjer i kassen har slået fejl.

Nu har Kolding som en af de første kommuner i landet taget denne metode i brug under navnet ”Brændkjær Bestemmer”, og ligesom i de andre lande med succes.

Pengene blev udløst over to omgange. Og for at mobilisere de lokale borgere og sikre størst mulig ejerskab til projektet havde kommunen inviteret borgerne til såkaldt ”madborgerskab” i det lokale beboerhus.  En gruppe frivillige stod for at lave maden. På den måde deltog også folk, som man normalt ikke så ved den slags lejligheder. Og så begyndte ideerne at komme på bordet.

Borgerne præsenterede de forskellige ideer for hinanden og diskuterede dem, og til sidst blev der stemt om, hvilke ideer der skulle føres ud i livet. Mellem 90 og 110 borgere deltog ved de to afstemninger.

Det har nu ført til, at der er lavet en tarzanbane – en stor naturlegeplads med svævebane i et grønt område – til børnene og med grillområde til de voksne. Godt 30 frivillige fra det lokale villakvarter og boligblokken hjalp til med at bygge naturlegepladsen. Der er lavet en mere sikker vej til skolen, og de ældre har fået penge til kulturelle arrangementer og udflugter.

Projektet har været med til at styrke det lokale engagement og sikre større ejerskab. Og nu har politikerne besluttet at tage en runde mere med et nyt borgerbudget på 150.000 kr. i år, oplyser udviklingschef Kim Hansen fra Kolding kommune.

”Vi har lavet et demokratiprojekt og formået at få folk mere aktiveret i lokalområdet på tværs af villakvarteret og boligblokken. Pengene har givet mulighed for at skabe nye ting, som folk står sammen om og dermed får et større ejerskab til,” siger Kim Hansen.

Andre kommuner som Billund, Odense, Holbæk, Hedensted og Holstebro har også eksperimenteret eller overvejer at gå i gang med denne form for borgerstyrede budgetter.


Thisted: Cold Hawaii har sat Klitmøller på verdenskortet

Holbæk: Demokratieksperimentarium

Skanderborg: Kommunen er 60.000 aktive borgere


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu