Sustainia


Mandag Morgens stifter etablerer globalt digitalt medie

Mandag Morgens stifter etablerer globalt digitalt medie

Efter syv års forberedelse og med en investering på knapt 60 millioner kr. er virksomheden Sustainia med Erik Rasmussen i spidsen klar til en stærk global satsning i 2017. Det kan få stor betydning for indfrielsen af FN’s globale verdensmål, siger UN Global Compacts direktør.  

Kunstakademi vil skabe ny grøn vækstsektor

Kunstakademi vil skabe ny grøn vækstsektor

Under temaet ’En sund livsstil i en bæredygtig verden’ vil Det Kongelige Danske Kunstakademi og Mandag Morgen Sustainia forvandle FN’s verdensmål til nye danske eksportmuligheder på linje med grøn teknologi. Skolen fokuserer de næste tre år på at udvikle løsninger på verdensmålene.

Danmarks grønne førertrøje – fra teknologi til livsstil

Danmarks grønne førertrøje – fra teknologi til livsstil

Markedet for grønne teknologier har udsigt til at blive overhalet af en ny vækstmotor: markedet for fremtidens bæredygtige livsstil. Mandag Morgen Sustainia tager konsekvensen og lancerer sammen med Det Kongelige Danske Kunstakademi innovationsplatformen Sustainia Living.

Grønne storbyer er verdens vækstmotorer

Grønne storbyer er verdens vækstmotorer

Den grønne omstilling af verdens millionbyer tager til i dybde og bredde, fordi de lokale bystyrer ser investeringer i rene og sunde byer som vejen til ny vækst og mindre social ulighed. Det fremgår af den nye rapport ’Cities100’, som er udarbejdet af Mandag Morgen i samarbejde med den globale borgmesterorganisation C40.

Hvad har BIG, Branson og Schwarzenegger tilfælles?

I sidste uge lancerede den grønne tænketank Sustainia sin nye rapport ‘Sustania100 2015’ med beskrivelser af de 100 innovative og bæredygtige løsninger, produkter, forretningsmodeller og projekter, som fortsat er med i konkurrencen om The Sustainia Award 2015. Rapporten dokumenterer, at øget fokus på bæredygtighed inden for alle aspekter giver vækst og overskud på både den sorte og grønne bundlinje.

Virksomheder skaber vækst uden mere forbrug

Verden bevæger sig fra en brug-og-smid-væk-kultur til en genbrug-oggiv-videre-kultur. Det er en af de klare tendenser i de 100 bæredygtige projekter, som er med i “Guide to Sustainia 100”, som Mandag Morgens grønne innovationstank Sustainia udgiver i dag. 25 af de 100 projekter fra hele verden bygger på cirkulær økonomi, hvor virksomheder genbruger og genanvender ressourcer på tværs af sektorer, industrier og landegrænser. Og 13 af de udvalgte projekter arbejder med alternative forretningsmodeller, hvor forbrugeren i stedet for at købe varen blot køber adgangen til at bruge den eller bliver betalt for at aflevere brugte ejendele. “Virksomhederne kan se, at de ikke får råd til at skaffe nyt materiale hele tiden, og forbrugerne har fundet ud af, at de ikke behøver smide brugt tøj ud og købe noget splinternyt. Så forretningsmodellerne er ved at ændre sig, og forbrugsmønstrene er ved at ændre sig,” siger Stefan Henningsson, der sammen med 20 andre bæredygtighedseksperter har været med til at udvælge de 100 løsninger. Et eksempeler systemet EcoATM, der erstatter almindelige hæveautomater. I stedet for at hæve penge, afleverer forbrugeren gamle telefoner, MP3- afspillere og anden elektronik ved en stander, som scanner det digitale udstyr, sender forespørgsel på prisen ud til et netværk af tilkobledekøbere, som derpå byder. Accepterer kunden prisen, giver automaten

Stjernearkitekter vil skabe sunde byer

Mennesket valfarter til byerne og i år 2050 forventer FN, at syv ud af ti af klodens beboere har hjemme i et byområde. Og med bylivet følger forurening, let adgang til fastfood og mangel på motion - og medfølgende livsstilssygdomme som diabetes og KOL. Levevisen i byerne er et af de største og dyreste sundhedsproblemer i dag, fastslår sundhedsforskere. Både Novo Nordisk og en række af de danske stjernearkitekter har da også fået øjnene op for potentialerne i sund arkitektur og arbejder nu med at skabe sunde byer. Og nu tager Mandag Morgens grønne innovationstank, Sustainia også udfordringen op. ”Trafikkaotiske, smoggrå byer fyldt med triste betonklodser og uindbydende pladser udgør den største sundhedsrisiko i dag,” siger Alessandro Demaio, der forsker i global sundhed på Harvard Universitet. Sammen med en række andre internationale eksperter har han bidraget til ”Sustainia Guide to Co-Creating Health”, som udkommer i dag. Guiden giver en række bud på bæredygtige løsninger, der fremmer sundheden i byerne.

28 eksperter skal finde et nyt klimasprog

Når FN’s klimapanel i dag fremlægger sin nye rapport, vil vi endnu en gang få udmalet klimaforandringernes forfærdelige konsekvenser. Men erfaringen tyder ikke på, at det vil få virksomheder, politikere eller borgere til at ændre adfærd. Dommedagsretorik og undergangsscenarier gør snarere folk apatiske og desillusionerede. Nu indleder mere end 25 forskere, reklamefolk, kunstnere, journalister, virksomhedsledere og aktivister jagten på et nyt sprog, der kan gøre klimakampen til en folkesag. Det sker på Sustainias symposium “We Need To Talk” i næste uge.

Bedst i verden – bedst for verden

Der er grøde i den globale grønne erhvervsbevægelse, der sætter ressourceeffektivitet og social bæredygtighed i centrum af deres forretning, og verden over viser en ny generation af erhvervsledere vejen til bæredygtig vækst. 10 af dem præsenteres af Mandag Morgens internationale initiativ Sustainia i denne uge i New York. De tilhører en voksende grøn erhvervsbevægelse, der sætter ressourceeffektivitet og social bæredygtighed i centrum for forretningen. De driver profitabel virksomhed på at gå i kødet på de svære globale udfordringer, som vokser, i takt med at flere mennesker skal deles om jordens svindende ressourcer. Bevægelsen findes også i Danmark, hvor dens frontløbervirksomheder viser vejen til noget af det, vi skal leve af i fremtiden. Faktisk har danske virksomheder særligt gode forudsætninger for at klare sig i fremtidens grønne konkurrence, vurderer en af verdens førende eksperter på området.

Neutral er klar til at erobre verden

En af de 10 virksomheder, som er med, når opløbet til Sustainia Award 2013 præsenteres i FN i denne uge, er dansk. Christina Larsen og Lars Bech har gjort den grønne omstilling til en god forretning med virksomheden Neutral, der bl.a. leverer bæredygtigt arbejdstøj til medarbejderne hos Spotify.

Den grønne samvittighed

Hver dansker forbruger i gennemsnit 30 tons biomasse, mineraler, fossile brændstoffer og metaller hvert år. Det er tre gange mere end det globale gennemsnit. Danskerne synes villige til at tænke bæredygtigt i det små, men er vi klar til grundlæggende at diskutere vores materielle behov?