Sundhedsborgmester: 250.000 københavnere er glemt i ny sundhedsreform

Tusindvis af københavnere risikerer at blive indlagt på et overfyldt hospital, mens andre hospitaler bliver tømt for patienter. ”Komplet vanvid,” siger sundhedsborgmester. Sundhedsministeren er åben for, at man finder en løsning.

Bispebjerg Hospital i det nordvestlige København er ikke gearet til at være akutsygehus for 250.000 ekstra borgere.
Bispebjerg Hospital i det nordvestlige København er ikke gearet til at være akutsygehus for 250.000 ekstra borgere.Foto: Bispebjerg Hospital
Torben K. AndersenJens Reiermann

250.000 københavnere risikerer at komme i klemme, hvis regeringens sundhedsreform bliver ført ud i livet i sin nuværende form.

De risikerer at blive indlagt i en seng på et overfyldt hospital og få en dårligere behandling, advarer Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF).

”Det er jo komplet vanvid. Regeringen har glemt 250.000 mennesker i København, da den lavede de nye sundhedsfællesskaber. Når regeringen kan glemme så mange mennesker i en reform, er det et tegn på, at den bare har hastet reformen igennem uden at have snakket med fagfolk, kommuner og regioner.”

Regeringens nye udspil til en sundhedsreform indebærer, at der skal oprettes 21 sundhedsfællesskaber rundt omkring i landet. De skal bygge bro mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger, så patienter oplever et mere sammenhængende sundhedsvæsen.

Disse sundhedsfællesskaber bliver bygget op om landets 21 akutsygehuse. Hver eneste af disse 21 klynger får en politisk overbygning – en slags bestyrelse – hvor bl.a. borgmestre og relevante udvalgsformænd for de enkelte kommuner er repræsenteret.

Overbelastning og tomme sengepladser på samme tid

Problemet er, at de godt 600.000 københavnere i dag tilhører to forskellige akuthospitaler, afhængig af hvor de bor i kommunen. Ca. 250.000 bor i de områder af byen, som hører til Amager-Hvidovre Hospital. Og ca. 350.000 bor i de dele af byen, som hører til Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

Regeringens nye sundhedsreform betyder, at disse to akuthospitaler fremover skal tilhøre hvert sit sundhedsfællesskab. Og de københavnske politikere bliver kun repræsenteret i det ene af disse to fællesskaber – nemlig Bispebjerg-Frederiksberg.

Derfor er det tanken, at de 250.000 københavnere skal flytte med over, så alle 600.000 københavnere fremover hører under det samme sundhedsfællesskab med Bispebjerg som det store akutsygehus.

Bispebjerg Hospital er dog slet ikke beregnet til at tage så mange patienter, mens f.eks. Amager Hospital kan miste så mange af sine patienter, at det i yderste konsekvens kan blive lukningstruet, siger Sisse Marie Welling. 

”Du kan jo ikke bare tage 250.000 borgere og flytte dem fra ét hospital til et andet. Konsekvensen for Amager-Hvidovre Hospital vil være, at knap halvdelen af deres indlæggelser og dermed indtægtsgrundlag bliver flyttet. Konsekvensen for Bispebjerg-Frederiksberg vil være massiv overbelægning, da de slet ikke har sengepladser til at tage 250.000 ekstra borgere. Konsekvensen for borgerne er dårligere behandling og service. Og det er dét, jeg er allermest bekymret for.”

Regeringen åben for løsning

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) holder i disse dage talrige møder med fagorganisationer, kommuner, regioner og andre centrale aktører på sundhedsområdet for at få deres input til den nye sundhedsreform.

Hun er åben for at finde en løsning.

”Som det fremgår af vores udspil til sundhedsreform, er regeringen selvfølgelig åben for at justere grænsedragninger mellem sundhedsfællesskaberne efter indspil fra kommunerne. Der er ingen tvivl om, at der især for Københavns Kommunes vedkommende er tale om et særligt tilfælde, fordi der er så mange borgere i kommunen,” siger Ellen Trane Nørby.

En alternativ model er at lade de 250.000 københavnere blive hos Amager-Hvidovre Hospital præcis som i dag.  Denne klynge kommer til at bestå af ni kommuner som Tårnby, Dragør, Brøndby, Vallensbæk og så selvfølgelig Hvidovre. Og måske skal kredsen så udvides med København.

”En løsning kunne være, at Københavns Kommune kommer til at være medlem af to sundhedsfællesskaber. Men som skrevet i udspillet, så er det en dialog, der nu må tages med kommunerne," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu