Borgerbudgetter


Lokalpolitiske eksperimenter har vokseværk

Lokalpolitiske eksperimenter har vokseværk

I kommuner i hele Danmark eksperimenteres der med nye udvalgsformer og borgerstyrede budgetter. Tendensen, hvor kommuner arbejder med at trække borgere og andre aktører helt ind i den politiske beslutningsproces, accelererer i disse år. I Guldborgsund Kommune bekæmper borgerne ensomhed hos ældre for kommunens penge, og i Hedensted sender politikerne prøveballoner op for at komme tættere på de gode løsninger i første hug. De nye metoder til inddragelse bidrager til mere engagement, men de er også med til at sætte det repræsentative demokrati, som vi kender det, ud af kraft, siger forfatter til ny bog om lokalpolitik.

Borgmestre har gode erfaringer med borgerbudgetter

Danske kommuner har gode erfaringer med borgerbudgetter. Både Odense, Hedensted og Kolding oplever, at det har styrket demokrati og ejerskab i f.eks. lokale boligområder, og kommuner som Slagelse, Allerød, Holbæk og Guldborgsund har nu tilsvarende overvejelser eller planer. Men de danske erfaringer er stadig små og spredte.

Her er kommunernes største udfordringer i 2013

2013 bliver et skelsættende år for landets knap 2.500 borgmestre og øvrige kommunalpolitikere. Kommunalvalget kommer til at præge en stor del af dagsordenen. Men det er blot en af mange udfordringer. Økonomien kommer til at spille en hovedrolle. Kommunerne er ramt af frygt for statens sanktioner og har bremset deres udgifter i historisk grad. Det økonomiske gab mellem land og by vokser og truer det interne sammenhold. Den voksende ungdomsledighed er også kommunernes hovedpine. De skal skrue ekstra op for prioriteringen af velfærdsgoderne. Og så venter et varmt overenskomstforår, hvor konflikt truer med at underminere regeringens ambitiøse folkeskolereform. Mandag Morgen beskriver borgmestrenes største udfordringer for et travlt 2013.