Verdensmålene har skabt et nyt vækstparadigme

Mens FN beskyldes for at være håbløst bureaukratisk og ikke får skabt megen fred i verden, har verdensorganisationen i New York haft stor succes med at mobilisere verdens førende virksomheder i kampen for en bæredygtig global udvikling.

Claus Kragh

MM Special: Verdensmålene - godhed og big business

I september 2015 vedtog verdens lande i FN den hidtil mest ambitiøse plan nogensinde for klodens fremtid: FN’s 17 verdensmål, også kaldet The Sustainable Development Goals, Global Goals eller slet og ret SDG’erne. 

Mandag Morgen gør i dette tema status over, hvordan det går med at fremme den bæredygtige udvikling – både på globalt niveau og i Danmark. Læs også:

Verdensmålene har skabt et nyt vækstparadigme

MM MENER: Det grønne Venstre
er en gave til Danmark 

Verdensmålene efter to år: Danmark er næstbedst, men...

Kristian Jensen: Der er ingen tvivl om at vi har nogle hængepartier

Dansk erhvervsliv kæmper med at finde forretning i FN-mål

Ny undersøgelse: Verdensmål giver nye flasker til gammel vin

“Start med at skrive din egen nekrolog”

Guldfeber og tøven: Afrika er open for business

I løbet af 30 år er det lykkedes FN at promovere et rød-grønt vækstparadigme baseret på bæredygtighed i en sådan grad, at det i dag påvirker verdens førende virksomheder inden for industri, energi, transport, fødevareproduktion og finans på helt afgørende vis.

Mens verdensorganisationen med hovedkvarter i New York City klandres for at være et ineffektivt bureaukrati og et kun lidet succesfuldt forum for skabelse af fred i verden, står det klart, at det er lykkedes FN-systemet at omsætte hensynet til klodens miljø og til dens 7,5 mia. indbyggere til så konkrete og håndterbare målsætninger, at regeringsledere, borgmestre og erhvervsledere i dag inkorporerer dem i deres strategiske målsætninger.

Det stod klart i forbindelse med FN’s generalforsamling i New York City i sidste uge. Det årlige topmøde blandt verdens regeringsledere har nemlig udviklet sig til også at være et mødested for verdens erhvervsøkonomiske elite, der i stigende grad ser FN’s udviklingsmål som centrale katalysatorer for udviklingen på stort set alle forretningsområder.

 Det var derfor, at statsminister Lars Løkke Rasmussen benyttede den såkaldte Global Goals Week i USA’s økonomiske hovedstad til at lancere det såkaldte P4G-samarbejde. Samarbejdet handler om, at en række amerikanske storbyer som New York, San Francisco, Chicago og LA sammen med Kina, Sydkorea, Mexico, Vietnam og Danmark i en ledende rolle vil arbejde for at opfylde FN’s verdensmål.

Det gælder både det altoverskyggende mål om at stoppe de globale klimaforandringer, men også om at stræbe efter de 17 verdensmål, der blev fastsat i 2015 som de konkrete målpunkter i det, som dybest set er FN’s køreplan for yderligere fremdrift for det vækstparadigme, som Norges socialdemokratiske statsminister udstak kursen for tilbage i 1987.

To grønne topmøder i København i 2018

København bliver i 2018 vært for to store internationale konferencer om den grønne omstilling. I maj 2018 løber Øresund Climate Week af stablen i et samarbejde mellem København og Malmø.

Ugen vil byde på en række arrangementer, men særligt det såkaldte Clean Energy Ministerial, CEM, vil sikre deltagelse fra verdens vigtigste lande.

CEM er en slags G20-organisation inden for grøn omstilling. I slutningen af november 2018 bliver det så organisationen P4G – Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 – der afholder globalt topmøde i København.

Statsministeren står ikke alene med synet på FN’s verdensmål som pejlemærker for Danmarks nationale vækst- og erhvervsstrategi. Topchefer fra Carlsberg, Novozymes, Novo Nordisk, Grundfos, Rockwool og Vestas var ligeledes i New York i sidste uge, fordi de opfatter FN-målene som afgørende for, hvilken strategisk retning de skal vælge.

Claus Stig Pedersen, direktør for bæredygtighed i Novozymes, forklarer det således:

”Vi har med verdensmålene fået et fælles sprog til at fortælle vores partnere om, hvordan vores teknologi og potentialer kan materialisere sig i løsninger, der er gode for verden. Verdensmålene giver medvind på rejsen. De giver os nye argumenter og venner derude, som kan hjælpe til med, at forandringerne kan ske hurtigt og i stor skala til gavn for verden og for vores aktionærer,” siger Claus Stig Pedersen.

Novozymes’ satsning på bæredygtighed og på FN’s verdensmål har intet med filantropi eller velgørenhed at gøre. Tværtimod handler det for virksomheden om så tidligt som muligt at identificere globale behov for at kunne udvikle de løsninger, som der opstår markeder for, når lande og byer begynder at implementere de bæredygtige løsninger.

Sælgeren og realisten

Mens skiftende danske regeringer over de seneste ti år har haft stor succes med at gøre FN’s klima- og bæredygtighedsmål til motor for en hel stribe eksportindustrier fra vindmøller til insulin og landbrugsenzymer, forholder det sig anderledes, når det handler om at omsætte FN’s verdensmål til virkelighed i Danmark.

Danmark har sine største nationale udfordringer på verdensmålene 12, 13, 14 og 15, der handler om ansvarligt forbrug og produktion, klimaindsatsen, livet i havet og livet på land. Det fremgår af en ny analyse fra Nordisk Ministerråd, der undersøger de nordiske landes primære udfordringer i forhold til at implementere verdensmålene.

Af rapporten Bumps on the Road to 2030 - An overview of the common challenges for the Nordic countries in achieving the Sustainable Development Goals fremgår det, at det er selve den høje materielle levestandard – herunder stort forbrug af flyrejser og transport – der gør, at de ellers avancerede nordiske lande ikke i tilstrækkeligt omfang lever op til verdensmålene.

For Danmarks vedkommende står det også klart, at det højintensive landbrug med stor eksport medfører et betydeligt pres på naturressourcerne både på land og i havene omkring Danmark.

Finansminister Kristian Jensen har været regeringens nøgleperson i udarbejdelsen af den nationale handlingsplan for, hvordan Danmark agter at forfølge verdensmålene frem mod 2030. Kristian Jensen var som udenrigs- og udviklingsminister fra sommeren 2015 til efteråret 2016 dybt involveret i forhandlingerne om verdensmålene på FN-plan, og han har siden som finansminister haft ansvaret for den konkrete prioritering af, hvilke mål man skal forfølge.

“Vi har jo valgt 37 nationale mål, og derfor kan man ikke sige, at vi bare har valgt få ud, hvor vi klarer os godt i forvejen. Handlingsplanen er rammen for vores indsats, men rammen skal udleves i daglige initiativer … Det er altid let for en opposition at sige, at man kunne have gjort mere. Men når jeg kigger på den modtagelse, som handlingsplanen har fået af internationale partnere, så kan vi godt fra dansk side ranke ryggen og være tilfredse med den plan, vi har leveret,” siger Kristian Jensen i et interview med Mandag Morgen.

Finansministeren understreger videre, at Danmarks bestræbelser på at få omstillet danskernes privatforbrug og virksomhedernes ressourcepres i en mere bæredygtig retning ligger i goder rammer i EU, der er blandt de mest ambitiøse globale aktører inden for den grønne omstilling. Ifølge finansministeren er det på den baggrund, at man skal se regeringens beslutning om at stoppe arbejdet med det såkaldte ’grønne nationalregnskab’ under Danmarks Statistik.

Små virksomheder er søgende

Mens Danmarks regeringer og landets største virksomheder har snart ti års erfaring med at forme eksport-, innovations- og investeringsstrategier med udgangspunkt i FN’s bæredygtighedsstrategi, kniber det mere for mindre etablerede virksomheder med at udnytte de muligheder, der ligger i verdensmålene.

Det er en af grundene til, at Industriens Fond i Danmark er gået i partnerskab med både Dansk Industri og FN’s udviklingsprogram UNDP om et såkaldt acceleratorprogram, der skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at finde nøglen til, hvordan de globale mål fra FN i New York kan omsættes til konkrete produkter og serviceydelser, der kan sikre virksomhederne fornyet vækst og dermed Danmark nye job.

En af de mindre danske virksomheder, der bruger verdensmålene, er den vestjyske produktionsvirksomheds Troldtekt. Her giver administrerende direktør Peer Leth følgende råd: ”Skriv din virksomheds nekrolog, så du bliver bevidst om, hvad virksomhedens eksistensberettigelse er.”

Mens den vestjyske erhvervsleder anbefaler at bruge en fiktiv nekrolog som et ledelsesmæssigt strategiredskab, står det klart, at det vækstparadigme, som FN har udviklet over de seneste 30 år, rent faktisk betyder både liv og død for reelle virksomheder verden over.

I 1987 var de multinationale fossile energimastodonter som Exxon, Shell og BP verdens mest magtfulde virksomheder. Siden har verdenssamfundets jagt på CO2-reduktioner betydet, at vedvarende energiteknologier har vundet frem i massivt omfang.

Denne udvikling vil kunne accelerere i de kommende år, hvor verden står foran en omfattende elektrificering af energiforbruget. Ikke mindst på transportområdet står det klart, at elbilerne nu for alvor vil bryde igennem, hvilket vil føre til omfattende forandringer for bilproducenter og olieindustrien.

Det vil igen føre til massive forandringer i værdifastsættelsen af de virksomheder, der er aktive inden for disse industrier. De virksomheder, som bedst forstår at omstille sig til det nye fossilfattige og elektrificerede transportparadigme, vil være morgendagens vindere. Omvendt vil de, der for længe holder fast i forbrændingsmotorer og distribution af fossilt brændstof til fremtidens bilister, blive taberne.

FN’s verdensmål er altså – uanset hvor ’bløde’ de tager sig ud, når velgørende ngo’er præsenterer dem – blevet omdrejningspunktet for et verdensomspændende erhvervsøkonomisk udskilningsløb og samtidig drivkraften for både udryddelse af fattigdom, øget social lighed og en ansvarlig omgang med verdens naturressourcer.

FN har gjort bæredygtighed til big business

1987: Med rapporten ‘Vor fælles fremtid’ sætter den norske socialdemokrat Gro Harlem Brundtland begrebet bæredygtighed centralt på FN’s dagsorden. Verdens nye vækstparadigme stræber efter økonomisk lighed og miljømæssig bæredygtighed. Samme år vedtages Montreal-protokollen, der fører til udfasning af de industrigasser, der skader ozonlaget.

1992: Ved Earth Summit i Brasilien enes 172 lande om at stræbe efter en globalt bæredygtig udvikling. Man vedtager FN’s klimakonvention og enes om at beskytte klodens oprindelige folk og dens biodiversitet. 

1995: FN’s første klimakonference, COP1, finder sted i Berlin med Angela Merkel som miljøminister og vært.

1997: Kyoto-protokollen vedtages i Japan. I aftalen forpligter EU, Japan og USA sig til at reducere deres udledninger af drivhusgasser.

2000: Det såkaldte Millennium Summit i NYC vedtager de otte såkaldte Millennium Goals, der er en køreplan for bæredygtig udvikling frem mod 2015. I 2015 står det klart, at verdenssamfundet har oplevet en massiv kollektiv succes med store fremskridt på alle otte mål.

2006: Med den stærkt følelsesladede dokumentarfilm ’En ubekvem sandhed’ får USA’s tidligere vicepræsident Al Gore sparket nyt liv i klimadebatten. Særligt vigtigt er det, at førende erhvervsledere tager budskabet om bæredygtighed til sig. Detailgiganten Walmart og den multinationale Unilever-koncern engagerer sig dybt.

2006: Storbritanniens premierminister Tony Blair offentliggør den såkaldte Stern-rapport, der lægger grunden til den økonomiske case for iværksættelse af overgangen til et CO2-fattigt økonomisk paradigme. 

2007-2008: EU-landene vedtager en meget ambitiøs klima- og energipolitik med ambitiøse 2020-mål og en solidarisk byrdefordeling.

2009: Ved COP15 i København står det klart, at USA og Kina som stater ikke vil forpligte sig internationalt i forhold til bæredygtig udvikling. COP15 markerer et gennembrud for erhvervslivets engagement med afholdelse af World Business Summit on Climate Change, som Mandag Morgen er medarrangør af.

2011: Atomkatastrofen ved Fukushima i Japan får Tysklands kansler, Angela Merkel, til at foreslå et stop for atomkraft i Tyskland, hvilket miljøforkæmpere i Tyskland har krævet i årevis.

2012: FN-rapporten ”Resilient People, Resilient Planet”, som bl.a. Connie Hedegaard er med til at skrive, lægger grunden for FN’s kommende 2030-plan.

2015: De 17 nye verdensmål vedtages i New York i september. Den frivillige globale klimaaftale vedtages i Paris i december. Den såkaldte Dieselgate om systematisk svindel med forureningsdata sender et elektrochok gennem bilindustrien.

2017: USA’s præsident, Donald Trump, meddeler, at han vil trække USA ud af den globale klimaaftale. Men amerikanske delstater, storbyer og førende virksomheder fastholder deres fokus på grøn omstilling ud fra en overbevisning om, at det tjener borgernes og aktionærernes interesser.  

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu