Bliv
kontaktet

Dataetik i praksis

Den digitale transformation buldrer derud af både i den private og offentlige sektor. Vi når lige at indtage og forstå en ny slags teknologi, så melder den næste sig. Nu står den på kunstig intelligens, neurale netværk, avanceret nanobiologi, bioprint, genetic engineering førerløse biler og augmented reality og meget mere. Samtidig er mængden af indsamlede data om os og vores bevægelser i den digitale verden i eksplosiv vækst. Hvordan håndterer vi det? Hvordan udnytter vi alle mulighederne og potentialet samtidig med at vi beskytter persondata i fremtiden? Hvad skal der til for at supplere GDPR på den rigtige måde både for samfundet og for det enkelte menneskes rettigheder til egne data?

Rundt om i Europa ser vi initiativer omkring dataetik hos både private og offentlige aktører. Både i Danmark og i flere andre lande er der nedsat dataetiske kommissioner. Dataudviklerne er selv gået i spidsen med udformningen af et dataetisk løfte. Techgiganten Microsoft har gjort tillid og dataetik til et højt prioriteret fokusområde for de kommende år og understreger borgernes ret til egne data.

På den offentlige front ser vi digitaliseringsmodeller som den Hollandske eller Estiske med ”Privacy By Design” vinde frem, og senest har vi set et opgør med private forretningsmodeller i den model bystyret i Barcelona har fastlagt for anvendelse af data.

Mødeleder

Vi tror på at der er behov for en faciliteret diskussion om brugen af data i faste rammer. Derfor lancerer vi nu netværket her, som fast faciliteres af Altinget og Mandag Morgens egen strategidirektør og tidligere tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen.I Mandag Morgens nye praksisorienterede netværk for data etik, samler vi en række aktører og ledere fra private og offentlige organisationer, til at drøfte og udvikle rammen for den data etiske diskussion. Spørgsmål som ”hvad” og ”hvorfor” er allerede besvaret, og netværket vil i stedet løfte diskussionen – og se på hvordan man kan bruge dataetikken mere funktionelt både praktisk og strategisk. Hvordan håndterer vi dataetik i det offentlige og det private erhvervsliv? Hvem skal skabe de dataetiske retningslinjer – den enkelte virksomhed, kommunen eller staten? Hvordan følger dataetikken med til alle de nye teknologiske landvindinger?

Program

Tidligere begivenheder

Vis

17/5-2023

Sanne Fredenslund, Bankdirektør med ansvar for Private Banking i Nordea og Tobias Thygesen, Kontorchef for Kontoret for Fintech, Betalingstjenester og Governance i Finanstilsynet

Rune Rudbeck Nielsen, Afdelingsleder, Sydbank

Dataetik i den finansielle sektor

Nye teknologier og en stigende mængde af data skaber hele tiden nye muligheder i finanssektoren. Det kræver et øget fokus på dataetik, så de nye muligheder kommer almindelige mennesker til gode og ikke misbruges til forkerte og uetiske formål.

Den finansielle sektor har traditionelt behandlet store mængder af personlige data, og derfor er det også helt centralt og nødvendigt at have fokus på, hvordan denne data bruges. Hvordan arbejder bankerne med data i dag? Hvilke nye teknologier kan vi se frem til? Og hvilke dataetiske overvejelser gør bankerne sig, når det kommer til nye teknologier og øgede mængder af data?

Oplægsholder: Sanne Fredenslund, Bankdirektør med ansvar for Private Banking i Nordea og Tobias Thygesen, Kontorchef for Kontoret for Fintech, Betalingstjenester og Governance i Finanstilsynet, Rune Rudbeck Nielsen, Afdelingsleder i Sydbank. 

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K., kl. 9:30-12:30

24/8-2023

Kim Jensen, Partner og CEO i LEXOFORMS

Jonathan Patscheider, Vice President i Trust Stamp Denmark

D-mærket: Hvad kræver det? Og hvad får man som virksomhed ud af det?

I 2021 fik verden den første mærkningsordning for digital ansvarlighed, da Industriens Fond sammen med Dansk Industri, Dansk Erhverv, SMVdanmark og Forbrugerrådet Tænk lancerede mærket.

Mærket viser at virksomheden, der har fået mærket, udviser digital ansvarlighed ved at have en høj grad af it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse. Som virksomhed skal man leve op til en række kriterier for at få mærket og igennem en længere proces. Flere virksomheder har fået mærket, og på dette møde skal vi høre om processen og overvejelserne bag: Hvorfor valgte de at søge om d-mærket? Hvordan var processen for at komme igennem nøglehullet? Og hvad har det haft af betydning at få mærket tildelt?

Oplægsholdere: Kim Jensen, Partner & CEO LEXOFORMS og Jonathan Patscheider, Vice President i Trust Stamp Denmark

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 9:30-12:30

24/10-2023

Døgnmøde på Kragerup Gods: Brugerinddragelse ved udvikling af ny teknologi

Når vi udvikler nye teknologiske løsninger, kan det være en god idé at spørge de mennesker, der skal bruge løsningerne til råds. Om det er en app, en hjemmeside eller et stort offentligt it-system, så er brugernes stemme vigtigt. Det gælder både i forhold til brugeroplevelsen og i forhold til de etiske spørgsmål, der opstår når vi udvikler ny teknologi.  

På årets døgnmøde tager vi et kig på brugerinddragelse ved udviklingen af ny teknologi. Hvilke erfaringer har større virksomheder med inddragelse af brugerne? Hvordan har brugerne påvirket de offentlige it-systemer? Og hvilken rolle spiller de etiske spørgsmål, når vi taler om brugerinddragelse?

Oplægsholdere oplyses snarest.

Kragerup Gods, Kragerupgårdsvej 33, 4291 Ruds-Vedby, kl. 9:30-8:00

6/12-2023

Status efter digitaliseringsministeriet: Hvor er det politiske fokus nu og i fremtiden?

Ved Folketingsvalget 2022 fik Danmark sin første digitaliseringsminister. Det skabte både glæde og bekymring. Nogle frygtede at digitaliseringen ville miste gennemslagskraft, hvor andre mente at det ville føre til mere politisk fokus.

Nu har regeringen været i arbejdstøjet i godt et år, og vi ønsker derfor at tage en politisk status. Hvor har fokus for det nye ministerium været? Hvilke udfordringer har været de største? Hvilke visioner er der for fremtidens digitalisering? Og hvordan spiller det dataetiske hensyn ind i det?

Vi oplyser snarest om, hvilke politikere vi inviterer ind.

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 9:30-12:30., kl. 9:30-12:30

7/2-2024

Formiddagsmøde i København

Program og oplægsholder oplyses snarest. 

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K., kl. 9:30-12:30

Er du interesseret?

Vi hører gerne om din profil og din interesse for Mandag Morgens netværk for Dataetik. Udfyld formularen her på siden for at blive kontaktet af os og høre mere om dine muligheder.

Vi sammensætter netværket ud fra forskellige profiler, så det består af en varieret sammensætning af relevante aktører på tværs af sektorer. Ved at udfylde dine oplysninger kan du derfor komme på en foreløbig liste over potentielle medlemmer.

Et medlemskab dækker 5 netværksmøder herunder et årligt døgnmøde. Deltagergebyret er kr. 19.995,- ex. moms for alle møderne inkl. fuld forplejning.


Accepter betingelser