Socialdemokratiet


Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

KOMMENTAR: Netavisen Pio overholdt ikke god presseskik, da den gik til angreb på Mandag Morgens journalistik. Sagen viser ifølge Mandag Morgens chefredaktør, at den socialdemokratiske avis er partiets – og regeringens – forlængede arm. 

Derfor kom der ny topchef i Statsministeriet

Derfor kom der ny topchef i Statsministeriet

Mette Frederiksen fyrede sin departementschef for at få mere fart på sine politiske projekter. To vigtige opgaver venter på Slotsholmens nye, stærke kvinde, Barbara Bertelsen: Hun skal drive regeringen fremad og reformere embedsværket.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Den socialdemokratiske rejse mod højre

Den socialdemokratiske rejse mod højre

BOGANMELDELSE: Let tilgængelig og personlig vejviser fra tidligere socialdemokratisk minister skildrer partiets politiske kursskifte – fra Anker Jørgensen til Mette Frederiksen.

S og DF lægger EU-pres på Løkke

S og DF lægger EU-pres på Løkke

Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at stille sig i spidsen for en offensiv dansk strategi i EU. Strategien skal forhindre social dumping og sikre, at EU-regler om fri bevægelighed omfatter arbejdskraft og ikke f.eks. romaer.

Dan Jørgensen: Socialdemokratisk genrejsning går via stram udlændingepolitik

Dan Jørgensen: Socialdemokratisk genrejsning går via stram udlændingepolitik

Socialdemokratiets integrationsordfører, tidligere minister Dan Jørgensen, mener, at de danske socialdemokrater i modsætning til mange af deres europæiske kolleger har formået at tage befolkningens problemer og bekymringer alvorligt. For ham går vejen til en europæisk socialdemokratisk genrejsning via en stram udlændingepolitik.

Ove K. Pedersen er velfærdsstatens arkæolog

Konkurrencestatens far, CBS-professor Ove K. Pedersen, er klar med en ny bog om velfærdsstatens tilblivelse. Han afviser, at han skulle være socialdemokratisk chefideolog. ”Jeg er ikke ideolog, men analytiker,” siger han. Inspirationen til gravearbejde i velfærdsstatens lange historie har han hentet hos de franske filosoffer Barthes og Foucault, hvis forelæsninger han fulgte som ung student i Paris. 

Enevælden kan hjælpe Socialdemokraterne ud af vælgerkrisen

Socialdemokraterne har misforstået deres ideologiske arv, og det er derfor, vælgerne svigter dem i dag, siger forfatteren til den omdiskuterede bog “Konkurrencestaten”. Ove K. Pedersen udgiver nu andet bind i trilogien om velfærdsstatens fødsel. CBS-professoren mener, at Socialdemokraterne fremhæver den forkerte historiske sejr, når de besynger efterkrigstidens velfærdsstat som partiets historiske højdepunkt. I stedet skal de dykke helt tilbage til opgøret med Enevælden, der endte med at løse danskerne fra stavnsbånd og tvangsarbejde. Her kan Helle Thorning og hendes regering finde “det glemte socialdemokratiske værdigrundlag”, som kunne få vælgerne til at forstå, at regeringens reformer af velfærdssamfundet er klassisk socialdemokratisk politik.

Thornings valg

Sjældent har en statsminister haft så svært ved at sælge sin politik og sine reformresultater som Helle Thorning-Schmidt. Hun har forsømt at sætte en dagsorden og lignet en leder, der lader sig styre af begivenhederne. Åbningen af det nye folketingsår giver hende chancen for at lancere en overbevisende og offensiv fortælling om, hvad det er for et Danmark, hun vil være med til at forme.

Thornings mission: Tilbage til nutiden

Når S-R-SF-regeringen om få uger fejrer étårsjubilæum, kan Helle Thorning-Schmidt se tilbage på 12 måneder i strid modvind. Løftebrudsbeskyldninger, dårlige meningsmålinger og intern regeringsuro har fra dag ét presset hende i defensiven. Senest har hun forud for skattesagen set sig nødsaget til i offentlighed at forsvare sit privatliv og sit ægteskab. Spørgsmålet er, hvad hun skal gøre for at genskabe vælgernes tillid i løbet af det, der tegner til at blive et intenst efterår. Mange kommentatorer betragter tilsyneladende et kommende valgnederlag som noget nær en formalitet. Men Thorning har mange nederlag med i bagagen og er hver gang vendt stærkt tilbage. De, der dømmer hende ude, undervurderer hendes robusthed og determination, siger kilder tæt på regeringschefen. Mandag Morgen tegner et lederportræt af Danmarks statsminister.