Stifter og formand for Arctic Circle: Hvis ikke de nordiske lande tager Arktis alvorligt, svigter de klimaet

Ólafur Ragnar Grimsson var præsident i Island i 20 år og har spillet en afgørende rolle i arktisk politik både før, under og efter. Han stiftede Arctic Circle i 2013 for at demokratisere samtalen om en region, der er afgørende for at forstå og løse klimaproblemet. Alligevel underprioriteres Arktis stadig af de nordiske lande, mener han.

Foto: Arctic Circle
Søren Bjørn-Hansen

Ólafur Ragnar Grimsson

Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix

Ólafur Ragnar Grimsson blev født i 1943 i Ísafjörður i Islands nordvestlige hjørne i 1943. Han blev uddannet i økonomi og statskundskab ved University of Manchester, hvor han også fik en ph.d. i statskundskab i 1970. Allerede som studerende var han aktiv i international politik. Han blev Islands første professor i statskundskab og blev selv en del af landets parlament Altinget i 1974. I 1980’erne var han aktiv i Parliamentary Assembly of the Council of Europe og senere i Parliamentarians for Global Action. Fra 1988 til 1991 var han Islands finansminister, og i 1996 blev han Islands femte præsident, en post han havde i 20 år. I 2013 stiftede han den internationale organisation Arctic Circle, der arbejder med klimaspørgsmålet samt arktiske forhold. Han fortsatte som formand for organisationen efter sin afgang som præsident for Island i 2016.

Ved havnen i Islands hovedstad Reykjavik ligger koncerthuset Harpa. Byens arkitektoniske kronjuvel og et skinnende eksempel på, hvor langt Island har flyttet sig, siden landet var en økonomisk udørk af fiskerhuse; et land hvis betydning let kunne reduceres til sagaer blot.

I dag er det hele meget anderledes. Harpa er samtidig hjemmebanen for landets mangeårige præsident Ólafur Ragnar Grimsson. Arctic Circle Assembly, årsmødet for den internationale organisation han grundlagde i 2013, har just fundet sted i bygningen, og stifteren er både tilfreds og stolt, kan jeg mærke, idet vi sætter os til rette i en sofa i Harpas restaurant Hnoss. En let summen tydeliggør, at ekspræsidentens tilstedeværelse ikke er gået ubemærket hen.

"I år var den største samling siden begyndelsen i 2013. Vi var over 2.000 deltagere fra 60 lande. Og samlingen var på mange måde historisk. Et vendepunkt," forklarer han, inden han bliver afbrudt af en forbipasserende kvinde, der takker ham for alt det, han har gjort for Island.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu