Reverse innovation: Når teknologi til ulande sælges i Vesten

Normalt udbredes opfindelser fra Vesten til den tredje verden først, når teknologien falder i pris. Men af og til sker det omvendte: At løsninger til en meget lav pris overføres fra udviklingslande til de udviklede lande.

Foto: Arbutus Medical
Peter Hesseldahl

Man kalder det ’reverse innovation’, når løsninger bringes fra udviklingslande til de udviklede lande.
 
Det mest kendte eksempel er nok MPESA, systemet til at betale med mobiltelefoner, som oprindeligt blev udviklet i Kenya, men har været inspiration for betalingssystemer, der nu bruges næsten overalt, blandt andet MobilePay i Danmark.
 
Et andet eksempel er mikrokredit, de meget små lån, som Grameen Bank udviklede til bønder i Bangladesh, men som siden har bredt sig over hele verden – også til rigere lande.

Nøjsomme sundhedsløsninger til en brøkdel af prisen

I den indiske sundhedssektor findes en lang række eksempler på, at behandlinger kan udføres for en brøkdel af den pris, det koster på hospitaler i Vesten – men med samme succesrate som på hospitaler i USA eller Storbritannien.

Narayana Hrudayalaya-hospitaler i det sydlige Indien har for eksempel bragt prisen på en hjerteoperation ned under 10.000 kroner, mens Aravind-øjenklinikker hvert år laver hundrede tusinder af operationer for grå stær til under 200 kr. stykket.

I begge tilfælde skyldes den ekstremt lave pris blandt andet, at man har organiseret og optimeret behandlingerne som et samlebånd, med inspiration fra bilfabrikker og MacDonald’s fastfoodrestauranter.
 
I Storbritannien er sundhedsvæsenet NHS under kraftigt økonomisk pres. Som i mange andre lande er der politiske krav om store nedskæringer, samtidig med at antallet af ældre og kronisk syge stiger. Derfor begyndte en afdeling på Imperial College Hospital i London for nogle år siden at undersøge, om man kunne finde eksempler på ’nøjsomme’ løsninger inden for kirurgi, der kunne overføres fra udviklingslande.

Målet var at spare penge uden at sætte patienternes sikkerhed på spil.

Brug boremaskinen fra byggemarkedet til kirurgi

Arbejdsgruppen fandt lovende eksempler i både Afrika og Asien, og i dag fokuserer man på to af dem: Et omslag til kirurgiske boremaskiner, og et billigt mesh – trådnet – til brokoperationer.
 
Ved større ortopædkirurgiske indgreb som hofteoperationer bruger man boremaskiner, der grundlæggende ikke fungerer meget anderledes end den slags boremaskiner, man kan købe i et byggemarked. Men kirurger anvender særlige modeller, som kan tåle at blive steriliseret i en autoklave – en vaskemaskine, der vasker ved meget høje temperaturer.

De kirurgiske boremaskiner er forseglede, så hele enheden kan sættes direkte i autoklaven. De er imidlertid også meget dyre, med priser på 150-200.000 kr.
 
På et hospital i Malawi i Afrika fandt man på at konstruere en pose, som helt indeslutter boremaskinen. Dermed kan man nøjes med at sterilisere posen, og så kan man bruge en ganske almindelig boremaskine til mindre end en hundrededel af prisen. Den steriliserbare pose fremstilles nu af et canadisk firma, og systemet anvendes i 30 lande, inklusive Canada og Italien.
 
Det andet eksempel, som gruppen ved Imperial College Hospital fokuserer på, er en billigere erstatning for det trådnet, såkaldte mesh, som bruges ved brokoperationer for at forstærke bugvæggen. Det mesh man bruger ved operationer i England, koster i størrelsesordenen 300 kroner for et stykke på 10 x 10 centimeter.
 
Nettet er lavet af kunststof, der er næsten identisk med den type myggenet, som millioner af mennesker sover under i egne med malaria. I udviklingslande har man i årtier steriliseret myggenet og brugt dem til brokoperationer. Frivillige vestlige læger, der i perioder tager til fattige lande, har udviklet systemer til at få skåret myggenet i passende stykker. Steriliseret og sikkert pakket kan de sælges for under 8 kr. pr. stykke.

Det er trægt at få de billige metoder i anvendelse

Selv om der er meget store besparelser, er det ikke ligetil at overføre løsningerne til det britiske sundhedssystem.
 
”Vi troede, at det ville gå langt hurtigere at få de billigere løsninger i brug,” fortæller Yasser Bhatti, der leder arbejdet på Imperial College, med en vis frustration:
 
”I udviklingslandene er der er et pres for at finde billigere løsninger, fordi alternativet er, at man slet ikke kan udføre behandlingen. Her i Storbritannien er både læger og hospitalsadministration meget tilbageholdende. Man foretrækker klart at holde sig til det, man kender i forvejen og stoler på. Ingen her vil være de første til at ændre deres fremgangsmåder, til trods for at der er endog meget store besparelser at hente,” konstaterer Yasser Bhatti.
 
Bhattis arbejdsgruppe har også måttet sande, at godkendelsesprocedurerne betyder, at det tager mange år at overføre metoder til vestlige hospitaler, selv om det er løsninger, der allerede har vist sig at fungere i andre lande. I vesten skal løsningerne testes grundigt for at godtgøre, at de er sikre og effektive.

For det canadiske selskab, der fremstiller posen til boremaskiner, har det været en meget lang og dyr proces at opnå godkendelser fra de britiske myndigheder, og efter to års indsats er man endnu ikke helt i mål, selv om produktet allerede er godkendt i Italien.
 
Endelig peger Yasser Bhatti på, at der ikke er den store interesse fra industriens side i at lade de langt billigere løsninger indtage markedet:
 
”Der er ganske enkelt ikke ret mange penge i det, og derfor kræver det, at en stor offentlig institution som for eksempel NHS selv driver det igennem,” mener Bhatti.
 
Kort sagt findes der altså løsninger, som er udviklet til markeder med langt mindre købekraft, men som ikke desto mindre kunne være relevante og fuldt tilstrækkelige til brug i de udviklede lande.

Selv om der kunne være store besparelser ved reverse innovation, er det imidlertid særdeles svært at overføre lavprisløsninger til et marked, der ikke er vant til at skulle tænke på omkostningerne for alvor.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu