social mobilitet


Arbejderbørn får kun en lille del af uddannelseskagen

Arbejderbørn får kun en lille del af uddannelseskagen

I denne måned starter knap 65.000 unge på en videregående uddannelse. Langt de fleste har forældre, der i forvejen har en uddannelse. Hvis flere arbejderbørn skal have en videregående uddannelse, skal indsatsen i daginstitutioner og folkeskole styrkes, mener to forskere.

Den sociale arv bliver tungere

Den sociale arv bliver tungere

Flere og flere voksne børn af kontanthjælpsmodtagere ender selv på kontanthjælp. Det viser ny undersøgelse. Derudover afslører ny forskning mindsket social mobilitet i de seneste 30 år. Samtidig øges både ulighed og fattigdom. Udviklingen kan true sammenhængskraften i samfundet.

Social milliardindsats sker i blinde

Mens vi tager det for givet, at lægens medicin er gennemtestet og har dokumenteret effekt, så er det langtfra tilfældet med den kur, vi tilbyder samfundets socialt udsatte. Her hersker metodefrihed over dokumentationskrav, og i de fleste tilfælde aner de sociale myndigheder ikke, om metoderne virker. Men uden en vidensbaseret tilgang, får Danmark aldrig bugt med den tunge sociale arv, som betyder, at vi taber hvert femte barn til et liv på kanten. Det mener en række af landets førende eksperter i socialt arbejde, som efterlyser mere forebyggelse og mere evidens i den sociale indsats. Vi bruger flere penge på socialt arbejde, end vi bruger på skoler, sygehuse og universiteter tilsammen. Men vi gør det alligevel i blinde, siger de.