Silicon Valley mærker presset: USA's techlobby advarer EU mod skatteplaner

EU’s drøm om en fælles bundgrænse for selskabsskatten har fået magtfuld amerikansk lobbyorganisation på banen. ”Det vil ramme EU’s konkurrenceevne og underminere OECD’s indsats,” lyder det. Debatten i medierne vidner dog om, at tech-giganterne i Silicon Valley begynder at føle presset.

Jens Jørgen Madsen

MM Special: Kampen om de digitale skattehuller

Mens Facebook tjener millioner på at vise annoncer til sine danske brugere, betaler selskabet – helt lovligt – ikke en krone i dansk selskabsskat. Digitaliseringen af økonomien har gjort de store techselskaber til citizens of nowhere.

Nu er der et skattepolitisk opbrud på vej. I USA og Europa lægger politikere store planer for, hvordan man bringer de globale skatteregler ind i den digitale tidsalder.

Men samtidig med at landene samarbejder om globale løsninger i EU og OECD, kæmper de indbyrdes om provenuet af tech-selskabernes endnu ikke beskattede milliardformuer.

EU gør klar til at beskatte den digitale økonomi

MM MENER: Danmark skal lære Silicon Valley at elske skat

I Irland er skatten for digitale virksomheder -10%

Skattepolitisk guru: Digitalisering kan revolutionere det globale skattesystem

Virksomheder ruster sig til skatterevolution

Silicon Valley mærker presset: USA's techlobby advarer EU mod skatteplaner

Der er sket noget afgørende de seneste år.

Mens det tidligere virkede nærmest omsonst overhovedet blot at foreslå, at tech-giganter som Apple, Google, Facebook og Amazon skulle betale selskabsskat på lige fod med almindelige fysiske butikker og selskaber i Europa, så har tonen ændret sig.

Nu er det ikke længere et spørgsmål om, at de bør, men snarere, at selvfølgelig skal de det. Og det er igennem EU og OECD, at denne større selvsikkerhed er opstået.

Troen på, at det er rimeligt og muligt at få tech-giganterne til at makke ret, har især fået næring af, at EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager i de seneste år har truffet en række afgørelser, der går de globale teknologivirksomheder imod.

Sidste år dømte EU Apple til at tilbagebetale 13 mia. euro – 97 mia. kr. – til den irske stat. Tidligere i år blev der udstedt en bøde til Google på 18 mia. kr. for brud på EU's konkurrenceregler. Før det var det Facebook, som blev pålagt en bøde på 825 mio. kr. for at have vildledt EU i forbindelse med overtagelsen af WhatsApp. Og i oktober var det Amazons tur til et skattesmæk på 1,8 mia. kr. for ulovlig statsstøtte i Luxembourg.

Sagernes alvor og potentielle konsekvenser afspejler sig i, at amerikanske lobbyister og virksomhedernes egne øverste topchefer har mobiliseret alt, hvad der stort set er muligt for at forhindre, at de bliver ramt yderligere. 

Det uafhængige amerikanske medie, Politico, har blandt andet kunnet berette, hvordan Det Hvide Hus i de forløbne måneder har haft besøg af Apples og Amazons egne administrerende direktører, Tim Cook og Jeff Bezos, som bag lukkede døre fremsatte kravene til at få lempet selskabsskatten hjemme i USA i en tid, hvor firmaerne i resten af verden er kommet under øget pres for en mere ensartet og fair selskabsskat.

Det ønske er Trump godt på vej til at opfylde med den store skattereform, som nu er på vej mod vedtagelse i Washington. Hidtil har selskabsskatten været på 35 pct. Nu lander den ifølge amerikanske medier på 20 eller måske 22 pct.

Politico beskriver desuden, hvordan tech-selskaberne gjorde brug af 546 skattelobbyister i første halvdel af 2017, hvilket er mere end de foregående seks år, ifølge data fra Center for Responsive Politics.

Samtidig har den meget magtfulde og rige amerikanske lobbyorganisation, The American Chamber of Commerce to the European Union (AmCham EU) her i efteråret indledt et direkte angreb på EU’s overvejelser om at indføre en fælles bundgrænse for selskabsskatten.

EU’s forslag er langt fra sikker på at blive vedtaget, men ikke desto mindre meddelte den administrerende direktør for AmCham EU, Susan Danger, for nylig i et interview med The Guardian, at EU’s skattekrav på flere punkter vil være noget nær en katastrofe. Også for EU selv.

Susan Danger betegner således EU’s tilgang til hele skatteproblematikken som ensidig:

”Det vil alvorligt underminere de internationale forsøg på at løse skatteproblemet. EU bør i stedet fortsætte med at støtte skattereformer og harmoniseringer af skatteordninger inden for rammerne af OECD,” siger hun til The Guardian.

AmCham EU’s topdirektør mener tillige, at EU’s soloageren risikerer at skade EU’s egen konkurrenceevne og direkte bremse væksten på hele det europæiske kontinent. Og dermed i sidste ende føre til et brud på samarbejdet med USA om en global skattereform.

I de seneste uger og måneder har man endvidere kunnet læse historier som: ”Unhappy Valley: Europe gets tough on tech giants Amazon and Apple”, der beskriver, hvordan spændingerne mellem Europa og USA er øget, mens både politikere og business-folk igen advarer om, at det netop vil skade den økonomiske vækst. Men også historier som: ”Silicon Valley is freaking out” samt ”Europe’s Tax Beef With American Tech Giants.”

Erhvervsmediet Bloomberg havde til gengæld i sidste uge en længere analyse af, hvad det ultimativt vil kræve ”at tæmme” Google, Facebook, Amazon og Apple for netop at få dem til blandt andet at efterleve EU’s krav til skattebetaling og på globalt plan opnå en mere ensartet selskabsskat. Bloomberg slutter dog af med at så tvivl om, hvorvidt det overhovedet lader sig gøre i en nær fremtid:

”Apple, Google, Facebook og Amazon vil fortsat finde nye måder at spille landene ud mod hinanden på,” lyder det afslutningsvis.

John Cassels, der er partner i det europæiske advokatfirma Fieldfisher og specialist i EU’s konkurrencelovgivning, kartelsager og monopoldannelser, tror ikke på nogen international skatteaftale ”i den nærmeste overskuelig fremtid”.

”Der er betydelige interesser og aktivitet – både internationalt, nationalt og på EU-niveau – i forhold til, hvordan regeringer kan og bør sikre beskatningen af virksomheder i verden i dag, hvor det ofte er vanskeligt at tildele indtægterne territorialt. Eksempelvis er OECD involveret i dets BEPS-projekt (Base Erosion of Profits Project), og den britiske regering offentliggjorde for nylig sit bud på den digitale økonomi. Samtidig vil presset på de offentlige finanser i de fleste lande kun øge de konkurrerende behov for at sikre mere skat fra de digitale og teknologiske virksomheder, samtidig med at man forsøger at undgå at drive de samme virksomheder ud i armene på flere ’skattevenlige’ jurisdiktioner,” siger John Cassels, der advarer om, at det langt fra er sikkert, man kan nå i mål med eksempelvis en fælles bundgrænse for selskabskatten i EU.

”Europa skal passe på med, at det ikke ender sådan, at man betragter det som et sted, hvor det er svært at drive forretning,” siger han og påpeger, at en stor del af EU’s reaktion også kan ses som en generel modstand mod USA’s tech-giganter – og mod det, der opfattes som kulturel invasion.

Margrethe Vestager har adskillige gange – ikke mindst under besøg i USA – understreget, at EU-Kommissionens eneste fokus er at opretholde en fri og fair konkurrence i EU’s indre marked, og at alle selskaber uanset oprindelsesland får samme behandling af EU's konkurrencemyndigheder.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu