Storbritannien


Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Ugens ubehagelige spørgsmål: Spilder vi enorme milliardbeløb i det britiske retssystem uden reel chance for at få de 12,7 udbytteskattemilliarder tilbage, som Skat sendte ud af landet? Britiske medier kalder sagen for den dyreste i nyere britisk retshistorie. Og Danmark har lige tabt første runde.

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

ANALYSE: Storbritannien har under Boris Johnsons kortvarige ledelse opgivet konservatismen og erstattet den med en revolutionær politik som den, Trump fører i USA. 

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

Dronning Brexit og den politiske superhelt

Dronning Brexit og den politiske superhelt

Storbritannien og Frankrig går til valg i denne uge. Mens Theresa May overraskende får kamp til stregen af det ellers bortdømte Labour, er Frankrigs nyvalgte præsident på vej mod absolut flertal. May ligner en træt politiker af i går, mens Macron fremstår som vor tids politiske superhelt.

Briternes nye frontkvinde er mere Merkel end Maggie

Briternes nye frontkvinde er mere Merkel end Maggie

Theresa May er kvinde, premierminister i Storbritannien og leder af The Conservative Party. Men det gør hende ikke til en klon af Margaret Thatcher. Tværtimod. May er socialkonservativ, hvor Thatcher var nyliberal. May sværger til en proaktiv stat, mens Thatcher var til laissez faire. Og May er pragmatisk, hvad angår EU, mens Thatcher var glødende EU-skeptiker.

Britisk atomdrama kan booste dansk teknologieksport

Britisk atomdrama kan booste dansk teknologieksport

Theresa May har sat Storbritanniens satsning på fransk-kinesisk atomkraft på pause. Hvis hun dropper kernekraften, vil det betyde markant større efterspørgsel på vind, biomasse og gas, hvor danske virksomheder står stærkt.

Britisk farvel svækker Europas sikkerhed og økonomi

Britisk farvel svækker Europas sikkerhed og økonomi

Europas centrale politiske ledere kæmper for EU’s overlevelse. Derfor vil Storbritannien blive straffet hårdt for at forlade unionen. Andre lande – ikke mindst Danmark – skal afskrækkes fra at følge briterne.

Udviklingen i Arktis påvirker os alle

Respekt, lederskab og samarbejde. Det er vejen til at sikre en bæredygtighed fremtid for indbyggerne og det skrøbelige miljø i Arktis.

Storbritannien satser på velfærd der virker

Mens evidens stadig er et eksotisk fremmedord i den danske socialpolitik, har Storbritannien stort held med at undersøge og satse på metoder, der virker bedst over for borgerne. Seks forskningscentre undersøger indsatser inden for sundhed, uddannelse, forebyggelse af kriminalitet, tidlig social indsats, lokal vækst og det gode ældreliv. Velfærdsudgifterne på de 6 områder udgør ca 200 mia. pund eller mere end Danmarks årlige BNP. Trods de enorme udgifter, konstaterer David Halpern, David Camerons nationale rådgiver for centrene, at ”vi ved chokerende lidt om, hvad der virker.”

Europæisk bekymring over britisk EU-kurs

David Cameron risikerer at skade Storbritannien i både politisk og økonomisk henseende, hvis han åbner for en britisk udtræden af EU. Den britiske leder er under stærkt pres fra proeuropæiske kræfter i London, resten af Europa og Washington. Men ifølge en fremtrædende britisk iagttager har han selv skabt den politiske dynamik, som nu tvinger ham ud i en ”højrisikabel” Bruxelles-kritisk offensiv. Camerons tale er imidlertid ikke kun et britisk anliggende. Den er startskuddet til de folkelige Europa-debatter, som politiske ledere i Berlin, Paris og København er tvunget til at føre i de kommende år, hvis de aktuelle integrationsbestræbelser i EU skal hvile på den nødvendige demokratiske legitimitet.

Ældre finder styrke i nye cirkler

Med et simpelt formidlingssystem hjælper yngre og ældre i Storbritannien hinanden med småting i dagligdagen. I de såkaldte "cirkler" byttes mindre ydelser og tjenester, og ofte fører hjælpen til sociale netværk og venskaber.

Finanskapital hjælper unge i arbejde

I Storbritannien har først Tony Blair og nu David Cameron opbygget kapitalfonden "Big Society Capital" med en aktiekapital i milliardklassen. Den investerer i løsningen af sociale opgaver og giver afkast, når det lykkes at leve op til nøje definerede målsætninger, f.eks. om at skaffe marginaliserede unge i arbejde eller i gang med en uddannelse. Ved at opfatte den sociale indsats som en investering er fonden ved at opbygge et nyt, venture-lignende kapitalmarked, der kan finansiere risikobetonede sociale opgaver. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen kalder initiativet "spændende" og ser gerne flere nye aktører byde ind på løsningen af sociale opgaver.