ressourcer


Sustainia Award 2014: I Lagos kommer skraldemanden på cykel

Affald er et voksende globalt problem, specielt i verdens fattige lande. Men i Lagos har virksomheden Wecyclers skabt en ny affaldsinfrastruktur, som ikke blot genanvender ressourcerne, men også forbedrer sundheden og miljøet. Derfor blev Wecyclers i torsdags kåret som vinder af Mandag Morgens globale bæredygtighedspris, Sustainia Awards 2014. Med base i Nigerias største by har Wecyclers etableret en kæde af skraldecykler og skabt et system for indsamling og genanvendelse af det affald, der før bare flød i byen. Modellen kan bruges i andre lavindkomstlande, hvor infrastrukturen for affaldsindsamling i dag nærmest ikke eksisterer. Wecyclers fortæller historien om en folkedrevet løsning. Og det er netop det, verden har brug for, mener Laura Storm, direktør for Mandag Morgens grønne innovationstank Sustainia:
“Den slags løsninger har præcis det, der skal til for, at vi på alle niveauer kan gøre noget aktivt, samtidig med at vi skaber øget livskvalitet og flere job.” Infrastruktur og belønning er kodeordene i Wecyclers’ affalds- og genanvendelsesløsning. Flåden af billige fragtcykler henter det genanvendelige affald i folks hjem, og husstanden belønnes med point, som kan veksles til køkkenudstyr og lignende. Netop belønningen skaber stort fællesskab om ordningen

EU-milliarder skal geare Danmark til ressourcerevolutionen

De næste syv år skal de regionale vækstfora omsætte godt 3 milliarder EU-kroner til øget vækst og nye arbejdspladser. Danmarks regionale vækstfora er netop konstitueret på ny, og en af deres hovedudfordringer bliver at geare det lokale erhvervsliv, offentlige institutioner og større byområder til at kunne konkurrere på ressourceeffektivitet.

Skal den pakkes ind?

Apple havde fat i den lange ende, da de med et fantastisk design gjorde udpakning af deres produkter til en del af købeoplevelsen. Men knappe ressourcer øger kravet om minimalistisk indpakning.

Danmarks store vækst-chance er slank og grøn

Ledelsesfilosofien lean og dybe kompetencer inden for miljø- og energiledelse kan blive Danmarks stærkeste kort i den globale konkurrence. Dansk erhvervsliv er førende inden for begge områder. Forenes disse styrker i en grundlæggende lean & green virksomhedskultur og forretningsstrategi, kan danske virksomheder opnå kæmpe konkurrencefordele, viser Mandag Morgens analyse.

Ressourcekrisen kan kickstarte SMV’erne i konkurrencen

Flere danske SMV’er har indset, at fremtidens ordrer og kunder skal vindes på evnen til at håndtere materialer og ressourcer. De nøjes ikke kun med at spare på energi og vand, men genanvender materialer i deres produktion og sigter med tiden på at blive affaldsfri. Ifølge organisationer som OECD, World Economic Forum og EU er de på rette vej, for ressourceeffektivitet vil overhale løn som virksomhedernes vigtigste konkurrenceparameter. Udviklingen baner vej for innovation af nye produkter og forretningsmodeller. Men omstillingen er krævende, og de fleste klarer den kun med hjælp udefra. Danmark kan lære af Storbritannien og Tyskland, hvor offentlige investeringer i ressourceeffektivitet skaber gode tal på SMV’ernes bundlinje.

Danske virksomheder vil til Grønland

Mens den politiske debat bølger om det grønlandske mineeventyr, vokser danske virksomheders interesse for at tage til Grønland og være med som underleverandører for den indrykkende mineindustri. Rekordmange danskere deltog således i den netop overståede erhvervskonference ”Future Greenland”, som Grønlands Arbejdsgiverforening holdt i sidste uge. Men hvis danske virksomheder skal have en bid af kagen, kræver det strategiske partnerskaber, der opfylder mineindustriens behov.

Nul-affald-strategi kan udløse milliardgevinster

Nul-affald-strategier er en rigtig god forretning, lyder budskabet i en ny rapport fra tænketanken Ellen MacArthur Foundation. Den anslår, at fødevare-, tekstil- og emballageindustrien kan spare op til 706 milliarder dollar årligt ved at erstatte nye materialer i produktionen med genanvendte materialer fra restprodukter og affald. Samtidig rummer udviklingen et stort potentiale for at skabe nye job og give virksomheder en konkurrencefordel i form af nye innovative produkter. Herhjemme har Arla og Carlsberg iværksat en række initiativer for at reducere affald og genanvende det spild og ressourceforbrug, der ikke kan undgås i produktionen.

Er Grønland gratis?

2013 er året, hvor Grønland for alvor tager fat på at opbygge en international råstofindustri. Allerede i denne uge går selvstyret i slutforhandlinger om en jernmine ved Nuuk, og flere store projekter følger. Men det, der ligner starten på selvstyrets største erhvervseventyr, er i farezonen for at skuffe den vaklende grønlandske økonomi. En svag indtægtsmodel, forhandlingsstærke selskaber, manglende borgerinddragelse og en lav tillid til, at politikerne får gode aftaler hjem, svækker troen på, at Grønland får det fulde udbytte af sin værdifulde undergrund. Og mange grønlændere spørger sig selv: Er Grønland gratis?

Brasilien kan blive nyt dansk eksporteventyr

Brasilien kan blive nyt dansk eksporteventyr

Brasilien er allerede verdens sjettestørste økonomi, og vil ifølge prognoser vokse hurtigere end Danmarks traditionelle eksportmarkeder. Det er dog intet udviklingsland. Brasiliens voksende middelklasse er motoren i den økonomisk vækst, der gør det brasilianske marked interessant for en række af de brancher, hvor dansk erhvervsliv står stærkt. Mandag Morgen har talt med en lang række af de virksomheder, der kender det brasilianske marked bedst. Konklusionen er entydig: Markedet er for stort og for lovende til ikke at satse på det. Det er dog ikke noget nemt marked, så derfor skal man grundigt overveje sin strategi og lære af andres erfaringer.

Heldigvis løber Nordsøen snart tør for olie

Uddannelse og ikke olie er det 21. århundredes vigtigste ressource, vurderer OECD. Naturressourcer ser derimod ud til at være en blandet fornøjelse. De lande, der er rigest på olie og andet guld i undergrunden, forsømmer nemlig at uddanne deres ungdom, viser en analyse fra organisationen.