Den danske model i Australien: ”Det var os mod dem. Og det var så primitivt og oldnordisk”

Peter Møller endte i krig med Australiens stærkeste fagforening, da han i 2012 blev ansat som adm. direktør for at trække glasproducenten CSR Viridian ud af en dyb krise. I dag nærmest krammer de hinanden. ”En enorm sejr for den danske model,” siger han.

Jens Jørgen Madsen

MM Special: Danske topchefer i udlandet

Stadig flere danskklingende navne pryder avisernes businesssider, når der skal besættes topposter i udenlandske selskaber. Men betyder det overhovedet noget for Danmark og dansk erhvervsliv, om vi har få eller mange danskere som topchefer ude i verden? 

Det undersøger vi i dette tema, hvor vi bl.a. også ser på, om dansk ledelsesstil er en vare, der er stigende efterspørgsel på ude i verden, eller om de mange danskere på topposter snarere skyldes individuelle evner.

Danske topchefer i udlandet: Brug os meget mere, Danmark

Stigende krav til topchefer om international erfaring

Bjarne Graven: ”Det ærgrer mig at jeg ikke rejste ud før”

Danisco-chef rykkede til Schweiz: ”Som danskere er vi mere delegerende”

Den danske model i Australien: ”Det var os mod dem. Og det var så primitivt og oldnordisk”

Puma-chef: ”Danmark har altid været småt i mit verdensbillede”

Volkswagens dansker i Irland: ”Vi bør se udlandsdanskere som en ressource”

Medarbejderne på Australiens største glasfabrik havde aldrig nogensinde strejket før. Men her stod de pludselig over for en helt ny boss fra Danmark, der ikke blot talte dem imod, men som sagde kategorisk nej til deres mange krav om alt fra lønstigninger på 7-10 pct. til markant mere ferie og andre ønsker. Og da lønforhandlingerne gik i hårdknude blev medarbejderne bakket op af Australian Workers’ Union (AWU) til at gå i strejke.

”Det var fuldstændig absurd taget i betragtning, hvilken situation vi befandt os i,” fortæller Peter Møller om tiden for godt fire år siden, hvor han stort set lige var ankommet til Australien for at redde glasproducenten Viridian fra konkurs.

I flere år havde selskabet døjet med dårlige resultater, og netop i det finansår han indtog chefstolen, kulminerede det med det dårligste resultat nogensinde og et tab på 200 mio. kr. Ejerne, CSR Building Products, var blevet tvunget til at nedskrive værdien af Viridian Glass tre gange over seks år, så der var i den grad brug for en større omstrukturering.

”Hidtil havde medarbejderne været vant til, at når fagforeningen truede med at strejke, så blev ledelsen bange og gav efter, og så fik fagforeningen alt gennemført. AWU var kendt for at være de mest militaristiske. De blokerede arbejdspladser og kom ind på fabrikker uden at være inviteret,” fortæller Peter Møller og fortsætter: 

”Og der var det min pointe, at hvis vi skulle redde virksomheden, så var vi nødt til at gøre et eksempel ud af det. Vi var nødt til at sætte hårdt mod hårdt og ikke give op. Så vi endte i en strejke, og jeg lockoutede de ansatte, og det varede ved i nærmest 17 dage. Det skabte en enormt dårlig stemning. Vi valgte endda lige at vente et par dage ekstra, da medarbejderne kom tilbage, for at være helt sikre på, at de rent faktisk gerne ville forhandle.”

Forløbet gjorde et dybt indtryk på den i dag 52-årige Peter Møller, der i sin livslange erhvervskarriere uden for Danmark aldrig havde oplevet noget lignende. Samlet har han boet 32 år i udlandet, og inden Australien havde han arbejdet 21 år for den franske byggematerialekoncern Saint-Gobain Glass i både Frankrig, Irland, Tyskland og Skandinavien. 

”Jeg kendte det måske lidt fra Frankrig og måske også lidt fra Irland, men ikke så primitivt som her, hvor man fremlægger krav, som er fuldstændig urealistiske. Det var os mod dem, og det var så oldnordisk.” 

Trepart på australsk

Lige så snart den ny treårige overenskomst var underskrevet, satte Peter Møller sig derfor ned med den lokale fagforeningsrepræsentant og Viridian Glass’ egne tillidsrepræsentanter for at indlede en form for trepartsforhandling. Han ville for alt i verden undgå, at den næste treårige aftale skulle gå lige så galt.

”Jeg var jo vant til – i hvert fald fra Danmark – at man har en løbende konstruktiv dialog om, hvordan man kan forbedre situationen for både virksomhed og medarbejdere. Og at man gør det i fællesskab. Sådan var det, da jeg havde med de danske fagforeninger at gøre – man forsøgte at komme frem til et fælles mål,” siger han. 

Peter Møller indledte derfor en lignende dialog på Viridian Glass’ største fabrik i storbyen Melbourne.

”Og da vi nu senest havde ny lønforhandling, jamen så underskrev vi den mere eller mindre samme dag. Der var ikke så meget som en eneste strejke, og 100 pct. af medarbejderne stemte for. Og årsagen var alene, at vi i de mellemliggende tre år havde taget alle punkter op: Hvad havde været dårligt i den seneste forhandling? Hvad var det, de var enormt sure over? Og hvordan kunne vi så – realistisk set – løse det?” fortæller han.

Introduktionen til hele tænkningen i den danske arbejdsmarkedsmodel og princippet om frivillige aftaler vandt så megen genklang, at Peter Møller siden har fået afgørende støtte fra fagforeningen til en helt anden og langt mere alvorlig udfordring, som Viridian Glass aktuelt står over for. Australien befinder sig nemlig lige nu i en omfattende energikrise, fordi landet eksporterer en voldsom stor del af dets gas til udlandet, hvor priserne i øjeblikket går markant op. Det betyder til gengæld, at de hjemlige gaspriser også stiger, og det i en takt, som man aldrig har oplevet.

Senest har Australien oplevet decideret mangel på gas, så landets premierminister, Malcolm Turnbull, har måttet advare om, at det kan gå helt galt i 2018.

”Prisstigningerne begynder nu at være så voldsomme, at det sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt en virksomhed som min rent faktisk kan overleve. 23 pct. af omkostningerne til vores produktion skyldes energiomkostninger, og når de stiger med 40 pct. på to år, så bliver det svært,” siger Peter Møller, der derfor glæder sig over, at fagforeningen har forstået alvoren og konstruktivt spurgt ind til, hvordan de kan hjælpe ham og virksomheden og dermed deres medlemmer.

Fik foretræde for ministre

”Qua fagforeningen er jeg kommet i kontakt med lederne for alle de forskellige politiske partier på både højre- og venstrefløj, og jeg ved ikke hvor mange ministre. Alt sammen alene fordi fagforeningen har banet vejen for mig. Pludselig har vi et helt andet samarbejde og et helt andet forhold, og det er for mig den danske model. Det har været fantastisk.”

Ifølge Peter Møller er fagforeningen senest også gået med til at skrive ind i deres fælles aftaler, at den vil arbejde for at forbedre kulturen på Viridians fabrikker.

”De vil følge de programmer, vi har sat i værk. Og jeg kan godt sige dig, at i australsk sammenhæng er det fuldstændig absurd. Det har de aldrig set før. Så nu taler koncernchefen for hele CSR Building Products om, at man vil forsøge at udbrede det til virksomhedens øvrige divisioner,” siger Peter Møller, der betegner de nye toner som en enorm sejr.

”Nogle af de diskussioner, jeg så efterfølgende har haft med forskellige ministre, har så udviklet sig til, at de pludselig er blevet meget interesseret i at høre om mine erfaringer fra Europa i forhold til, hvordan tyske og nordiske myndigheder arbejder for grøn energi og bæredygtighed, men også om byggereglementer og compliance i den sammenhæng. Og de konkrete eksempler, jeg kan præsentere, er meget stærke instrumenter for at fremme danske værdier, især i et land som Australien, hvor miljø ikke rigtigt figurerer på dagsordenen.”

Bindeled mellem Danmark og verden

Muligheden for at komme til orde og få succes i det nye land luner i øvrigt på flere planer. Da Peter Møller i 2012 af headhunterfirmaet Heidrick & Struggles blev udvalgt til jobbet som topchef for Viridian, fortalte de ham nemlig, at erfaringen i Australien var, at kun 30 pct. af de udenlandske chefer klarede sig i deres roller.

I sine tidligere job havde Peter Møller dog allerede bevist, at han mestrede at kunne begå sig og tillige opnå solide resultater i forbindelse med turnarounds.

Han mener, at mange flere danske topchefer har potentiale til at drive det langt i udlandet. Ligesom danske virksomheder med stor fordel kunne komme ud på nye markeder, hvis de evnede at udnytte, at der sidder danskere placeret på mange centrale poster i udlandet.

Senest har han selv fungeret som bindeled mellem det australske marked og danske Troldtekt, der laver lydabsorberende plader, og som derfor i øjeblikket bliver brugt i forbindelse med renoveringen af operahuset i Sydney. Et andet eksempel er det lille dansk startup-firma MicroShade, som arbejder med bæredygtighed og reduktion af energiforbrug i bygninger. Det er et område, hvor Australien historisk har været svag, og hvor Viridian Glass nu har fået MicroShade ind på markedet i både Australien og New Zealand.

”Men det kunne udnyttes og udvikles meget bedre, hvis der var et mere struktureret netværk mellem danske virksomheder og danske chefer for udenlandske virksomheder i udlandet. Ofte er det lidt tilfældigt, om man kender nogen, så der er brug for at få kommunikeret værdien af relationerne mere ud,” siger han og tilføjer:

”I sidste ende er man jo stolt af Danmark og af at være dansker, og man føler sig som ambassadør for landet, som man altid vil repræsentere og omtale positivt.” 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu