Sverige


Sverige bliver snart som resten af Europa

Sverige bliver snart som resten af Europa

Det svenske valg er et paradoks. Økonomien er i top – til gengæld er tilliden til politikere og medier i bund. Uanset hvem der vinder, vil Sverige investere massivt i forsvar, i lov og orden og i integration. Svensk samfundsdebat kæmper med både fake news og politisk korrekthed.

Sverige — et 'folkhem' i splid med sig selv

Sverige — et 'folkhem' i splid med sig selv

Den politiske model i Sverige bliver sprængt til atomer den 9. september, hvis Sverigedemokraterne får succes med at indkassere mange års forsømt vælgerkapital fra de gamle partier. Spørgsmålet er, om det vil udløse en politisk omvæltning i ellers så stabile Sverige eller en langvarig regeringskrise.

Flere kvinder i it vil give mere vækst

Flere kvinder i it vil give mere vækst

Eftergivelse af tre års studielån. Sådan lyder forslaget fra den svenske digitaliseringskommission, der vil belønne kvinder, der vælger de ellers mandsdominerede it-uddannelser. Derudover foreslår kommissionen at indføre en ordning for folk med ”de forkerte” uddannelser, der kan lede dem over i uddannelser med lavere arbejdsløshed, som f.eks. it-sektoren.

Svensk børssucces skal skabe flere danske job

Mens de danske vækstvirksomheder forbliver i svøb, forvandler den svenske del af vækstbørsen First North i stor stil små selskaber til succesfulde større virksomheder. De svenske selskaber på First North har skabt op til 40 pct. flere nye job om året. Nu skal det være slut med dansk stilstand. Den danske fondsbørs vil kopiere svenskernes succes og være det missing link, der kan forvandle underskoven af små og mellemstore selskaber til nye erhvervslokomotiver.

Sådan booster praktikanter eksporten

Sådan booster praktikanter eksporten

Mens Danmark kæmper for at få mere eksport, har Sverige fundet opskriften: 1.100 “eksportpraktikanter” har været en guldrandet forretning for små svenske virksomheder. De har på én gang skabt eksportvækst  i yderområderne og nedbragt arbejdsløsheden blandt unge akademikere i storbyerne. Hver praktikant har i gennemsnit øget eksporten med 5 millioner svenske kroner og skabt 2-3 nye arbejdspladser det første år. Mandag Morgen har besøgt Lidköping, hvor det hele begyndte, for at se, hvad Danmark kan lære af den nye svenske eksportnation.