Industri 4.0 i Sydkorea: En teknologisk og innovativ frontløber

Danske virksomheder bliver ligesom de sydkoreanske nødt til at omfavne de udfordringer og muligheder, som industri 4.0 bringer med sig, hvis de skal kunne gøre sig gældende på det globale marked.

Af Eske Bo Rosenberg, Innovationsattache for Innovation Centre Denmark i Seoul

‘I-Korea 4.0’ er strategien, der skal løfte Sydkorea ind i en ny digital tidsalder. I vanligt højt tempo har I-Korea 4.0 fået myndigheder, virksomheder og organisationer til at udvikle og implementere industri 4.0-tiltag på områder som intelligent infrastruktur, 5G, smart mobilitet, konvergerende servicer og industriel produktion.

Siden Sydkoreas nuværende præsident Moon Jae-in trådte til i maj 2017, er der, ud over forbrødringsindsatsen med Nordkorea, sket markante politiske ændringer og tiltag på den sydlige del af den koreanske halvø. 

I-Korea 4.0, der, som navnet antyder, har fokus på landets omstilling i den fjerde industrielle revolution, er et af Moons helt centrale politiske projekter. 

“Med udgangspunkt i mennesket” er ambitionen at løfte stort set alle berørte offentlige og private sektorer og aktører ind i en ny tidsalder og befæste Sydkoreas position som et af verdens absolutte hotspots inden for teknologiudvikling og innovation.

Industri 4.0-konceptet dækker hovedsagelig over en række teknologier og koncepter inden for automatisering, procesindustriel it og produktionsteknologi – herunder teknologier som big data, AI, internet of things og 5G. Det handler kort sagt om integrationen mellem den digitale verden og den fysiske produktion samt ideen om, at intelligente, sammentænkende produktions- og servicenetværk kan selvstyre elementer på kryds og tværs af industrielle værdikæder.

5G på trapperne i Sydkorea

Korea er særlig stærke i forhold til 5G – den kommende standard for lynhurtig telekommunikation. Som de første i verden foretog telegiganten KT en demonstration af flere 5G-servicer under de vinterolympiske lege i Pyeongchang tidligere i år. 

5G, der også kaldes next generation wireless, forventes at blive et teknologisk tigerspring af samme kaliber som forhenværende gennembrud, altså 3G, 4G, LTE. Hvor 4G på nuværende tidspunkt tilbyder downloadhastigheder på op til 1Gbps, forventes 5G at levere op til 20Gbps.

Med andre ord vil 5G medføre zero-distance connectivity mellem mennesker og maskiner – og derfor er 5G en nøgleteknologi, der vil åbne for et væld af nye digitale løsninger, servicer og markeder såsom smartcities, smartfactories, smartagriculture og smartlogistics. 

I Sydkorea er KT allerede i fuld gang med at opbygge en landsdækkende 5G-infrastruktur, hvis tjenester først vil blive tilbudt i større byområder, og de forventer at lancere de første kommercielle servicer på mobilnetværket i marts 2019.

Sydkoreas svar på Disruptionrådet

Som noget af det første i sit præsidentembede etablerede præsident Moon sidste år en industri 4.0-strategikomite der på mange måder minder om Danmarks disruptionråd. Komiteen, bestående af embedsmænd, eksperter og forretningsfolk, har til opgave at udstikke nye retninger på tværs af sektorer inden for uddannelse, forskning, innovation og industri med særlig fokus på startups og smv’er. 

I et forsøg på at målrette uddannelses-, forsknings- og innovationsindsatsen har industri 4.0-komiteen i maj 2018 defineret 13 nationale, innovative vækstmotorer. 

Intelligent infrastruktur

Smart mobilitet

Konvergerende servicer

Industriel produktion

Big Data 

Next generation kommunikation 

Kunstig intelligens (AI)

Autonome køretøjer

Droner (UAV)

Tilpasset sundhedspleje

Smartcities

Virtual Augmented Reality (AR)

Intelligente robotter

 

Intelligente halvledere

Avancerede materialer

Innovativ, ny medicin

Vedvarende energi

Kilde: Ministry of Science and ICT, Sydkorea.

Disse områder vil modtage væsentlige offentlige og private investeringer. Dermed åbnes der også for nye interessante samarbejds- og forretningsmuligheder for danske specialister, der har interesse i at være med helt fremme i den teknologiske udvikling og kan se potentialet i Sydkorea som vækstmarked og gateway til resten af Asien.

For nylig mødtes den danske ambassadør i Sydkorea, Thomas Lehmann, og Innovation Centre Denmark Seoul (ICDK Seoul) derfor med industri 4.0-komiteens formand, Byung-gyu Chang.

ICDK Seoul igangsætter nu en særlig indsats på myndighedsniveau med fokus på at skabe muligheder for danske studerende, forskere, startups og smv’ere.

Muligheder for danske aktører

Sydkoreas innovative kapacitet og Moon-komiteens systematiske og hurtige politiske initiativer inden for industri 4.0 er anerkendt globalt. At landet for femte år i træk indtog førstepladsen på Bloombergs innovationsindeks taler for sig selv. Det er også værd at bemærke, at Sydkoreanske uddannelsesinstitutioner med specialiserede kurser, som er relevante for industri 4.0, er steget markant de sidste 3-4 år. Endvidere er megabyen Seoul i 2017 udråbt til at være blandt verdens ti bedste steder til startup, blandt andet pga. massive offentlige satsninger. 

Set her fra ICDK’s kontor i Seoul er det tydeligt, at danske virksomheder ligesom de koreanske bliver nødt til at omfavne de udfordringer og muligheder, som industri 4.0 bringer med sig, hvis de skal kunne gøre sig gældende på det globale marked.

Dette kræver bl.a., at danske uddannelsesinstitutioner formår at forberede fremtidens arbejdskraft, og at forskningsverdenen fortsat er med forrest i feltet, når det gælder forståelsen af nye kerneteknologier – og ikke mindst anvendelsen heraf.

Under overskrifterne advisory, intelligence, learning og incubation står de danske innovationscentre parate til at understøtte danske aktører i omstillingen til den fjerde industrielle revolution. 

Et aktuelt eksempel er SCALEit Korea – et unikt femdages-program målrettet danske startups, som har til formål at introducere deltagerne for de særlige omstændigheder, der gør sig gældende på det sydkoreanske og asiatiske marked, og tempoet på den teknologiske udvikling for dermed at give inspiration til arbejdet med en forretningsmodel og ikke mindst tiltrækning af kapital.

Den første udgave af SCALEit Korea løber af stablen i oktober og afholdes i år i sammenhæng med Urban Innovation Challenge: Citypreneurs 2018. 

Eske Bo Rosenberg og hans kolleger fra de seks øvrige danske innovationscentre i hhv. Tel Aviv, São Paulo, München, Silicon Valley, New Delhi/Bangalore og Shanghai skriver på skift en ugentlig klumme på MM Next.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu