Tyskland


Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Dieselpanik i Tyskland sætter strøm til bilindustrien

Dieselpanik i Tyskland sætter strøm til bilindustrien

Tysklands magtfulde bilindustri satser massivt på elbiler efter at være sendt i defensiven på grund af den store dieselskandale. Men det går ikke så hurtigt som håbet for tyskerne, og det påvirker udrulningen af elbiler i såvel Danmark som resten af Europa.

Nord Stream 2 er en slem hovedpine for den danske regering

Nord Stream 2 er en slem hovedpine for den danske regering

Den strategisk vigtige gasrørledning Nord Stream 2 er blandt de ting, Angela Merkel og Vladimir Putin skal drøfte, når de lørdag mødes nord for Berlin. Nord Stream 2 er en slem hovedpine for den danske regering, der presses af både Tyskland og USA.

AfD’s succes vil ændre Tysklands politiske kultur

AfD’s succes vil ændre Tysklands politiske kultur

Med Alternative für Deutschlands kanonvalg som Tysklands tredje største parti står Angela Merkel overfor sin måske største og vigtigste indenrigspolitiske udfordring i sine 12 år som kansler: at skulle styre sit eget land sikkert igennem det folkelige opbrud, som AfD’s succes er et udtryk for.

Tysk valg svækker Merkels europæiske hånd

Tysk valg svækker Merkels europæiske hånd

Tysklands europapolitik bliver mere blå og mindre imødekommende over for Frankrig, når Angela Merkel skal til at regere sammen med de liberale i FDP, der genindtager sin nøglerolle i tysk politik.

Tyskland er andet end god business

Tyskland er andet end god business

MM MENER: Økonomisk har Danmark ingen problemer med at drage nytte af naboskabet til Tyskland. Til gengæld har det borgerlige Danmark betydelig berøringsangst over for at samarbejde med Tyskland politisk, selv om det vil gavne danske interesser betydeligt.

Europa er Merkels historiske projekt

Europa er Merkels historiske projekt

Angela Merkel bliver genvalgt som Tysklands kansler. Hendes landsmænd ser hende som garant for stabilitet, fortsat fremgang og som en stærk repræsentant på den europæiske scene. Eksperter undrer sig over, at Danmark gerne vil samarbejde med Tyskland økonomisk, men modarbejder tyskerne europapolitisk.

Tyskland vil fortsætte sin økonomiske kurs efter valget

Tyskland vil fortsætte sin økonomiske kurs efter valget

Hverken CDU eller SPD ønsker større forandringer af landets økonomiske struktur. Sager som dieselgate og spørgsmålet om manglende offentlige investeringer har dog givet en smule liv til en ellers søvndyssende valgkamp, hvor økonomiske emner stadig vægtes højt af vælgerne.

Merkel og Zuckerberg sætter turbo på dansk startup i Berlin

Merkel og Zuckerberg sætter turbo på dansk startup i Berlin

Danske Anne Kjær Riechert har fået støtte fra Angela Merkel, Mark Zuckerberg og en række milliardvirksomheder til sin nonprofit-startup i Berlin. ReDi School uddanner flygtninge til it-job. Nu er der skoler på vej i München og flere andre europæiske storbyer.

Tyskland og Frankrig varmer op til dybe EU-reformer

Tyskland og Frankrig varmer op til dybe EU-reformer

Tyskland og Frankrig ventes inden udgangen af året at foreslå et nyt historisk integrationsspring i EU. Kompromiset ligger i, at Tyskland indvilger i at styrke eurozonen, som Frankrig ønsker, mens Frankrig på sin side giver EU den militære troværdighed, som Tyskland ikke kan levere, mener eksperter.

Tysk lederskab i EU svækkes af gashandel med Rusland

Det kommer til at skade Tysklands ledelsesmæssige legitimitet i EU, hvis Merkel-regeringen i Berlin giver grønt lys til den russiske rørledning Nord Stream 2. Modstanden har bredt sig langt ind i Merkels eget konservative CDU.

Merkel bør stoppe Nord Stream 2

Merkel bør stoppe Nord Stream 2

Det er fint, at den danske regering er gået sammen med den svenske om at kræve en europæisk beslutning om den russiske gasledning Nord Stream.

Tysk topprofessor: Højere løn til tyske arbejdere vil styrke euroen

Tysk topprofessor: Højere løn til tyske arbejdere vil styrke euroen

Euroen er en politisk slagmark for dybt forskellige politisk-økonomiske filosofier i først og fremmest Tyskland og Frankrig. Danmark og andre små lande bør deltage i debatten om euroens fremtid, siger Princeton-professor Markus Brunnermeier. Han mener, at Tyskland bør give sine arbejdere højere løn. For sin egen og for Europas skyld.

Højere løn i Tyskland kan give flere job i Danmark

Højere løn i Tyskland kan give flere job i Danmark

Hvis forslaget om højere timeløn til tyske arbejdere vinder gehør, vil det have en positiv effekt på bl.a. danske slagteriarbejdspladser, mener næstformanden i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen.

Kina i strategisk opkøbsrus i Europa

Kina i strategisk opkøbsrus i Europa

Aldrig før har Kina købt så stort op af europæiske virksomheder som i år. Det viser en ny opgørelse. I flere lande frygter man, at Europa er ved at blive lænset for fremtidens teknologi-koncerner og industrielle kronjuveler. Og værre endnu: At Kina får adgang til sensitive data.

Obama og Merkel er klimaets vigtigste allierede

Verdens vigtigste alliance er samarbejdet mellem Barack Obama og Angela Merkel. Men i alliancens kamp for den globale klimapolitik er der sket et bemærkelsesværdigt skifte de seneste år, hvor europæerne – anført af Tyskland – er blevet grønne realiser, mens USA har taget lederskabet. I et nyt interview praler USA’s præsident ligefrem af sin rolle under COP15 i København, hvor han efter eget udsagn drejede armen om på Kina og Indien. Den kurs har han fortsat lige siden. Samtidig står det klart, at Danmarks regering har gjort klogt i at vælge side til fordel for Tyskland frem for England, mener forfatter til ny dansk bog om den tysk-amerikanske alliance.

Tysk økonomi bryder sammen uden udlændinge

Hvis dansk erhvervsliv vil af med den følelsesladede modstand mod indvandrere, kan de passende lære af Tysklands erhvervsfonde og -organisationer. Efter Dansk Industris kritik af den politiske udlændingedebat for at være så ideologisk, at det skader landets velstand, har Mandag Morgen set nærmere på Tysklands rejse fra indvandringsskepsis til indvandringsland. Analysen viser, at Tysklands svar på DI og DA har spillet en central rolle. De arbejder aktivt med en såkaldt “Willkommenskultur”, der skal skabe et positivt syn på indvandring. Samtidig står en række store erhvervsfonde bag en vismandsinstitution for indvandring og integration. Dens formål er bl.a. at skabe en udlændingedebat baseret på empiri og ikke ideologi, fortæller sekretariatschef Holger Kolb. “I Tyskland har man lagt ideologien til side,” siger han.

Danske politikere kan lære af Merkels regeringsdannelse

Danske politikere kan lære meget af, hvordan man skaber koalitionsregeringer i Tyskland. Mens S-R-SF-regeringen hastede et regeringsgrundlag igennem en lukket proces i Det Sorte Tårn, bruger Angela Merkel mere end to måneder på at skabe en fælles og langtidsholdbar regeringsaftale mellem CDU/CSU og SPD. Processen inddrager over 300 politikere fra de tyske delstater, ministerier, Forbundsdagen i Berlin og Europa­-Parlamentet – mens eksperter, medier og europæiske politikere blander sig aktivt. Den nye regerings politik får stor betydning for Danmark og resten af Europa. Lige nu ser det ud til, at Tyskland vil sænke støtten til grøn energi, investere mere i infrastruktur og uddannelse samt styrke det indenlandske forbrug via lønstigninger til de lavest lønnede. Både Danmarks regering og EU-Kommissionen har stift fokus på de tyske regeringsforhandlinger.

Merkels Tyskland og den nordiske model er et godt match

De nordiske lande kan blive vigtige alliancepartnere og inspirationskilder for Merkels nye Tyskland. Den nordiske model er et godt match for den vækstorienterede, grønne og finanspolitisk forsigtige kurs, som kansleren vil udstikke for Tyskland og Europa i sin tredje regeringsperiode. Merkels klare valgsejr søndag betyder ikke, at der kommer ekspresfart på EU-lokomotivet lige med det første. Tysklands ambitiøse planer om ”en ægte union” kræver traktatændringer, som få medlemslande har appetit på i øjeblikket. Planerne for bankunionen kan meget vel blive sparket til hjørne til efter Europa-Parlamentsvalget i maj.

7 tyske ord, som danskerne skal lære

Næste måneds valg til den tyske Forbundsdag er på mange måder vigtigere for resten af Europa end for den enkelte tysker. Tysklands næste kansler bliver den centrale politiske retningsgiver i en periode, hvor EU vil være tvunget til at træde i karakter som en reel verdensmagt, også militært. Danske virksomheder og beslutningstagere nyder godt af nærheden til det økonomisk og politisk stærke Tyskland, men vi mangler forståelse for den politiske, økonomiske og historiske tænkning, der driver det tyske samfund. Mandag Morgen har talt med en række førende tysklandskendere og præsenterer 7 tyske ord og begreber, som er nødvendige at forstå for at navigere i forhold til det nye Tyskland.

Tyskland og Frankrig styrer mod showdown om Europa

Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, kommer til at spille hovedrollerne på den europæiske scene frem til sommerferien midt i juli. De to politikere har netop givet deres bud på køreplanen for euroens fremtid, og den tyske og den franske leder har ligeledes stillet sig i spidsen for EU’s ’ungepakke’ til 45 mia. kr., der bliver det hidtil mest offensive kollektive EU-svar på den dybe krise i Europa. Men samtidig er Frankrig udsat for hård kritik i den tyske offentlighed, fordi Paris ikke får bragt de offentlige budgetter under kontrol. Og bag facaden gemmer sig dyb uenighed mellem det føderale Tyskland og det centralstatslige Frankrig om EU’s og eurozonens fremtid.