Forskere vil opgradere hjernen

Elektroder, der kan skærpe indlæringsevnen, implantater, der kan booste hukommelsen, og informationer, der flyder frit mellem hjerner. Det er alt sammen ved at blive mere science end fiction.

Foto: Harry Campell

Der er endnu ingen, der har kortlagt de signaler i hjernen, der skaber en kompleks tanke, omsætter en idé til ord eller skaber et varigt minde. Men ifølge forskerne viser der sig nu flere og flere resultater, som kan løfte neuroteknologien i forhold til menneskelig indlæring videre.

I neurovidenskabens grænseland er videnskabsfolk i gang med at opfinde redskaber, der øger indlæringsevnen – fra nervestimulatorer, som styrker koncentrationen, til headsets, der gør trådløs kommunikation mellem hjerner mulig.

Ved at studere de elektriske impulser i den menneskelige tænkning meget nøje er nogle forskere ved at kortlægge, hvordan vi kan hjælpe vores neuroner til at styrke og fastholde det, vi lærer. Andre forskere, hvoraf mange støttes finansielt af det amerikanske forsvarsministeriums forskningsgren, Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa), er i gang med at udvikle måder, hvorpå vi kan forbedre hjernens evne til at lære nyt ved at udvide vores naturlige sanser, så de også omfatter lysbølger eller elektromagnetiske frekvenser.  




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu