Bliv
kontaktet

Dataetik i praksis

Den digitale transformation buldrer derud af både i den private og offentlige sektor. Vi når lige at indtage og forstå en ny slags teknologi, så melder den næste sig. Nu står den på kunstig intelligens, neurale netværk, avanceret nanobiologi, bioprint, genetic engineering førerløse biler og augmented reality og meget mere. Samtidig er mængden af indsamlede data om os og vores bevægelser i den digitale verden i eksplosiv vækst. Hvordan håndterer vi det? Hvordan udnytter vi alle mulighederne og potentialet samtidig med at vi beskytter persondata i fremtiden? Hvad skal der til for at supplere GDPR på den rigtige måde både for samfundet og for det enkelte menneskes rettigheder til egne data?

Rundt om i Europa ser vi initiativer omkring dataetik hos både private og offentlige aktører. Både i Danmark og i flere andre lande er der nedsat dataetiske kommissioner. Dataudviklerne er selv gået i spidsen med udformningen af et dataetisk løfte. Techgiganten Microsoft har gjort tillid og dataetik til et højt prioriteret fokusområde for de kommende år og understreger borgernes ret til egne data.

På den offentlige front ser vi digitaliseringsmodeller som den Hollandske eller Estiske med ”Privacy By Design” vinde frem, og senest har vi set et opgør med private forretningsmodeller i den model bystyret i Barcelona har fastlagt for anvendelse af data.

Mødeleder

Vi tror på at der er behov for en faciliteret diskussion om brugen af data i faste rammer. Derfor lancerer vi nu netværket her, som fast faciliteres af Altinget og Mandag Morgens egen strategidirektør og tidligere tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen.I Mandag Morgens nye praksisorienterede netværk for data etik, samler vi en række aktører og ledere fra private og offentlige organisationer, til at drøfte og udvikle rammen for den data etiske diskussion. Spørgsmål som ”hvad” og ”hvorfor” er allerede besvaret, og netværket vil i stedet løfte diskussionen – og se på hvordan man kan bruge dataetikken mere funktionelt både praktisk og strategisk. Hvordan håndterer vi dataetik i det offentlige og det private erhvervsliv? Hvem skal skabe de dataetiske retningslinjer – den enkelte virksomhed, kommunen eller staten? Hvordan følger dataetikken med til alle de nye teknologiske landvindinger?

Program

Tidligere begivenheder

Vis

30/8-2021

Christian Harsløf, Digitaliserings & Tech Direktør, KL

Den centrale kommunale etik

På dagens møde introduceres vi til det nyeste skud på stammen i det fællesoffentlige samarbejde for digitalisering for de regionale og kommunale enheder.

Med udløbet af 2015-2020 strategien fra KL, Regionerne og Staten, ser vi i foråret af 2021 ind i en situation, hvor den nye ramme for fællesoffentligt samarbejde ikke længere blot er på definitionsstadie, men en realitet. Vi vil derfor på dette møde få besøg af Christian Harsløf, der som bl.a. digitaliseringsdirektør i KL er medafsender på fællesstrategien.

Som et definerende direktiv for fællesarbejdet, er det essentielt, at vi som samarbejdspartnere, leverandører og ansatte kender retningen, ikke blot som den ser ud, men også intentionen bag.

Mandag Morgen, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 9:30-12:30

12/10-2021

Rebecca Adler-Nissen, Professor ved Københavns Universitet | Thomas Lund-Sørensen, Direktør Center for Cybersikkerhed

Døgnmøde: Tech-policy, etik og sikkerhed

Netværkets årlige døgnseminar finder i år sted på Kragerup Gods på Vestsjælland mellem Kalundborg og Slagelse. I godsets særegne omgivelser får du gennem et døgn mulighed for at udvikle og styrke din ledelse. Mødet giver de bedste vilkår for at netværke på tværs og samtidig fordybe sig i de faglige oplæg, vi bringer i spil. 

På dagen gæstes netværket af Professor og politolog Rebecca Adler-Nissen, der flere gange har modtaget priser for sit grundige forskningsarbejde og benyttelsen af sociologiske metoder. Rebecca vil på dagen hjælpe os med en bedre forståelse af tech-policy begrebet, for på den vis at udvide diskussionen omkring rammesætningen for de data etiske retningslinjer.


På netværkets opfordring har vi desuden inviteret Thomas Lund-Sørensen, der som direktør i Center for Cybersikkerhed, vil kunne udfordre os på det sikkerhedsmæssige aspekt af data etik. Hvor ligger skellet mellem sikkerhed og datasikkerhed, trækkes linjen klarere op i arbejdet med cybersikkerhed, eller kan de to forliges? 

For at give de bedst mulige betingelser for netværk mellem med- og modspillere suppleres det faglige program med en lækker middag fra lokale råvarer i godsets spisestue, Blixen.

Kragerup Gods, Vestsjælland, kl. 8:00-10:30

10/12-2021

Christel Schaldemose, MEP (S) og gruppeformand for den socialdemokratiske delegation

Regulering af databrug og Kunstig intelligens

Hvem, hvordan og hvad, kan bruge, benytte og bedrive forretning på brugerdata? Det er et af de centrale spørgsmål, som optager arbejdet for vores pendanter i europaparlamentet. På formiddagens møde får vi besøg af Christel Schaldemose. Christel vil kickstarte diskssionen omkring kommisionens og parlamentets arbejde med regulering af kunstig intelligens og databrug. Christel præsenterer et helt særligt indblik dette arbejde qua sin post i det særlige udvalg for kunstig intelligens i en digital tidsalder (AIDA).

København K, kl. 9:30-12:30

Er du interesseret?

Vi hører gerne om din profil og din interesse for Mandag Morgens netværk for Dataetik. Udfyld formularen her på siden for at blive kontaktet af os og høre mere om dine muligheder.

Vi sammensætter netværket ud fra forskellige profiler, så det består af en varieret sammensætning af relevante aktører på tværs af sektorer. Ved at udfylde dine oplysninger kan du derfor komme på en foreløbig liste over potentielle medlemmer.

Et medlemskab dækker 5 netværksmøder herunder et årligt døgnmøde. Deltagergebyret er kr. 19.995,- ex. moms for alle møderne inkl. fuld forplejning.


Accepter betingelser