Kulturanbefaling af 
Jonas Giersing

De største eventyrere, de sejeste børn og en elskelig efterforsker

Jonas Giersing, direktør i SMILfonden, har fundet inspirerende skikkelser i en podcast om vilde eventyrere, i en dokumentar om børn med sygdomme og i krimier om efterforskeren Ravn.

Hørt

Om

Direktør for SMILfonden.

Min favoritpodcast til cykelturen handler om historiens største eventyrere og deres higen efter at være først, højest eller længst. Podcastserien ’Den Yderste Grænse’ består af et enormt katalog, der tager lytteren med på de vildeste eventyr til lands, til vands og i luften – fra Himalayas tinder og det dybe Afrika til det ydre rum og linevandring mellem tvillingetårnene i New York. Vi hører om virkelighedens Robinson Crusoe og Tintin og møder både kendte eventyrere som Andreas Mogensen og Knud Rasmussen, men også mindre kendte kvinder og mænd, der har sat deres præg på verdenshistorien. Historierne er bragt til live af dygtige Bjørn Harvig, der selv er eventyrer og medlem af Eventyrernes Klub. Med sig har han altid en historiker eller en nulevende eventyrer. Jeg har senest hørt afsnittet, hvor Gitte Holtze fortæller historien om amerikanske Cheryl Strayed, der som 22-årig uden nogen erfaring kastede sig ud i at vandre The Pacific Crest Trail, en 4.265 kilometer lang vandrerute fra Mexico til Canada.

Set

Hold nu op, hvor er de seje, de børn, som er med i TV2-programmet ’De sjældne danskere’! Børn med usædvanlige og meget alvorlige sygdomme, frarøvet en normal barndom og i stedet konstant til undersøgelser eller behandling på landets hospitaler. Men lysten til livet, skæg og ballade fejler ikke noget. Og forældre og søskende, der har fået vendt op og ned på deres liv og er udfordret på alle måder – de er også megaseje! Jeg genså for nylig afsnittet om Niels, der lever med Adams Oliver-syndrom, har meget små fingre og mangler halvdelen af den ene fod. Den nu syvårige Niels var nemlig med i FC Københavns trup i opgøret mod Silkeborg IF den 20. april 2024 som led i SMILfondens samarbejde med klubben. Det var fantastisk at se ham løbe ind med spillerne, glad og fuld af gåpåmod. Det er børn som Niels og de andre sjældne danskere, som vi støtter og hver dag knokler for at give et bedre liv og pauser fra sygdommen.

Læst

I Michael Katz Krefelds ’Ravn’-serie er Thomas Ravnsholdt – aka Ravn – en tidligere betjent bosat på sin gamle båd på Christianshavn sammen med sin aldrende franske bulldog Møffe. Han er dybt plaget af savnet efter sin bedre halvdel Eva, der er blevet dræbt, og drikker for meget, men har sine få gode venner i nabolaget, ikke mindst på den lokale bodega. Ravn er en dygtig efterforsker, og i sin nye tilværelse som privatdetektiv løser han den ene spektakulære sag efter den anden i otte krimier fra Michael Katz Krefelds hånd. Sagerne er fantasifulde og spændende, men det lykkes først og fremmest forfatteren at bringe en karakter til live, som vinder ved nærmere bekendtskab, og som efterhånden kommer godt ind under huden, især hvis man, som jeg, kommer til at bingelæse bøgerne.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu