tænketanke


Tænketanken – kravlegård for politiske ledere

De små danske tænketanke kan lære meget af de udenlandske, der fungerer som en beskyttet legeplads for politiske lederspirer. Udenlandske tænketanke står også langt stærkere økonomisk end de danske. I både USA og England nyder de godt af midler fra partier, større virksomheder, organisationer og enkeltpersoner. I Tyskland finansierer staten tænketanke og forskningsinstitutioner.

Industriel alliance vil gøre op med lakridspibe-syndromet

Tænketanken EUROPA, som DI og CO-industri lancerede i denne uge, fik ikke nogen flyvende start i medierne. Men med en startkapital på 12 millioner kr. er der lagt op til, at tænketanken skal tage det lange seje træk i bestræbelserne på at flytte danskernes holdning til det europæiske samarbejde. Den brede alliance viser, at fagbevægelsens kernetropper, herunder 3F, har indset, at kampen for gode løn- og arbejdsforhold går via et aktivt engagement i europæisk politik. Både i Dansk Metal og i 3F mener man, at useriøse historier om lakridspiber og kanelsnegle er skadelige for den danske europadebat. Samtidig konstaterer man, at det ikke er hverken fysiske eller mentale grænsebomme, der løser problemerne omkring arbejdskraftens frie bevægelighed og social dumping. DI’s direktør, Karsten Dybvad, advarer om, at det vil være skadeligt for Danmark som industriland at følge den britiske EU-skeptiske linje.

Økonomernes kamp om den sunde fornuft

Netop nu udkæmper en række af verdens førende økonomiske tænkere et afgørende slag om ulighedens betydning for finanskrisens udbrud. Sejren vil udløse retten til at definere, hvad vi forstår som sund økonomisk fornuft.

Kan tænketanke gøre politik mindre forudsigelig?

Mens vi ivrigt debatterer, om der overhovedet er forskel på røde og blå regeringer, ser en række nye tænketanke dagens lys. De kan være med til at skærpe det politiske miljø og udvikle nye ideer, men de kæmper mod en stærk politisk konsensus.

100 dage for tænketanken Kraka

Drop den overfladiske kritik af, hvorvidt tænketanken Kraka er godt for Politiken eller Peter Mogensens lønseddel. Det interessante spørgsmål er, om den er god for Danmark og vores idé-politiske infrastruktur.