Bliv
kontaktet

Dataetik i praksis

Den digitale transformation buldrer derud af både i den private og offentlige sektor. Vi når lige at indtage og forstå en ny slags teknologi, så melder den næste sig. Nu står den på kunstig intelligens, neurale netværk, avanceret nanobiologi, bioprint, genetic engineering førerløse biler og augmented reality og meget mere. Samtidig er mængden af indsamlede data om os og vores bevægelser i den digitale verden i eksplosiv vækst. Hvordan håndterer vi det? Hvordan udnytter vi alle mulighederne og potentialet samtidig med at vi beskytter persondata i fremtiden? Hvad skal der til for at supplere GDPR på den rigtige måde både for samfundet og for det enkelte menneskes rettigheder til egne data?

Rundt om i Europa ser vi initiativer omkring dataetik hos både private og offentlige aktører. Både i Danmark og i flere andre lande er der nedsat dataetiske kommissioner. Dataudviklerne er selv gået i spidsen med udformningen af et dataetisk løfte. Techgiganten Microsoft har gjort tillid og dataetik til et højt prioriteret fokusområde for de kommende år og understreger borgernes ret til egne data.

På den offentlige front ser vi digitaliseringsmodeller som den Hollandske eller Estiske med ”Privacy By Design” vinde frem, og senest har vi set et opgør med private forretningsmodeller i den model bystyret i Barcelona har fastlagt for anvendelse af data.

Mødeleder

Vi tror på at der er behov for en faciliteret diskussion om brugen af data i faste rammer. Derfor lancerer vi nu netværket her, som fast faciliteres af Mandag Morgens egen tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen.I Mandag Morgens nye praksisorienterede netværk for data etik, samler vi en række aktører og ledere fra private og offentlige organisationer, til at drøfte og udvikle rammen for den data etiske diskussion. Spørgsmål som ”hvad” og ”hvorfor” er allerede besvaret, og netværket vil i stedet løfte diskussionen – og se på hvordan man kan bruge dataetikken mere funktionelt både praktisk og strategisk. Hvordan håndterer vi dataetik i det offentlige og det private erhvervsliv? Hvem skal skabe de dataetiske retningslinjer – den enkelte virksomhed, kommunen eller staten? Hvordan følger dataetikken med til alle de nye teknologiske landvindinger?

Program

19/1-2021

Kim Escherich, AI-Ethical Advisor & Innovation Architect, IBM

Dannelse og data etik

”Vi må finde modet til at tale om medaljens bagside for at kunne etablere en ny ’dannelse’ med hensyn til dataetik.  Giver man bare los, giver dataeksplosionen jo mulighed for at sætte fuld skrue på de syv dødssynder, hvis vi ikke selv sætter stopklodser op.  Vi må tage de presserende spørgsmål op og formulere fælles holdninger – det sker bedst ved at tage samtaler i hele organisationen og på tværs af domæner" Sådan lyder opfordringen fra Kim Escherich,AI-Ethical Advisor & Innovation Architect hos IBM, der på dette møde vil tale med netværket om, hvordan dannelse og data etik hænger sammen. 

Ny Kongensgade 10, 1472, København K, kl. 9:30

4/3-2021

Christiane Wendehorst, Talskvinde for det tyske dataetiske råd & stifter af European Law Institute

Praktisk integration af dataetiske retningslinjer

På dagens møde vil vi se ind i dataetikken set fra et bredere europæisk perspektiv. Netværket gæstes i dag af stifteren for European Law Institute, Christiane Wendehorst, der gennem dette virke undersøger udviklingen og tilblivelsen af lov og retningslinjer herfor på tværs af EU-landende. Desuden inviteres Christiane Wendehorst også i kraft af sin post som talskvinde for det tyske data etiske råd, som har vist sig enormt effektive i implementeringen af dataetiske tiltag i lovgivningen hos vores naboland mod syd. 

Mandag Morgen, Ny Kongensgade 10, 1472 KBH K, kl. 13:30-16:30

27/4-2021

Mere info om oplægsholdere følger

Temadag: Hvordan skaber vi de digitale rammer for det bæredygtige samfund?

Det bæredygtige samfund afkræver digitaliseringsindsatsen retning og ledelse. Som katalysatorer skal vi kunne følge og føre udviklingen, og det er derfor vigtigt at sørge for, at både medarbejdere og ledere har de nødvendige kompetencer, der kan bringe organisationen ind i fremtiden. I selskab med nogle af landets førende eksperter, ledere og beslutningstagere stiller vi skarpt på en række af de etiske og ledelsesmæssige udfordringer, som opstår, når teknologien rykker ind på arbejdspladsen.

Derfor inviteres Altingets & Mandag Morgens netværk for digitalisering, data etik og digital ledelse til en temadag, hvor vi sammen kan sætte fokus på, hvordan man skaber de bedste digitale rammer for det bæredygtige samfund. Kan vi styrke arbejdet på tværs? Hvilke udfordringer støder vi på, og kan vi hjælpe hinanden med disse?

Mandag Morgen, Ny Kongensgade 10, 1472 KBH K, kl. 10:00-10:00

30/8-2021

Christian Harsløf, Digitaliserings & Tech Direktør, KL

Den centrale kommunale etik

På dagens møde introduceres vi til det nyeste skud på stammen i det fællesoffentlige samarbejde for digitalisering for de regionale og kommunale enheder.

Med udløbet af 2015-2020 strategien fra KL, Regionerne og Staten, ser vi i foråret af 2021 ind i en situation, hvor den nye ramme for fællesoffentligt samarbejde ikke længere blot er på definitionsstadie, men en realitet. Vi vil derfor på dette møde få besøg af Christian Harsløf, der som bl.a. digitaliseringsdirektør i KL er medafsender på fællesstrategien.

Som et definerende direktiv for fællesarbejdet, er det essentielt, at vi som samarbejdspartnere, leverandører og ansatte kender retningen, ikke blot som den ser ud, men også intentionen bag.

Mandag Morgen, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 9:30-12:30

Er du interesseret?

Vi hører gerne om din profil og din interesse for Mandag Morgens netværk for Dataetik. Udfyld formularen her på siden for at blive kontaktet af os og høre mere om dine muligheder.

Vi sammensætter netværket ud fra forskellige profiler, så det består af en varieret sammensætning af relevante aktører på tværs af sektorer. Ved at udfylde dine oplysninger kan du derfor komme på en foreløbig liste over potentielle medlemmer.


Accepter betingelser