velfærdsteknologi


Offentligt-privat samarbejde skaber effektiv velfærdsteknologi

Offentligt-privat samarbejde skaber effektiv velfærdsteknologi

Små virksomheder med store idéer har svært ved at komme igennem til velfærds- og sundhedsområdet. Samarbejde mellem offentlige institutioner og private virksomheder kan gøre det nemmere og mere effektivt for alle parter, viser erfaringer.

Kommunal velfærdsteknologi samler støv

Kommunal velfærdsteknologi samler støv

Over hele landet har kommuner problemer med implementering af velfærdsteknologi. ”Kommunerne tænker for meget på teknologien og for lidt på medarbejdere og organisation,” siger Jørgen Løkkegaard, chef for Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi.

Velfærdsteknologi kan afhjælpe manglen på sundhedspersonale

Velfærdsteknologi kan afhjælpe manglen på sundhedspersonale

Mere og mere sundhedsfaglig behandling flyttes fra sygehuse og over til praktiserende læger, plejecentre og borgerne selv. Men allerede nu er der mangel på sosu-assistenter, sygeplejersker og læger, og det bliver kun værre. Ny analyse fra FOA viser, at titusinder af sosu’er er på vej på pension. Velfærdsteknologi kan være en del af løsningen.

En mulighed for sammen at se fremad

Siden 2011 har Northern Future Forum fungeret som et uformelt mødested, hvor regeringsledere og eksperter fra Storbritannien, Norden og Baltikum kan diskutere de tiltag, der skal bringe vores samfund videre. I år var temaerne de kreative erhverv som vækstmotor og en smartere offentlig sektor.

Kommuner vil have del i velfærdsteknologisk eksporteventyr

En ny tendens med store perspektiver er i al ubemærkethed ved at vinde indpas i den danske velfærdsmodel. Kommuner stifter nye virksomheder sammen med private partnere for at få andel i den potentielle milliardeksport af sundheds- og velfærdsteknologi. Det første selskab har allerede set dagens lys, og flere er på vej. Det kan bane vej for et dansk eksporteventyr på et globalt marked i dramatisk vækst. Men lovgivningen kan bremse udviklingen.

Midtjyder får mest ud af velfærdsteknologi

Midtjyder får mest ud af velfærdsteknologi

Der er meget store forskelle på, hvor gode kommuner er til at hente gevinster hjem på brugen af velfærdsteknologi. Det afhænger bl.a. af, hvor stærkt fokus man har på brugerne. Det viser en ny undersøgelse fra Rambøll, der også peger på, at de bedste kommuner er bedre til at skabe projekter, der kan overføres til andre områder. Det er også afgørende at være i stand til at dokumentere resultaterne af sine velfærdsprojekter.

Aarhus giver kærlighed i stedet for hjemmehjælp

Aarhus giver kærlighed i stedet for hjemmehjælp

Aarhus Kommune har sparet et trecifret millionbeløb ved at nedbringe andelen af ældre, der modtager hjemmehjælp, fra 25 pct. til 18 pct. Med lanceringen af en ny politik på ældreområdet har Aarhus knækket den kurve, der presser de kommunale budgetter over hele landet, fordi der bliver flere og flere ældre danskere. Med sin nye ældreomsorg taler Aarhus Kommune om ”mere kærlighed og frihed til borgerne” og satser markant på rehabilitering og velfærdsteknologi. Nu klarer de ældre sig uden hjemmehjælp. Og formanden for Ældrerådet i Aarhus Kommune er begejstret.

Velfærdsteknologisk klondike i kommunerne

Det danske velfærdssamfund og en driftig industri inden for velfærdsteknologier indbyder til et offentlig-privat parløb, der kan sikre Danmark en global position som velfærdsteknologisk kompetencecenter. Men kommunernes tilfældige og ukoordinerede tilgang til teknologierne er ved at køre drømmen af sporet. Fra næsten alle aktører er dommen klar: En gennemgribende oprydning er nødvendig, hvis Danmark skal høste bedre effektiviseringsgevinster og gøre den forjættede drøm om et nyt eksporteventyr til virkelighed.

Kommunerne indfører velfærdsteknologi i blinde

Svag ledelse og manglende samarbejde betyder, at kommunerne arbejder tilfældigt og ukoordineret med indførelsen af ny velfærdsteknologi. Det er ellers regeringens erklærede mål, at robotter og digitalisering skal hente store effektiviseringsgevinster på den offentlige velfærd og sikre Danmark et veritabelt eksporteventyr, når en underskov af innovative danske virksomheder tager deres velfærdsteknologiske løsninger ud på det globale marked. I stedet er de danske virksomheder nu truet af udenlandsk konkurrence.

Brug medarbejdernes innovationsevner

De gode ideer, som vi i fremtiden skal leve af, udspringer ofte fra medarbejdere, der har de daglige udfordringer helt inde under huden. Deres bidrag er en forudsætning for at give innovationsindsatsen den nødvendige saltvandsindsprøjtning.

Sammenhængskraft er Danmarks stærkeste kort

Danskernes tillid til hinanden og samfundet kan blive en stærk global konkurrencefordel. Vi ved godt, at vi er i samme båd og kun kommer ud af krisen, hvis vi ror i takt.