Thorborg: "Jeg havde lyst til at sige 'fuck samfundet, jeg tager, hvad jeg kan'"

Da mangemillionæren Martin Thorborg var ung iværksætter, tabte han troen på retfærdighed i det danske skattevæsen. Kun frygten for at ryge i fængsel afholdt ham fra at snyde. I dag betaler han sin skat af moralske årsager og for at bidrage til samfundet. Hvor meget han betaler, fortæller han gerne.

Andreas Baumann

MM Special: Jagten på fair skat

Den politiske skattejagt har stået på siden finanskrisen, men flere af de politiske beslutninger i OECD og EU begynder først nu at træde i kraft.

I EU er to danske politikere trådt helt i front for at skabe mere internationalt samarbejde om de grænseoverskridende skatteproblemer. Den globale skattejagt accelererer - Mandag Morgen har undersøgt hvordan.

Nationale skattemyndigheder er blevet kørt over af globaliseringen

MM MENER: Danmarks vej til fair skat går via EU

Ngo’er: Der er sket dramatisk meget i kampen for fair skat

Nyt lys over skattely: 9.000 milliarder dollar er gemt af vejen

Linak-ejer: ”Jeg kunne ikke drømme om at flytte rundt med pengene”

Thorborg: "Jeg havde lyst til at sige 'fuck samfundet, jeg tager, hvad jeg kan'"

Skatteminister er åben for bundgrænse under selskabsskat

Martin Thorborg har været med til at starte mere end 30 forskellige virksomheder. Fra et lille foretagende, hvor han kopierede computerspil på sin egen PC, over Danmarks første søgemaskine Jubii.dk, der gjorde ham til mangemillionær, til regnskabsprogrammet Dinero, hvor han er direktør i dag.

I de snart 25 år har han været i ”kløerne på skattevæsenet” flere gange, som han selv udtrykker det. Og han kan derfor godt sætte sig ind i, når iværksættere og virksomhedsejere føler, at skatteopkrævningen bliver et overgreb.

”Jeg har haft nogle oplevelser med Skat, hvor jeg har følt mig retsløs og tænkt ’fuck samfundet, jeg tager, hvad jeg kan.’ I dag mener jeg, at man har en moralsk forpligtigelse til at bidrage til det samfund, man bor i. Jeg har jo også boet i USA og set, hvordan et samfund også kan køres, og derfor betaler jeg min skat, fordi jeg synes, at det er det rigtige at gøre,” siger Martin Thorborg.

Han har altid betalt sin skat. Men flere gange har det mere været frygten for at havne i fængsel frem for den moralske samfundspligt, der har holdt ham fra at snyde.

”Da jeg var ung iværksætter tabte jeg troen på, at der var retfærdighed til i det danske skattevæsen. Da jeg f.eks. solgte Jubii, plæderede Skat for, at jeg skulle betale langt mere i skat, end jeg nogensinde havde tjent, fordi aktierne havde været højere oppe på et tidspunkt.”

”Der stod jeg i realiteten i en situation, hvor jeg blev bedt om at betale 30-50 mio. kr. mere i skat, end jeg nogensinde havde tjent. Og når du først mærker sådan et overgreb og har været ude i sådan en situation, hvor du betaler en formue for rådgivning bare for at komme til at betale den rigtige skat af det, du rent faktisk har tjent, så begynder man oppe i hovedet at legitimere, at når samfundet behandler dig på den måde, så kan det også være lige meget,” siger han og fortsætter:

”Det eneste der afholdt mig fra at gøre det, var frygten for at ryge i spjældet,” siger Martin Thorborg.

I dag er han kommet på afstand af de tanker. Og han skelner klarere mellem skattevæsenet og det danske samfund i almindelighed.

”Skattevæsenet er jo bare en udøvende instans, vi i demokratiet har sat til at kræve penge ind, så vi kan bygge skoler og veje og alt muligt andet. Og så ryger barometeret efterhånden mere over på, at selvfølgelig skal jeg betale min skat som alle andre. Men jeg tror, at det både for mig og for mange andre er en flydende grænse mellem moral og frygt, der får folk til at betale deres skat,” siger han.

Til trods for mange skønhedsfejl påskønner han det danske samfund, som han mener, er det mest perfekte, man kan finde i verden.

”Jeg har fået en større respekt for det danske samfund. Ved at have boet fire år i USA og set Danmark udefra, så finder man jo ud af, at skatten ikke er så meget lavere i udlandet. Der er sådan et skønbillede af, hvad det vil sige at betale skat i udlandet, men man glemmer bare forsikringer og alt muligt andet, som man også skal betale til alligevel. Og så er der jo en social slagside ved det amerikanske samfund, som vi ikke har i Danmark,” siger han og fortsætter så efter en lille pause:

”Der er stadig masser af idiotiske skatter og lovgivning i Danmark, men man må jo erkende, at intet sted er perfekt. Og af alle de samfund der er i verden, så tror jeg, at det danske er det mest perfekte. Dog med god plads til forbedring,” siger han.

Åbenhed om skat

Martin Thorborg er en af de få rigmænd i Danmark, der ikke har noget imod at tale offentligt om skat. Senest var serieiværksætteren i vælten efter en debat på Twitter, hvor han endte med at offentliggøre sin virksomheds millionindbetalinger til Skat med et screendump fra sin netbank. Indfaldet, der blot skulle illustrere, at han bidrager til statskassen med betydelige skattebetalinger, skabte enorm opmærksomhed. I dag tager han skridtet videre og afslører nu også sin egen personskat, der sidste år løb op i 2.999.617,07 kr. I år forventer han, at hans personskat bliver 3-4 gange højere, fortæller han.

Hvorfor den åbenhed?

”Jeg er så naiv, at jeg tror, at man ved at kæmpe små kampe og lægge de ting frem i offentligheden, som man mener er forkerte, så kan man være med til at påvirke nogle folks holdninger eller meninger, som på en mikroskopisk måde måske kan flytte samfundet en lille smule i den rigtige retning.”

Hvor skal vi rykke samfundet hen?

”Vi skal have en større påskønnelse af de mennesker, som skaber en masse værdier. Jeg synes, at vi i dag udskammer nogle mennesker, som rent faktisk gør en enorm indsats for vores samfund. Det er ligesom om, at hvis man er selvstændig og har gjort det godt og tillader sig at køre i en flot bil, så er man per definition et røvhul. Det synes jeg da er forfærdeligt.”

”Tænk hvis det breder sig, og folk så ikke gider at gøre en indsats, fordi de ikke vil beskyldes for at være indsølet i kriminalitet og skattesnyd.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu