”Start med at skrive din egen nekrolog”

Der går en direkte linje mellem FN’s verdensmål og den voksende omsætning hos den østjyske produktionsvirksomhed Troldtekt. Med verdensmålene fokuserer Troldtekt sit arbejde med bæredygtighed frem for at skyde med spredehagl.

Marianne Kristensen Schacht

MM Special: Verdensmålene - godhed og big business

I september 2015 vedtog verdens lande i FN den hidtil mest ambitiøse plan nogensinde for klodens fremtid: FN’s 17 verdensmål, også kaldet The Sustainable Development Goals, Global Goals eller slet og ret SDG’erne. 

Mandag Morgen gør i dette tema status over, hvordan det går med at fremme den bæredygtige udvikling – både på globalt niveau og i Danmark. Læs også:

Verdensmålene har skabt et nyt vækstparadigme

MM MENER: Det grønne Venstre
er en gave til Danmark 

Verdensmålene efter to år: Danmark er næstbedst, men...

Kristian Jensen: Der er ingen tvivl om at vi har nogle hængepartier

Dansk erhvervsliv kæmper med at finde forretning i FN-mål

Ny undersøgelse: Verdensmål giver nye flasker til gammel vin

“Start med at skrive din egen nekrolog”

Guldfeber og tøven: Afrika er open for business

Hvad ville din virksomhed blive savnet for, hvis den var væk i morgen? Det spørgsmål bør alle virksomheder stille sig selv som det første, når de tager fat på at arbejde med FN’s verdensmål. For hvis ingen ud over dine egne aktionærer vil savne dig, så er der rigtig god grund til at speede processen op med at sikre virksomhedens eksistensberettigelse i fremtiden. Sådan lyder rådet fra en af de mellemstore danske virksomheder, der med succes har brugt FN’s verdensmål til at skabe merforretning og nye ordrer.

”Start med at skrive din virksomheds nekrolog. For hvis ikke virksomheden vil blive savnet, så har den heller ikke nogen eksistensberettigelse. Og det er altså nu, man skal i gang, så man kan præge debatten og være med til at sætte dagsordenen,” lyder adm. direktør i Troldtekt A/S Peer Leths råd til danske virksomheder, der endnu ikke har set lyset i FN’s verdensmål.

Midt på den jyske hede mellem Skjern i vest og Herning i nordøst står han i spidsen for at producere det byggemateriale, der sikrer Troldtekt succes og vækst, og som samtidig bringer verden en smule tættere på at indfri flere af verdensmålene.

I 82 år har Troldtekt udviklet, produceret og solgt plader af træbeton. Et umiddelbart noget usexet produkt, som adm. direktør Peer Leth selv formulerer det. Ikke desto mindre bidrager produktionen af netop dette stykke usexede byggemateriale til gøre en positiv forskel på i hvert fald et og med stor sandsynlighed flere af de 17 verdensmål, som FN – og dermed verden – har vedtaget som afgørende for at sikre en bæredygtig fremtid for planeten Jorden.

Troldtekt arbejder aktivt for at forbedre mål nummer 15. Det omhandler livet på land, herunder at beskytte, genoprette og støtte jordens økosystemer, bekæmpe ørkendannelse, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet. Højttravende begreber, der ifølge Peer Leth går absolut hånd i hånd med de ting, der for Troldtekt er vitale.

”Vi bruger certificeret rødgran fra de danske skove i vores produktion. Certificeringerne sikrer, at træet, der anvendes i produktionen af Troldtekt, kan spores tilbage til ansvarlig skovdrift. Men træ er en råvare, der er stor efterspørgsel på, og som kan blive en knap ressource. Det er vi nødt til i dag at forholde os til, så vi kan sikre vækst og arbejdspladser frem for at stå med ryggen mod muren, når det rammer,” siger Peer Leth.

Valgt på genbrug

Troldtekt er vugge-til-vugge-certificeret. Det betyder, at produkterne designes til at kunne skilles ad igen og genanvendes, når de engang ikke længere skal være træbetonplader. Og netop vugge-til-vugge-certificeringen gør en væsentlig forskel for Troldtekts forretning, fordi virksomheden med certificeringen i hånden gør sig selv unik som leverandør i byggebranchen.

Selskabet har siden 2010 været tilsluttet FN’s retningslinjer for virksomheders samfundsansvar, Global Compact. Og da Troldtekt besluttede, at netop bæredygtighed og samfundsansvar var en vigtig del af virksomhedens værdigrundlag og fremtid, besluttede man også, at alt arbejdet skulle dokumenteres, som det sker med vugge-til-vugge-certificeringen. Det har givet Troldtekt bonuspoint som leverandør. I projekter, hvor Troldtekt tidligere ikke blev valgt, er man nu med igen på grund af de fordele for miljø og mennesker, det giver at bygge med netop materialer fra Troldtekt.

”Vi var tidligt ude at bruge CSR og bæredygtighed som en løftestang for forretningen, og det har været og er stadig en rigtig god businesscase for os,” siger Peer Leth.

Det var efterspørgslen fra arkitekter og bygherrer, der satte gang i processen. Arkitekter og bygherrer har ikke længere fokus på at skabe billige kortsigtede løsninger, men på at skabe byggerier, der over tid giver lavere driftsomkostninger og er bæredygtige. I den efterspørgsel ligger forretningen.

”Bæredygtighed er en del af virksomhedens strategiske forretningsgrundlag og værdigrundlag. Vi er blevet hjulpet på vej af, at vi var tidligt med på Global Compacts principper. Derfra var skridtet videre til at tale om verdensmålene helt naturligt for os,” siger Peer Leth.

Vælg få verdensmål

Ud over verdensmål nummer 15 er Troldtekt i en proces, hvor man vil udpege endnu et til to mål, som skal være i fokus, og som skal udgøre de specifikke områder inden for de 17 verdensmål, hvor virksomheden kan gøre den største forskel. Valg og fravalg er en afgørende del af processen for en mindre eller mellemstor virksomhed, mener Peer Leth.

”Ingen på vores størrelse kan overskue 17 mål og 169 delmål. Det er svært som mindre virksomhed at se sig selv i det store spil. Derfor skal man fokusere der, hvor der er en direkte parallel mellem de udfordringer, FN ser, og hvad vi ser som virksomhed. Mit råd er at fokusere på færre mål og være ærlige om, at man ikke kan fokusere på alt,” siger Peer Leth.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu