Sundhedshuse får nøglerolle

Flere læger til yderområder, synergi mellem sundhedsfaglige grupper og flere og bedre lokale behandlingstilbud. Det er nogle af de fordele, sundhedshuse kan føre med sig. Hvis det bliver grebet rigtigt an.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Torben K. AndersenJens ReiermannJeppe Sahlholdt

Anbefaling 6: Sundhedshuse skal sikre bedre samarbejde mellem sundhedsprofessionelle

Før folketingsvalget sidste år lovede statsminister Mette Frederiksen (S) over ti nye nærhospitaler rundtomkring i landet. De nye nærhospitaler var den store politiske sællert i partiets sundhedsudspil.

Siden har Socialdemokratiet dog haft svært ved at svare konkret på, hvilke typer af operationer disse såkaldte nærhospitaler skal stå for, og hvad forskellen egentlig er mellem et almindeligt sundhedshus og et nærhospital.

Nu er det op til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) at føre Socialdemokratiets løfte om over ti nye nærhospitaler ud i livet og dermed indfri de mange forventninger hos håbefulde borgere, som er utilfredse med de mange hospitalslukninger de senere år og nu har sat næsen op efter et ”nærhospital” rundt om hjørnet.

Reelt sparker regeringen blot åbne døre ind. Over hele landet er der de senere år oprettet sundhedshuse i langt de fleste af landets kommuner. Den tidligere regering afsatte over 800 millioner kroner over fire år til at bygge endnu flere sundheds- og lægehuse.

De får dermed en stor rolle i fremtidens sundhedsvæsen. De kan bruges til at udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, som betyder, at regioner og sygehuse lægger nogle opgaver ud til de lokale sundhedshuse.

Lokale sundhedshuse viser vej

Et godt eksempel er Fredericia Sundhedshus, der med sine 27.000 kvadratmeter er det største syddanske sundhedshus. Det blev indviet i 2016 og har til huse i de tidligere sygehusbygninger. Her finder vi en bred kreds af både regionale, kommunale og private aktører, blandt andet fire lægeklinikker, en jordemoder, en blodprøvetagning, en sygeplejeklinik, dele af et jobcenter, et hold rygestopkonsulenter, fysioterapeuter samt kapel, apotek og tandlæge. Snart flytter også den regionale lokalpsykiatri og den kommunale socialpsykiatri ind i huset.

Her har de også taget de første skridt til at lave smarte videokonferencer, så de praktiserende læger kan sidde i klinikken og snakke med sygehusets speciallæger om udvalgte patienter og deres problemstillinger. Målet er at lave nogle mere glatte forløb for patienterne, som dermed slipper for konstant at fare frem og tilbage mellem egen læge og sygehus.

Sundhedshusene i Grenaa og Nakskov er to andre eksempler, som man kan bygge videre på i fremtidens sundhedsvæsen med mange forskellige regionale og kommunale tilbud. Se figur 1.

Sundhedshusene kan tiltrække flere alment praktiserende læger til de områder med lægemangel, da de nu kan få gode lokaler og mulighed for at arbejde sammen med andre sundhedskolleger i klinikken. De kan også give patienterne mere værdi og sikre en bedre udnyttelse af sundhedsvæsenets ressourcer.

Men det forudsætter, at det bliver grebet rigtigt an og sikrer synergi mellem forskellige dele af sundhedsvæsenets fagprofessionelle grupper. Ellers risikerer de bare at ende som store statsstøttede murstensmonumenter, mener professor i sundhedsøkonomi- og politik Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

”Hvis det bare er et lægehus med nogle praktiserende læger eller et kommunalt sundhedscenter udelukkende med kommunale sundhedstilbud, skaber sundhedshusene ikke mere nærhed og sammenhæng. Så er det bare et fælles lejemål,” siger Kjeld Møller Pedersen og tilføjer:

”Men hvis det bliver grebet rigtigt an, og der opstår synergi mellem de praktiserende læger, speciallæger, fysioterapeuter, sygeplejersker, kommunale sundhedstilbud, patientforeninger og andre sundhedsgrupper, kan det sikre bedre behandling og mere nære tilbud til for eksempel den store og stigende gruppe af kronikere og multisyge. Så kan sundhedshusene også være rammen for flytning af opgaver fra sygehusene ud til det nære sundhedsvæsen.”

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V) fra Region Syddanmark, efterlyser også, at en sundhedsreform giver bedre muligheder i lovgivningen for at lave fælles tilbud på tværs af regioner og kommuner.

”Vi har for eksempel en skadeklinik i Tønder. Kommunen har en sygeplejeklinik. Vi kunne godt tænke os at drive dem sammen. Det kan vi ikke med den lovgivning, som er i dag. Det bør man også få løst med en sundhedsaftale,” siger Stephanie Lose.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu