vedvarende energi


Grøn energi vinder frem i USA

Grøn energi vinder frem i USA

KOMMENTAR Trump-regeringens agenda har ikke været grøn, men i en føderal stat som USA er det ikke altid centralregeringen i Washington, der har det sidste ord. Hvorvidt USA’s energi skal produceres af kulfyrede kraftværker eller af vindmøller, besluttes af delstaterne, og her er man særligt i det nordøstlige USA gået i en grøn retning, fortæller det danske innovationscenter i Boston

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Løkke satser på VM-bæltet i grøn finansiering

Løkke satser på VM-bæltet i grøn finansiering

Lars Løkke Rasmussens vil gøre Danmark til bannerfører for at sikre massive private investeringer i den grønne omstilling, når G20-landenes energiministre og globale erhvervsledere i denne uge mødes i København til en af årets store erhvervsrettede begivenheder om grøn omstilling.

Lange energiforlig gør Danmark til grønt foregangsland

Lange energiforlig gør Danmark til grønt foregangsland

Regeringen og Socialdemokratiet er på vej mod endnu et bredt og langvarigt energiforlig, vurderer to førende energi- og klimapolitiske iagttagere. Danmark er stadig et grønt foregangsland, men der er plads til forbedringer, når det gælder transport, landbrug og borgerinddragelse.

Solceller brager frem globalt

Solceller brager frem globalt

På verdensplan steg investeringerne i solenergi sidste år til 161 mia. dollar. Dermed lagde
solcelleteknologien beslag på 57 pct. af alle investeringer i vedvarende energikilder, viser ny rapport fra FN.

Havvind bliver billigere

Havvind bliver billigere

Det er stadig dyrt at etablere havvindmølleparker sammenlignet med både landvindmøller og solcelleanlæg. Men den teknologiske udvikling, forbedrede politiske rammevilkår samt projekter i storskala gør, at prisen på havvind er på vej ned.

Sorte Trump kan ikke stoppe USA’s grønne energi

Sorte Trump kan ikke stoppe USA’s grønne energi

Trump elsker kul og hader solceller og vindmøller. Men selv hvis han vinder præsidentvalget, kan han ikke stoppe USA’s omstilling til vedvarende energi. Næste skridt er offshore-vindenergi, og der er Danmark gjort til strategisk samarbejdspartner. Det kan give ordrer til danske virksomheder.

Nødråb fra Hvide Sande: Regeringen begår tillidsbrud i vindmøllesag

Nødråb fra Hvide Sande: Regeringen begår tillidsbrud i vindmøllesag

Regeringen fastholder planerne om en grøn omstilling, men fremover skal finansieringen findes på finansloven. Derfor skæres tre milliarder kroner til kystnære vindmølleparker. Havnechefen i Hvide Sande kalder det et ”tillidsbrud” og en ”vækstdæmper”.

Danmark er global frontløber i grøn finansiering

Danmark er global frontløber i grøn finansiering

Dong Energys succesrige børsdebut og 50 mio. kr. fra regeringen til risikovillig kapital i grønne udviklingsprojekter markerer, at Danmark nu også på finansieringssiden er blevet en grøn frontløbernation.

Klimarådsformand: Danmark bør arbejde for grønt energimarked med Tyskland

Klimarådsformand: Danmark bør arbejde for grønt energimarked med Tyskland

Regeringen er ved at flytte finansieringen af den vedvarende energi fra elkunderne til skatteyderne. Men Danmark bør i stedet overveje at lave et fælles marked for vedvarende energi sammen med Tyskland, mener formanden for Klimarådet, professor Peter Birch Sørensen. Han advarer om, at regeringens planer for PSO-afgiften og aflysning af fem store kystnære havvindmølleparker vil booste det danske forbrug af sort strøm.

Oliekollaps truer finansgiganter

Oliekollaps truer finansgiganter

Den faldende oliepris går på kort sigt ud over olieindustriens indtjening, og på længere sigt er verden på vej mod en omstilling til grøn energi, som helt kan trække tæppet væk under oliegiganterne. Der er risiko for, at værdierne i olieindustrien nedsmelter, og markedsværdien for olie- og gasselskaber risikerer at falde med op til 50 pct. Det vurderer de europæiske eksperter i European Systemic Risk Board. I Danmark ses der allerede nu milliardnedskrivninger hos DONG Energy og A.P. Møller-Mærsk.

General Electric søger nye venner i Europa

På onsdag kommer Jeff Immelt, topchef i amerikanske General Electric, til København for at møde nøglepersoner inden for Danmarks energisek­tor. Formålet er bl.a. at drøfte Europas grønne omstil­ling, herunder hvordan energimarkederne bedst kan effektiviseres. Mødet er arrangeret af Mandag Morgen.

Sundt udskilningsløb i cleantech-industrien

Markedet for bæredygtig energi er inde i en sund modningsproces, hvor statssubsidier fjernes, i takt med at industrien bliver mere konkurrencedygtig. I dette forløb vil nogle virksomheder vokse, mens andre vil gå konkurs. Det spår CEO for Bloomberg New Energy Finance, Michael Liebreich, i et interview med Mandag Morgen. Han peger på, at vi allerede nu ser de tydelige tegn på, at markedet er på vej op igen efter længere tids investeringstørke.

Lidegaards solcellereform kan efterlade trecifret millionregning

Martin Lidegaards udspil til reform af solcellestøtten vil lægge en kraftig dæmper på det nuværende udbygningstempo. Holder ministeriets forventninger, vil det koste omkring 1.800 arbejdspladser i den danske solcellebranche. Det udløser en regning på 500 millioner kr. til statskassen.

Kina kickstarter skifergasudvinding

Gårsdagens bortauktionering af 20 gasfelter, der tilsammen dækker 20.000 kvadratkilometer i Kinas sydlige provinser, kan vise sig som en gamechanger for det globale marked for energiteknologi. Herunder ikke mindst for omstillingen til vedvarende energi. Skifergas har nemlig ikke tidligere været en del af ligningen for kæmpenationens fremtidige energimix. Men med auktionen viser verdens i dag mest energiforbrugende nation, at den nu går målrettet efter at kommercialisere sine enorme skifergasreserver.

Solcelleindgreb kan koste 2.600 job

Klimaminister Martin Lidegaard vil bremse udbygningen af solceller. Det skal spare staten for et trecifret millionbeløb, men kan koste op til 2.600 arbejdspladser. Paradoksalt nok vedtog regeringen i foråret at investere 5-6 milliarder kr. i at skabe knap 5.000 grønne job. Enhedslisten og Venstre efterlyser nu ministerens regnestykke.

Folket og kun folket

En global energirevolution buldrer af sted lige for næsen af os, uden at vi har opdaget det. To af verdens økonomiske supermagter chokstarter i øjeblikket det globale marked for vedvarende energi, og drivkraften er noget så gammeldags som folkelige krav.

Solenergi kan blive en vigtig brik i Danmarks grønne omstilling

Solenergi kan blive en vigtig brik i Danmarks grønne omstilling

80 pct. vind og 20 pct. sol. Det er den optimale balance, hvis Danmarks energiforsyning skal basere sig på vedvarende kilder, viser ny forskning. Men trods et veritabelt boom i private solcelleanlæg spiller solenergi stadig en ret ubetydelig rolle i energimixet. Solceller kan spare Danmark for milliarder i form af nye vindmøller og lagringsinvesteringer, men klimaminister Martin Lidegaard vil alligevel genoverveje den indirekte støtte til solenergi.

Ny DONG-direktør arver uafklaret milliardprojekt

På mandag tiltræder den nye DONG-direktør Henrik Poulsen. Hans største opgave bliver at afklare fremtiden for det såkaldte ”Project Red” – den milliardplan, der angivelig udløste fyringen af hans forgænger, Anders Eldrup. Lige nu er der et åbent vindue for at kapitalisere på DONG Energys frontposition inden for havvindmøller. Men tiden er knap. Og bestyrelsesformand Fritz Schur afviser, at der endnu er truffet endelig beslutning om projektet. Henrik Poulsen skal balancere mellem den langsigtede grønne omstilling og kravet til bedre bundlinje her og nu.