DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

Næsten hver femte vælger har forladt Dansk Folkeparti, og store profiler som udlændinge-ordfører Martin Henriksen og EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er i fare for at ryge ud af Folketinget ved næste valg. Store valgdramaer venter partiet i Nordsjælland og Sydjylland. 

Martin Henriksen er en af de DF-profiler, der risikerer at miste pladsen i Folketinget.
Martin Henriksen er en af de DF-profiler, der risikerer at miste pladsen i Folketinget.Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

MM Special: Nedtælling til valget
  • Både Socialdemokratiet og Radikale Venstre trækker nu vælgere tilbage over midten
  • I blå blok stjæler partierne mest vælgere fra hinanden
  • Socialdemokratiet skal ud at skaffe penge til dyre velfærdsløfter
  • Dansk Folkeparti er på vej mod historisk valgnederlag

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Socialdemokratiet og Radikale stjæler blå vælgere

Blå partier stjæler hinandens vælgere

Markante DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Dansk Folkeparti står til at få en syngende lussing ved det kommende folketingsvalg.

Det er en uvant rolle for det ellers så sejrsvante parti. Det vil i givet fald blot være partiets andet nederlag ved et folketingsvalg siden fødslen i 1995. 

Partiet står ifølge en ny mandatprognose til kun at få 30 mandater, hvis der var valg i morgen. Det vil være et tab på hele syv mandater og kan betyde, at prominente navne som udlændinge- og værdiordfører Martin Henriksen, EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth og miljøordfører Pia Adelsteen ryger ud af Folketinget.  

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, tager dog prognosen medet gran salt. 

”Vi fik et fantastisk folketingsvalg i 2015, hvor alt bare gik op i en højere enhed. Det vil være helt ekstraordinært, hvis det skulle ske igen. Men bare det at vi efter ret få år på bagen sammenlignet med andre partier alligevel står til at få knap hver femte vælger i meningsmålingerne, synes vi selv er ret flot,” siger Peter Skaarup.

Den nye mandatprognose er lavet af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet for Altinget på baggrund af et vægtet gennemsnit af meningsmålinger og mere end 10.000 Gallup-interviews hvert kvartal.

EU-midler og Nye Borgerlige spøger

Ifølge prognosen står Dansk Folkeparti til at miste et mandat i syv af landets 10 storkredse. Kun i Vestjylland og Nordjylland ser partiet ud til at bevare sine nuværende antal mandater, mens DF i dag slet ikke har et mandat på Bornholm. 

“Partiet fik et gevaldigt knæk i efteråret 2016. Først ved at Nye Borgerlige kom på banen og lige efter med sagen om misbrug af EU-midler. Det knæk er partiet aldrig kommet helt over. Samtidig var mange af Dansk Folkepartis vælgere tidligere socialdemokrater, som Mette Frederiksen nu har trukket tilbage. Derfor står partiet nu til at gå tilbage,” siger Kasper Møller Hansen.

Det kan betyde, at en af partiets mest fremtrædende værdikrigere, udlændingeordfører Martin Henriksen, risikerer at ryge ud. Han er valgt i Københavns Storkreds. Hvis partiet kun får et enkelt mandat i storkredsen, vil det formentlig gå til gruppeformand Peter Skaarup, der fik næsten fire gange så mange personlige stemmer som Martin Henriksen ved seneste valg. 

”Flere partier som Socialdemokratiet og Nye Borgerlige vil gerne give indtryk af, at de vil lige så meget som Dansk Folkeparti på udlændingeområdet. Det lader nogle vælgere sig påvirke af. Men hvis vælgerne mener, at jeg ikke længere skal være i Folketinget, er det jo sådan, det er. Sådan fungerer vores demokrati jo,” siger Martin Henriksen.

Også EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er i farezonen. Han er valgt i Københavns Omegns Storkreds og risikerer at skulle kæmpe med klima- og energiordfører Mikkel Dencker om den samme stol. Partiet har i dag tre mandater i storkredsen. Her er partistifter og formand for Folketinget Pia Kjærsgaard den helt store stemmesluger med sine over 26.500 personlige stemmer, sidst der var valg. Til sammenligning fik Mikkel Dencker 1.536 personlige stemmer, og Kenneth Kristensen Berth 1.348.

Dramaer i vente

To af den kommende valgkamps største mediedramaer bliver i Nordsjælland og Sydjylland.

Her tørner profiler fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige sammen. 

DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, skal op imod Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, i Sydjylland. Hun har inviteret Kristian Thulesen Dahl til direkte debatduel om udlændinge. Hvis han tager imod udfordringen, vil det uden tvivl blive en af valgkampens helt store mediebegivenheder. 

Ifølge Kasper Møller Hansens prognose står DF til at tabe et mandat i storkredsen. Det kan betyde, at folk som it-ordfører Jan Rytkjær Callesen eller kommunalordfører Susanne Eilersen er i fare for at miste pladsen. 

DF’s stemmesluger ved Europa-Parlamentsvalget, Morten Messerschmidt, skal i Nordsjælland op mod Nye Borgerliges anden markante frontfigur, Mette Thiesen. Han fik med sine 465.758 stemmer ved Europa-Parlamentsvalget det højeste antal personlige stemmer, der nogensinde er givet i Danmark.

Siden fik han en uheldig hovedrolle i sagen om misbrug af EU-midler. Hvordan vælgerne i Nordsjælland ser på den sag, kan kun tiden vise. Men en valgduel med disse to indvandrerkritiske toppolitikere vil med garanti også blive et stort mediedrama. 

“Nye Borgerlige vil gerne have et direkte opgør med Dansk Folkeparti. Det er fra dem, de skal erobre stemmer. Ikke fra de røde partier. Vælger DF at tage bolden op, vil det give Pernille Vermund og Mette Thiesen en kæmpe platform. Samtlige medier vil dukke op til disse vælgermøder. Både i både Nordsjælland og Sydjylland. Men det vil næppe være i DF’s interesse,” siger Kasper Møller Hansen. 

To genopstiller ikke

Kasper Møller Hansens prognose viser, at DF står til at tabe et af sine nuværende tre mandater i Nordsjælland.

Da Morten Messerschmidt formentlig vil sætte sig på et af dem, kan det betyde, at miljøordfører Pia Adelsteen og erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe må kæmpe om det andet mandat. Jan-Erik Messmann vil næppe have den store chance i den kamp. 

Prognosen for denne storkreds skal dog tages med stort forbehold, da det er meget svært at vurdere den kontroversielle Morten Messerschmidts betydning for valgkampen. 

På Fyn ser partiet ud til at tabe et mandat. Dorthe Ullemose, som har været involveret i en række uheldige sager, genopstiller ikke, hvilket kan betyde genvalg til de nuværende tre MF’er, Jens Henrik Thulesen Dahl, Alex Ahrendtsen og Pernille Bendixen.

Samme mønster kan gentage sig i Østjyllands Storkreds. Her ser partiet også ud til at miste et mandat. Men da Tilde Bork ikke genopstiller, kan det betyde genvalg til de nuværende fire MF’er, Mette Hjermind Dencker, Hans Kristian Skibby, Kim Christiansen og Claus Kvist Hansen

DF-profiler på vippen

Hvis Dansk Folkeparti taber syv mandater, som en prognose forudsiger, vil fremtiden for mange nuværende MF’ere være usikker (personlige stemmer ved FV15).

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu