Mønsterbryderen: En kultur- og vækstby på heden

Holstebro er den eneste kommune uden for landets to vækstområder, der ligger i top på Mandag Morgens Kommuneportal. Succesen bygger på en beslutning i byrådet for 50 år siden.

Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S).
Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S).
Jens ReiermannTorben K. Andersen

MM Special: Her er det bedst at bo

Mandag Morgen har undersøgt, i hvilken kommune det er bedst at sende sine børn i vuggestue, i børnehave eller i skole. Vi har tjekket udgifterne til de ældre, set på de sociale udfordringer og udpeget de kommuner, der samlet set og på udvalgte områder klarer sig bedst.

Vi har været gennem et omfattende datasæt, og vi har bedt et repræsentativt udsnit af borgerne hjælpe os med at vurdere, hvad de mener er det vigtigste blandt de i alt 24 politikområder, vi har præsenteret dem for.

Samlet set er der tale om en af de hidtil største og mest omfattende kortlægninger – ikke bare af kommunerne, men af hvor det er bedst at bo, leve og arbejde i Danmark.

Gå i dybden med din egen kommune på mm.dk/kommuneportal - eller dyk ned i vores analyser:

Strandvejskommuner topper det kommunale Danmark

Mønsterbryderen: En kultur- og vækstby på heden

Kommunen med den bedste service og den laveste skat

Lyngby-Taarbæk investerer strategisk i børnene

Dragør har styr på det sociale

Hovedstaden sidder tungt på de veluddannede

I Nordsjælland lever de næsten seks år længere end på Lolland

I Vestjylland kan et kvarters tid bag rattet i en bil føre en fra fremgang til tilbagegang. I Holstebro Kommune stiger befolkningstallet år efter år. I nabokommunen Struer, kun 15 km væk, er befolkningstallet faldet med godt fem pct. over de seneste ti år. Se figur 1.

Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S), peger på det stigende befolkningstal som det bedste tegn på byens udvikling. Holstebro Kommune er placeret som nummer 11 på Mandag Morgens Kommuneportal, der rangerer landets 98 kommuner ud fra deres serviceniveau, kun få decimaler fra en placering blandt de 10 bedste.

Holstebro er samtidig den eneste topkommune, der ikke ligger i et af de to vækstområder omkring hovedstaden og i Østjylland. Faktisk ligger Holstebro midt i det udkantsdanmark, hvor mange kommuner befinder sig i et ubehageligt krydspres mellem lave skatteindtægter på den ene side og store behov på den anden side, bl.a. fordi mange borgere står uden for arbejdsmarkedet.

Tilbage i de glade 60’ere

Når H.C. Østerby skal forklare, hvorfor grænsen mellem befolkningstilgang og befolkningstilbagegang ligger lige netop ved hans kommunegrænse, griber han tilbage til en beslutning i byrådet i midten af 1960’erne.

”Dengang var befolkningens uddannelsesniveau lavt, og byrådet besluttede at satse på uddannelser og kultur,” siger han.

Den prioritering har kommunen holdt fast i lige siden. Punkt nummer 1 i kommunens nuværende vision er kultur og fritid, hvor kommunen vil ”sætte den kulturelle dagsorden lokalt, nationalt og internationalt”. I Mandag Morgens kommuneindeks er Holstebro den kommune, der bruger næstflest penge pr. indbygger på kultur.

Flere flytter til Holstebro

Figur 1 | Forstør   Luk

I modsætning til nabokommunen Struer stiger befolkningstallet i Holstebro. Mens Holstebro Kommune er vokset med ca. 1.200 indbyggere siden 2008, så der i dag er 58.400 holstebrogensere, har Struer vinket farvel til næsten 1.400 borgere i samme periode.

Kilde: Danmarks Statistik

”Vi siger, at der skal være en dråbe kultur i alt, hvad vi foretager os. Jeg tror, at det er med til at forklare, hvorfor vi klarer os så godt. Kultur er krydderiet i det, der skaber en god by og kommune. Når Holstebro samtidig er en uddannelsesby, kan det forklare, hvorfor vi særligt tiltrækker nye, unge tilflyttere,” siger H.C. Østerby.

I dag lever kommunen højt på de prioriteringer, som et fremsynet byråd vedtog tilbage i 1960’erne. Og den vedholdenhed er afgørende.

”Man skal være tro mod sine valg og ikke svinge efter et eller andet modelune, men holde fast,” siger han.

Holstebro Kommune har oplevet store virksomhedslukninger. I 2009 lukkede Danish Crown sit slagteri i midten af byen, og med byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup uden for Herning følger byens sygehus efter. De kommende år bliver den store politiske opgave at udnytte slagteriets grund og dele af bygningerne til nye formål.

”Vi skal i gang med en ny byudvikling på en måde, så man om 50 eller 100 år er stolte af den beslutning, vi snart skal træffe,” siger H.C. Østerby.

Holstebro huser i dag tre egnsteatre: Odinteatret, Black Box Theatre og Operaen i Midten. Professionshøjskolen Via University har afdelinger i Holstebro.

Læs mere - og gå i dybden med din egen kommune - på mm.dk/kommuneportal


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu