Statslige bestyrelsesposter i høj kurs hos topledere

Det er attraktivt for topledere at sidde i bestyrelsen i statslige selskaber. Det viser Mandag Morgens kortlægning af bestyrelsessammensætningen i statens 29 selskaber. At arbejde i statslige virksomheder udvider topledernes politiske netværk og indsigt i statsadministrationen, siger headhunter.

Klaus Dalgas

MM Special: De statslige selskaber
  • Generationsskifte på vej i toppen af statens selskaber. I morgen skifter SAS bestyrelsesformand.
  • Erhvervsfolk vil gerne stå i spidsen for statens selskaber, selv om lønnen er beskeden i forhold til det private.
  • 40 pct. af TV 2 skal sælges ifølge det nye medieudspil, men ellers er salgsprocessen gået i stå. Eksperter peger på mulige salgsobjekter.
  • Kun 3 ud af 29 bestyrelsesformænd i statens selskaber er kvinder.

Statslige bestyrelsesposter i høj kurs hos topledere

Ny teknologi skal få SAS til at flyve højere

I morgen, tirsdag den 10. april, skifter SAS officielt ud på bestyrelsesformandsposten, når Carsten Dilling, tidligere koncernchef i TDC, overtager styrepinden efter Fritz Schur, der har siddet som kaptajn siden 2008.

For et par måneder siden var der formandsskifte i et andet statsselskab, Vækstfonden, hvor den tidligere socialdemokratiske skatte- og sundhedsminister Carsten Koch blev afløst af Claus Gregersen, der er adm. direktør i Chr. Augustinus Fabrikker A/S og tidligere har været CEO i blandt andet Carnegie Investment Bank. 

Tivoli-direktør Lars Liebst bliver den 25. april skiftet ud med Jimmy Maymann på formandsposten i TV 2. Maymann har en international karriere bag sig som adm. direktør og chefredaktør for Huffington Post samt en ledelsesposition i mediegiganten AOL. Han har samtidig teknologisk indsigt som tidligere direktør for videomarkedsføringsselskabet Goviral, stiftet i 2005 og solgt til AOL i 2011.

Og om et par uger er der så endnu et formandsskifte i et fjerde statsselskab, PostNord, hvor den nuværende formand, Jens Moberg, forlader posten efter fire år. Hvem der skal afløse Moberg på formandsposten, vides endnu ikke, og der kan komme mange andre udskiftninger på formandsposterne i løbet af de kommende måneder.

De nye folk på topposterne er ikke hr. hvem-som-helst eller offentlige chefer, der skal have et gyldent håndtryk med på vejen som tak for mange års tro tjeneste i staten. Det er som oftest velanskrevne topledere fra det private erhvervsliv, der har tilvalgt at lægge deres arbejdskraft i de statslige selskaber, fordi de mener, at det er spændende og interessant og lærerigt.

”Der findes mange topchefer i det private erhvervsliv, som er både fagligt dygtige og har forståelse for og engagement i samfundsudviklingen, som statsselskaberne er en del af. Derfor er det ikke svært at rekruttere topfolk til de offentlige selskaber i dag,” siger Christian Kofoed-Enevoldsen, der er direktør i rekrutterings- og rådgivningsfirmaet Mercuri Urval.

”Mange topchefer ser det som en fordel at blive en del af en større statslig eller offentlig virksomhed, fordi det udvider deres netværk på det politiske niveau og i statsadministrationen. Ofte er det jo ikke lønnen, der trækker, men i stedet en blanding af netværksambitioner og samfundssind,” siger Christian Kofoed-Enevoldsen.

Staten har helt eller delvist ejerskab i 29 forskellige selskaber, hvoraf nogle er aktieselskaber, mens andre er selvstændige offentlige virksomheder. Mandag Morgen har kortlagt statens repræsentanter i form af bestyrelsesformændene i de 29 selskaber, og alle steder er det folk fra det private erhvervsliv eller folk med rødder i det private erhvervsliv, der sidder på topposterne. Se figur 1 samt uddybende tekst under artiklen.

Alle statens bestyrelsesformænd har ledererfaring og enten branchekendskab eller politisk kendskab – nogle begge dele.

Thomas Thune Andersen, bestyrelsesformand for Ørsted, kendte f.eks. ganske meget til virksomheden og branchen, da han blev hentet til Dong i 2014.

”Jeg kendte Dong temmelig godt via mit samarbejde med virksomheden i de mange år, jeg var direktør i Mærsk. Da jeg blev kontaktet om formandsjobbet, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville sige ja, fordi det grundlæggende er et spændende job, og fordi jeg kunne få nye kompetencer ved at være en del af denne virksomhed,” siger Thomas Thune Andersen.

Også den nye formand i SAS, Carsten Dilling, finder det interessant at stå i spidsen for en statsvirksomhed.

”Det er bestemt ikke et job, man skal tage for pengenes skyld, timelønnen er faktisk relativt lav. Men det er selve opgaven, der er spændende, og det er derfor, jeg sagde ja tak, da jeg blev spurgt. Jeg er stolt over at få lov at stå i spidsen for så spændende et selskab som SAS,” siger Carsten Dilling, der tidligere har været koncernchef i TDC og direktør i IBM.

Udtryk for samfundssind

Henrik Ørholst kender de danske erhvervsledere bedre end de fleste. Som redaktør for VL-Nyt og erhvervskommentator i nærværende publikation, har han i en årrække samarbejdet med danske topledere inden for det kendte VL-netværk, og han kan godt genkende de private toplederes ønske om at være en del af de offentlige selskaber, ikke mindst statens.

”Der er fin interesse for de offentlige topjob, men jeg vil ikke ligefrem sige, at toplederne fra det private erhvervsliv står i kø for at stå i spidsen for de offentlige selskaber. Det er en karrieremulighed på linje med andre toplederjob, og generelt er det dygtige folk, som står i spidsen for de statslige selskaber,” siger Henrik Ørholst og uddyber:

”De danske topchefer har generelt en meget høj moral og vil gerne gøre noget ekstra for samfundet. Derfor stiller mange gerne op til de forskellige råd og udvalg, som politikerne sammensætter, f.eks. Disruptionrådet. Netop det samfundsmæssige aspekt er bestemt en motivation for mange til at gå ind i statsselskaberne og andre offentlige selskaber.”

Når det gælder topledernes egen læring ved at påtage sig en statslig bestyrelsespost og netværksdelen ved at komme tættere på det politiske system og statsadministrationen, er det ifølge Henrik Ørholst mere fragmenteret. Mange af toplederne i de helt store virksomheder har det meste af deres forretning i udlandet og har derfor ikke behov for at opdyrke et netværk på Slotsholmen. Til gengæld er toplederne fra den finansielle sektor meget interesserede i at udvide netværket på den politiske scene og i statsadministrationen.

”Og så er det politiske element altså fortsat noget, der trækker ned for nogen,” siger Ørholst og peger samtidig på en ny tendens, som fremover kan skabe problemer for rekrutteringen af topchefer til de offentlige virksomheder:

”Flere og flere virksomheder sætter restriktioner på, hvor mange bestyrelsesposter deres bestyrelsesmedlemmer må have. Det er især noget, som gør sig gældende uden for Danmarks grænser. Især de børsnoterede virksomheder har restriktioner. Italien har f.eks. meget stramme regler, hvor man højst må sidde i fire bestyrelser – ikke flere. Og det er uanset, om det er i Italien eller ej,” siger han.

”Derfor kan det betyde, at nogen fremover vil fravælge offentlige bestyrelsesposter i Danmark. Honorarerne er ganske enkelt ikke attraktive nok. I Schweiz og USA er det ikke usædvanligt, at menige bestyrelsesposter giver et honorar på 1,5 mio. kr. om året,” siger Henrik Ørholst.

Det er et niveau, som de danske statsvirksomheder ikke er i nærheden af at kunne matche. Se figur 2

26 mænd og 3 kvinder

Ser man på kønssammensætningen i toppen af de statslige selskaber, er knap 11 pct. af bestyrelsesformændene kvinder; det samme gælder for 25 pct. af direktørerne, mens mere end 30 pct. af de menige bestyrelsesmedlemmer er kvinder. De tal overrasker Anne Birgitte Lundholt, der som formand for Naviair er én ud af blot tre kvinder, der aktuelt er formand for et statsselskab. 

”Det undrer mig, at der er så få kvinder, der sidder i toppen af de statslige selskaber. Der er mange flere kvinder at tage fat i, men af og til er det svært at få headhunterne til at finde de kvindelige kandidater,” siger Anne Birgitte Lundholt, der bl.a. var industri- og energiminister for de konservative i 1989-1993 og i dag driver sit eget konsulentbureau.

Christian Kofoed-Enevoldsen fra Mercuri Urval kigger dog kun på kvalifikationerne, når han skal finde egnede emner til topposterne i de offentlige selskaber. Ifølge ham er der stor forskel på at rekruttere topfolk til de offentlige selskaber og topfolk til det private erhvervsliv.

”I det private erhvervsliv kan man som topleder agere hurtigt og lave selvstændige manøvrer i forhold til markedet. Som bestyrelsesformand eller topleder i en statslig virksomhed skal man have mere tålmodighed og procesforståelse. Man skal have forståelse for det politiske niveau, som betyder, at beslutningerne skal cleares i det politiske system. Det tager ofte tid og kan være udfordrende, men det må man være indstillet på i en offentlig virksomhed,” siger Christian Kofoed-Enevoldsen.

Mercuri Urval-direktøren peger på, at det kræver en særlig grad af ordentlighed og korrekthed at stå i spidsen for et statsselskab.

”Man skal kunne stå inde for detaljerne i enhver beslutning. Er man i spidsen for et monopolforetagende eller et monopollignende foretagende, skal alle beslutninger og rationaler være korrekte og velunderbyggede. I det private erhvervsliv er der altid et marked, der kan fortælle dig, om retningen og kursen er den rigtige. Det er der ikke for de monopollignende foretagender, og derfor kræver det ekstra fokus på detaljer, korrekthed, fairness og ordentlighed at stå i spidsen for et større statsselskab,” påpeger han.

”Udbuddet af mennesker med disse kvalifikationer er bestemt til stede i Danmark. Men det kræver lidt dybere research at finde disse folk på markedet, fordi jobbet kræver noget specielt i forhold til tålmodighed og politisk forståelse,” siger Christian Kofoed-Enevoldsen.

God forretning

Statens selskaber er driftsmæssigt generelt en god forretning for det danske samfund. I 2016 fik de statslige aktieselskaber og selvstændige offentlige virksomheder et driftsresultat på 24,9 mia. kr. De øvrige selskaber med statslige ejerandele fik derimod et underskud på godt 1 mia. kr., hvor især PostNord og Metroselskabet har trukket ned med underskud på henholdsvis 1,2 og 2,3 mia. kr. 

Overskuddet er dog betragteligt og pænt større end i 2015. Hertil kommer aktieudbytterne, hvor staten i 2016 fik knap 2,8 mia. kr. i kassen; et udbytte, der forventes at stige til 3,6 mia. i 2017.

I april 2015 indførte staten en ny ejerskabspolitik, som indeholder en række anbefalinger og forventninger til de statslige selskaber og deres ejerministerier. Den nye ejerskabspolitik stiller nye og mere præcise krav til de ministerier, der varetager ejerskabet af selskaber med statslige ejerandele.

Som led i en aktiv ejerskabsudøvelse skal ejerministerierne for hvert selskab tage stilling til:

  1. ejerskabets rationale
  2. målsætningen for selskabet
  3. den overordnede strategiske ramme for selskabet
  4. finansielle mål m.v.

Thomas Thune Andersen fra Ørsted, som er et af de selskaber, der har haft økonomisk succes de seneste år, er glad for den nye ejerskabspolitik.

”Det er en udmærket modernisering af de tidligere regler, hvor man bl.a. skal artikulere, hvorfor man har virksomheden. Det sætter noget struktur på hele statens ejerskabspolitik,” siger Thomas Thune Andersen.

De står i spidsen for de statslige selskaber

Ny formand på vej i posten

Bestyrelsesformand Jens Moberg træder af ved generalforsamlingen lidt senere på måneden. Afløseren er endnu ikke fundet. PostNord blev dannet i 2009 ved en sammenlægning af det svenske og det danske postvæsen. Den danske stat ejer kun 40 pct. af aktierne, men har 50 pct. af stemmerne. Derfor sidder en dansker som formand, selv om den svenske del er størst. PostNord kæmper med faldende brevmængder og nye kommunikationsformer, og selskabet fik sidste år tilført 1,7 mia. kr. til at imødegå udgifterne til en reduktion af de mange danske tjenestemænd med stor pension og lang opsigelse. 

Brinch styrer letbanen

Endnu er den kun på tegnebrættet, Hovedstadens Letbane, men den bliver en realitet om få år. Formand for bestyrelsen er 54-årige Birgitte Brinch Madsen, der også er bestyrelsesmedlem i Metroselskabet. Birgitte Brinch Madsen er cand.polit., sidder i en række bestyrelser og organisationer og er direktør i sit eget rådgivningsfirma Brinch Advice. Staten ejer 40 pct. af selskabet, de 11 kommuner, som letbanen skal løbe igennem, har 34 pct., mens Region Hovedstaden ejer 26 pct. Letbanen ventes at stå færdig i 2024.

Fra ministerkontor til Metroselskab

Metroselskabet, som staten ejer 42 pct. af, har den tidligere beskæftigelsesminister for Venstre Jørn Neergaard Larsen som bestyrelsesformand. Den 70-årige jurist med rødder i den nordfalsterske muld har tidligere været adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening og direktør for Danmarks Jurist- og Økonomforbund. Ifølge bogen ’Magteliten’ var Jørn Neergaard Larsen i 2015 nr. 28 på listen over Danmarks mest magtfulde personer. Metroselskabet driver og udvikler den samlede københavnske metro.

Ejendomsmægler i spidsen for Air Greenland

Bestyrelsesformand for Air Greenland er den tidligere direktør i KNR, Grønlands Radio, og nuværende direktør i Tele-Post Greenland og ejendomsmægler i LM ejendomme, Søren Lennert Mortensen. Formanden er valgt af det grønlandske hjemmestyre, mens næstformanden, Claus Holstein, og det menige bestyrelsesmedlem Bjarne Eklund er den danske stats repræsentanter i det lille flyselskab. Air Greenland flyver indenrigs i Grønland og til København og Island. Selskabet driver også hotel og rejsebureau.

Investeringsmand i front for Vækstfonden

Vækstfondens nye bestyrelsesformand er Claus Gregersen, der i februar afløste Carsten Koch i formandsstolen. Claus Gregersen har stor erfaring med at investere i virksomheder gennem sine direktørjob i Chr. Augustinus Fabrikker og Carnegie Investment Bank. Den 54-årige finansmand er desuden medlem af bestyrelsen i en række selskaber, bl.a. Axcelfuture, Skandinavisk Holding og som næstformand i Jeudan. Vækstfonden er statens uafhængige finansieringsfond til fremme af udviklingen i små og mellemstore virksomheder.

Bankmand i spidsen for Nordsøenheden

Bestyrelsesformand i Nordsøenheden er den 64-årige cand.mag. i historie og samfundsfag fra Københavns Universitet Henrik Michael Normann. Trods sin uddannelse har karrieren dog mest været i bankverdenen, hvor han har haft forskellige job i Danske Bank, været direktør i Danske Markets og for nuværende sidder som direktør i Nordic Investment Bank og bestyrelsesformand for Maj Invest. Nordsøenheden varetager statens interesser og deltagelse i olie- og gaslicenser i det danske koncessionsområde.

Lundholt styrer luftfarten

Bestyrelsesformand i Naviair er den tidligere konservative industri- og energiminister Anne Birgitte Lundholt. Den 65-årige cand.scient.pol. har en lang karriere bag sig i det private erhvervsliv, bl.a. som administrerende direktør i Danske Slagterier, og hun har i dag en række bestyrelsesposter samt sit eget konsulentbureau. Naviair leverer trafikstyring til luftfart. Kerneaktiviteten er flyveledelse med kontrolcentral Kastrup. Der sidder også flyveledere i kontroltårnene i lufthavnene i Billund, Aalborg, Aarhus, Roskilde og Bornholm, og herudover er der virksomheder i Grønland og Færøerne. 

Vognmand passer Fjordforbindelsen

Bestyrelsesformand for Fjordforbindelsen Frederikssund er Leif Tullberg, tidligere direktør i DSV. Den 72-årige tidligere vognmand er bosat i området og har derfor en lokal interesse i at få skabt en ny fast forbindelse over Roskilde Fjord med udgangspunkt i Frederikssund. Vejdirektoratet forestår som forretningsfører den daglige ledelse og administration af selskabet, der blev stiftet 27. november 2015. Forbindelsen forventes at åbne for trafik i 2019 og er budgetteret til at koste samlet knap 2 mia. kr.

Minister har styr på el og gas

Den tidligere konservative partiformand og transport- og justitsminister Lars Barfoed blev sidste år bestyrelsesformand for Energinet.dk. Den 60-årige jurist fra Frederiksberg har ved siden af sin politiske karriere været direktør i Finansrådet, viceadministrerende direktør i Dansk Handel & Service og direktør i Butikshandelens Fællesråd. Energinet.dk blev dannet i 2005 ved en fusion mellem Eltra, Elkraft System, Elkraft Transmission og Gastra. Energinet.dk varetager transmissions- og systemoperatøropgaver inden for el og gas.

Kongen af kapitalfonde styrer EFK

Det er en erfaren kapitalfondsmand, der sidder som bestyrelsesformand for EKF – Danmarks Eksportkredit. Christian Frigast har skabt sig en formue gennem kapitalfonden Axcel, hvor bl.a. fondens investering i smykkekoncernen Pandora var en ren guldgrube. EKF blev grundlagt i 1922 som det blot tredje eksportkreditinstitut i verden. Staten ejer 100 pct., og selskabet drives som en moderne finansiel virksomhed. Selskabet har i de senere år bl.a. været med til at finansiere flere store vindmølleprojekter i udlandet.

Bankmanden styrer DSB

69-årige Peter Schütze er bestyrelsesformand i mange danskeres yndlingsaversion, DSB. Den erfarne bankmand med næsten 40 år i Nordea har været bolværket i en virksomhed, der konstant er under pres fra kunder, politikere og pendlere. Peter Schütze er cand.polit. og har været formand for DSB siden 2011. Nu spekuleres der over, hvor længe han kan blive siddende, ikke mindst på grund af alderen. Endnu har vi dog ikke hørt om en potentiel afløser frem mod generalforsamlingen til august.

Fra Molslinjen til DanPilot

Søren Jespersen er bestyrelsesformand for DanPilot. Han er tidligere direktør for Molslinjen, nu næstformand, og har før det været koncerndirektør i DFDS Seaways og senior vice president i SAS. Han er bosat i Hellerup og har en mastergrad, IMD, fra Institute for Management Development i Schweiz. DanPilot varetager den statslige lodsvirksomhed gennem danske farvande fra enhver destination i Danmark til alle havne i Østersøen. Virksomheden er forpligtet til at stille lods til rådighed for ethvert skib, der ønsker hjælp gennem de danske farvande og i de danske havne. DanPilot foretager årligt cirka 20.000 lodsninger.

Fra Mærsk og Hamburg til Sund & Bælt

Bestyrelsesformanden i Sund & Bælt er den 54-årige tidligere Mærsk-chef Peter Frederiksen. De seneste år har han haft en række topposter i rederiet Hamburg Süd, som er blevet overtaget af Mærsk Line. Han er desuden medlem af en række bestyrelser inden for skibsfart. Peter Frederiksen har været kloden rundt mere end én gang og har været udstationeret 14 år i Spanien, Fjernøsten og USA. I dag hedder bopælen Charlottenlund. Sund & Bælt driver og vedligeholder Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen sammen med svenskerne. Når Femern-forbindelsen er en realitet, skal Sund & Bælt også drive denne.

Kommunalmand i front for indkøb

Bestyrelsesformand i Staten og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, er den tidligere stadsdirektør i Odense Kommune Jørgen Clausen. Den 64-årige cand.rer.soc. (socialvidenskab) har i dag en række tillidshverv i sin fødeby, Odense, bl.a. som formand for ejendomsselskabet Den Fynske Forskerpark, for Odense Lufthavn og som bestyrelsesmedlem i H.C. Andersen Fonden og i Albani Fonden. SKI er en central indkøbsorganisation, der hjælper den offentlige sektor med at gøre de bedste og billigste indkøb. Den offentlige sektor køber ind for cirka 300 mia. kr. hvert år. 

Liberal styring af ejendomme

Bestyrelsesformand i Statens Ejendomme, også kaldet Freja Ejendomme, er den 53-årige jurist, advokat og virksomhedsleder Søren Johansen. Søren Johansen er en af de mest indflydelsesrige bestyrelsesmedlemmer i dansk erhvervsliv, hvor han også beklæder posten som administrerende direktør i kapitalfonden Altor, som var indblandet i den spegede sag om OW Bunker. Som bestyrelsesmedlem i den liberale tænketank Cepos og medstifter af den juridiske tænketank Justitia er Søren Johansen liberal af hjerte. Freja Ejendomme har til formål at videresælge fast ejendom fra den danske stat, regionerne og statslige selskaber til tredjepart med størst muligt provenu.

Finansmand passer finanserne

Bestyrelsesformand i Finansiel Stabilitet er Peter Engberg Jensen, der har en fortid som koncernchef i Nykredit og medlem af Nykredits direktion i 16 år. Den 64-årige finansmand er uddannet cand.polit. fra KU og har skrevet en række bøger om finansvæsen. Han er bosat med sin hustru i Klampenborg og interesserer sig så meget for nationaløkonomi, at han tidligere har været nævnt som mulig formand for Nationalbanken. Finansiel Stabilitet blev stiftet i 2008 lige efter finanskrisen som led i en aftale mellem staten og den finansielle sektor om sikring af finansiel stabilitet i Danmark.

Skibsrederen styrer strømmen

Ørsted, det tidligere DONG, har Thomas Thune Andersen som bestyrelsesformand. Efter et par år med ledelsesmæssigt tumult og frasalg af hele olie- og gasdivisionen er Ørsted nu på sikker kurs, styret af den 62-årige tidligere skibsreder og topchef i Maersk Oil. Thomas Thune Andersen, der arbejdede 32 år i Mærsk, har stor international erfaring bl.a. som tidligere bestyrelsesmedlem i det britiske energiselskab SSE samt i hollandske Blue Water Energy og britiske Petrofac Limited. Formanden er uddannet HD fra Handelshøjskolen i København, har taget internationale lederuddannelser på Harvard Business School og Columbia University og bor i dag i Charlottenlund.  Ørsted producerer og leverer strøm til danskerne.

Grevinden styrer Klasselotteriet

Det Danske Klasselotteris bestyrelsesformand er en for offentligheden relativt ukendt forretningskvinde, nemlig Jutta af Rosenborg. Hun er godt nok grevinde, gift med grev Axel af Rosenborg, men hun har en lang erhvervskarriere bag sig i bl.a. Deloitte, Chr. Hansen Gruppen og ALK-Abelló. Den 59-årige erhvervskvinde er uddannet cand.merc.aud. fra Handelshøjskolen i København og helliger sig i dag bestyrelsesarbejde i en række selskaber, bl.a. Nilfisk Holding, NKT Holding og Aberdeen Asset Management. Ligesom Danske Spil udlodder Klasselotteriet overskuddet til det danske foreningsliv. Selskabet forventer i år et overskud på omkring 125 mio. kr.

Juristen passer færgerne

Bestyrelsesformand i Bornholmstrafikken Steen E. Christensen kender til vand og sejlads fra sin fritidsbeskæftigelse som lystsejler. Ellers er det mest advokatgerningen i Plesner og de 14 år som bestyrelsesformand for Nykredit, der beskriver den diskrete bestyrelsesformands meritter. Steen E. Christensen er 69 år, bosat i Skodsborg nord for København, jurist og partner i Plesner Advokater siden 1977. Bornholmstrafikken Holding A/S har som eneste aktivitet en ejerandel på 50 pct. i den associerede virksomhed Danske Færger A/S, som sejler til Bornholm og driver de små ruter Samsøfærgen, Langelandsfærgen, Alsfærgen og Langelandsfærgen. Clipper Group A/S ejer den anden halvdel af Danske Færger A/S. 

Teknologimand i spidsen for SAS

SAS’s nye bestyrelsesformand er den 55-årige Carsten Dilling, der har siddet i SAS’s bestyrelse de seneste fire år. Carsten Dilling har en fortid i teknologiselskaber som TDC, IBM og Columbus IT, og den nye teknologi skal netop få SAS til at flyve højere de kommende år, hvor konkurrencen på flyvemarkedet spidser yderligere til. Carsten Dilling skal både varetage Danmarks interesser i SAS via den danske stats ejerskab på 14 pct. men også de øvrige aktionærers interesser, herunder den svenske og den norske stats og ikke mindst familien Wallenbergs, da familien ejer 7,5 pct. af aktierne. Største aktionær er fortsat den svenske stat med 17,1 pct.

Koch i spidsen for By & Havn

Bestyrelsesformand i udviklingsselskabet By & Havn er den tidligere socialdemokratiske sundheds- og skatteminister Carsten Koch. Den 73-årige cand.polit. har netop sagt farvel til formandsposten i Vækstfonden, men er fortsat bestyrelsesformand for Danske Professionshøjskoler ved siden af en række andre bestyrelseshverv. Det er Københavns Kommune, der ejer langt den største del af udviklingsselskabet, 95 pct., mens staten kun ejer de sidste 5 pct. Selskabet udvikler arealer i Ørestad og Københavns Havn med henblik på at tilvejebringe statslig medfinansiering af den københavnske metro. 

Fra Huffington Post til TV 2

Alle kender TV 2 – altså tv-kanalen med hovedsæde i Odense. Tv-stationen driver hovedkanalen TV 2, der er underlagt public service-forpligtelser, samt fem andre kommercielle kanaler, streaming, net og web. Ny bestyrelsesformand er – bliver – den 46-årige Jimmy Maymann, der er kendt som en udvikler og iværksætter inden for mediebranchen. Senest har han været administrerende direktør for netavisen The Huffington Post og med i ledelsen af mediegiganten AOL. Jimmy Maymann afløser om et par uger Tivoli-direktør Lars Liebst på formandsposten i TV 2, der står overfor at skulle sælges.

Jægeren styrer jagtforsikringen

Bestyrelsesformand i Dansk Jagtforsikring A/S er næstformand i Danmarks Jægerforbund Henrik Frost Rasmussen, der har stået i spidsen for selskabet siden 2009. Selskabet har kun én medarbejder, Michael Steen Wiisbye. Selskabet tegner ansvarsforsikringer knyttet til jagttegn, person- og tingskade samt hundeskader, som en jæger forvolder i relation til anden person under jagtudøvelse i Danmark og Europa.

Frigast styrer Eksport Kredit Finansieringen

Lige som i EKF Danmarks Eksportkredit er det Christian Frigast, der er bestyrelsesformand i Eksport Kredit Finansiering A/S. De to selskaber hænger tæt sammen, idet EKF – Danmarks Eksportkredit laver det administrative arbejde for EKF A/S. Derfor har selskabet ingen egne medarbejdere, og omsætningen defineres som lånemarginal. Selskabets formål er at medvirke til finansiering af mellemlang og langfristet kreditgivning i henhold til gældende lov om EKF –Danmarks Eksportkredit.

Viceborgmester styrer DBC

Bestyrelsesformanden i Dansk BiblioteksCenter A/S er Peter Isbrand Jacobsen, der også er viceborgmester i Kalundborg Kommune valgt for Dansk Folkeparti. Peter Isbrand Jacobsen repræsenterer kommunerne i DBC, som ejer 61 pct. af selskabet. Næstformand Ivan Sørensen repræsenterer statens ejerandel på 39 pct. Selskabets formål er at levere informationsservice til den samlede bibliotekssektor omfattende såvel forsknings- som folke- og skolebiblioteker. Staten regner med at afhænde sin ejerandel i løbet af i år.

Det spiller for landmanden

Danske Spils bestyrelsesformand er Peter Gæmelke, der er mest kendt for sine mange år (1995-2009) som stærk præsident for Landbrugsraadet, der blev nedlagt i 2009 og erstattet af Landbrug & Fødevarer. Den 63-årige landmand er i dag medlem af flere bestyrelser, bl.a. Lego-familiens pengetank Kirkbi A/S og Københavns Universitet, og så selvfølgelig medlem af Venstres forretningsudvalg. Peter Gæmelke bor uden for Vejen på en gård, han driver sammen med sønnen Hans Christian. Hustruen Tove Gæmelke er direktør for Business Kolding. Danske Spil udbyder spil via fire datterselskaber, Danske Lotteri Spil, Danske Licens Spil, Elite Gaming og Gego. Danske Spils overskud finansierer hvert år en stor del af det danske foreningsliv via tipsmidlerne. Mange peger på, at de konkurrenceprægede aktiviteter godt kan sælges fra.

Bankdirektøren passer investeringsfond

Bestyrelsesformand for Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU, er den 53-årige cand.polit., tidligere bankdirektør i Nordea og nuværende koncernchef i Nykredit, Michael Rasmussen. Staten har dog udpeget et par observatører, nemlig kontorchef Ole Thonke og chefkonsulent Theo Ib Larsen. Fonden understøtter bæredygtig udvikling i udviklingslande og udøver sine aktiviteter ved at stille risikovillig kapital og knowhow til rådighed gennem direkte og indirekte investeringer på kommercielt grundlag i virksomheder i udviklingslande.

Tidligere Falck-direktør styrer lufthavnen

Staten ejer i dag 39 pct. af Københavns Lufthavne, og det er nok til at beholde bestyrelsesposten, som varetages af Lars Nørby Johansen. Den 69-årige garvede erhvervsmand har en fortid som chef og direktør i Falck og Group 4 Securicor, og han er bl.a. kendt for sine anbefalinger til god selskabsledelse i en rapport bestilt af Erhvervsstyrelsen. I dag beskæftiger Lars Nørby Johansen sig med bestyrelsesarbejde i en række virksomheder, bl.a. som formand for Montana Møbler, Codan og Rockwool Fonden. Københavns Lufthavne driver lufthavnene i København og Roskilde.

DTU-mand styrer NORDUnet A/S

Formanden for forskningsportalen NORDUnet er Steen Pedersen, der er m.sc. og ph.d. i elektronik og anvendt fysik fra DTU, direktør for Danish Research Network og en del af DelC. Selskabets formål er at forestå driften af NORDUnet-netværket, som er et samarbejde mellem de nordiske landes nationale netværk for forskning og uddannelse, der yder netværkstjenester til de nationale net, og til internationale net af interesse for selskabet og dets aktionærer.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu