Kulturanbefaling af 
Joachim Sperling

Chimpanser, Pantheon og parisisk kulturelite

Joachim Sperling, direktør i Axcelfuture, læser fransk litteratur i håbet om at kunne brillere ved et fransk middagsselskab. Og så ser og lytter han indhold om to favoritemner: chimpanser og Romerriget.

Set

Om

Direktør hos erhvervslivets tænketank Axcelfuture.

Det ville være let at fremhæve ‘Succession’, som er fabelagtig også i denne fjerde og sidste sæson. Men når nu den er lukket og slukket, hvad gør man så? Måske er ’Chimp Empire’, som kan ses på Netflix, svaret. Jeg er vild med chimpanser og har aldrig set noget lignende. Vi følger to rivaliserende grupper i Ngogo-skoven i Uganda, hvor verdens største koloni af chimpanser holder til. Deres svar på Logan Roy (‘Succession’s svar på Rupert Murdoch) er alfahannen Jackson. Serien skildrer, hvordan han sikrer sin magt over gruppen gennem alliancer og en dominerende adfærd, der ikke lader Logan noget tilbage. Dyrene spiller rollen til perfektion med mord, intriger og spektakulære fald fra tinderne. Chimpanser deler nærmest én til én dna med mennesket, og serien viser, hvor tæt vi egentlig er på hinanden. Lad os håbe, at dyrene får lov at beholde deres få tilbageværende åndehuller.

Hørt

Jeg har været fascineret af det gamle Rom det meste af mit liv. Det er den mest magtfulde og dominerende civilisation i historien, og det er stadig synligt i dag. Romerne udviklede et effektivt juridisk system, og et princip som lighed for loven har rod i romerretten. De skabte også imponerende bygningsværker som Colosseum, Pantheon og deres akvædukter, der siden har inspireret arkitekter og byplanlæggere. Det latinske sprog har haft en enorm indflydelse på udviklingen af europæiske sprog, og en stor mængde ord bruges fortsat – også på dansk. Til bedre at forstå, hvordan dette utrolige rige kunne bestå i over 2000 år, kan jeg anbefale Mike Duncans podcast ’The History of Rome’. Vi får det hele med fra start til slut, men hovedvægten ligger på de mest interessante dele af historien, som eksempelvis Cæsars vej til magten, hans forhold til Kleopatra og de store kampe med Marcus Antonius. Jeg kunne simpelthen ikke få nok.

Læst

Jeg læser ‘Changer: Méthode’ af Edouard Louis på originalsproget. Jeg boede i Frankrig i midtfirserne og lærte sproget, men fik ikke holdt det ved lige. Nu har jeg taget det op igen og er i stand til at læse bøger på fransk. Mit mål er at kunne brillere ved et fransk middagsselskab, men der er et stykke vej endnu, og hvem skal invitere mig til sådan et?

‘Changer: Méthode’ handler om en ung mand, der bor i en provinsby, men stræber mod at blive en del af kultureliten. Han optages mod alle odds på École Normale Supérieure og bliver en anerkendt litterat i Paris. Vores egen Glenn Bech har en snert af samme historie, men forskellen er bare, at de i Paris stort set ikke lukker nogen ind i kultureliten, der som Edouard Louis ikke er født ind i systemet. Hans transformation er så radikal, at han ikke alene skifter udtale, gestikulation, frisure og tøjstil – selv tænderne bliver skiftet ud, for at han kan accepteres på parnasset. Undervejs opgives også venskaber og kærlighed for at nå tinderne. Det er hjerteskærende interessant og velskrevet.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu