Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.

I Netflix-serien&nbsp;<i>Godless </i>er den sædvanlige western-macho erstattet med kvindelig sejhed.
I Netflix-serien Godless er den sædvanlige western-macho erstattet med kvindelig sejhed.Foto: Netflix
Marie Schønning Jensen

Ida Auken

Medlem af Folketinget (R)

Ida Auken har været medlem af Folketinget siden 2007, først som SF’er og siden for Radikale Venstre. Hun var miljøminister under SRSF-regeringen, og i dag bestrider hun en rækker ordførerskaber, herunder miljø, klima og erhverv. Ida Auken er uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet.

Set for nylig

Jeg har for nylig set en western-serie på Netflix, Godless, som fuldstændig slog benene væk under mig. Jeg plejer egentlig ikke at være begejstret for westernfilm, da jeg ofte synes, de er deprimerende, tunge og lidt for macho. Men det er den her overhovedet ikke.

Den handler om en by, som stort set kun består af kvinder, fordi alle mændene er døde, så det er altså en western med en kvindevinkel. Serien har alt; kærlighedshistorie, magtkampe, hærgende bander og kampen for lov og orden i det vilde vesten, så der er fuld skrue på. Den kvindelige hovedrolle er desuden en af de sejeste i nyere filmhistorie, og så har serien en af de vildeste slutscener, jeg har set i mit liv.

Læst for nylig

Jeg kan virkelig anbefale Den, der lever stille af Leonora Christina Skov. Det er en vanvittigt god og meget ærlig bog om hendes opvækst, hendes historie om at springe ud som lesbisk og hendes familie, der ikke har forståelse for det, og som i virkeligheden behandler hende utroligt dårligt. Bogen er samtidig en fortælling, alle kan spejle sig i, fordi den også indeholder hele historien om at blive voksen.

Leonora Christina Skov har en evne til at beskrive nogle af de ting, de fleste teenagere går igennem. Blandt andet det at skille sig fra sine forældre og senere finde noget hos dem igen, som man kan lide eller genkende sig selv i, beskriver hun med en utrolig klarhed. Det kan hun, dels fordi hun er en dygtig forfatter, og dels fordi hun har haft nogle oplevelser, der har været både voldsomme og definerende for hendes liv.

Hørt for nylig

Jeg har lige opdaget podcasten Hammer og Cilius, hvor Frederik Cilius og Mathias Hammer nærmest sludrer om klassisk musik, samtidig med at de spiller nogle stykker. Hvert program handler om et nyt tema, og jeg er blandt andet blevet underholdt af ”Så er der fest!”, hvor de diskuterer, om man kan tillade sig at sætte klassisk musik på til en fest, og ”Den forbandede musik!” om den musik, der er omringet af myter.

Jeg synes, det er sjovt at blive klogere på klassisk musik, men derudover er hele formen også enormt interessant. Klassisk musik er et svært område at formidle, men de formår at gøre det sjovt, nærværende, interessant og nogle gange næsten sladrende. Lige meget hvor finkulturelt et tema er, så er det altid dejligt, at det også får lidt kulør. Politik kan jo også nogle gange være relativt tungt, så jeg er også fagligt interesseret i den måde, de gør det på.

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu