bredbånd


Borgmestre kræver fiber til folket

Borgmestre kræver fiber til folket

Kommuner og regioner kræver nu, at staten påtager sig ansvaret for at sikre hurtigt og stabilt bredbånd til alle danskere. Langsomt internet blokerer for, at regeringens egne målsætninger om digital velfærd kan føres ud i livet. Samtidig bliver det stadig mere afgørende for vækst og jobskabelse, at virksomhederne, ikke mindst i yderområderne, har adgang til lynhurtige internetforbindelser. Et 14 år gammelt forlig overlader udbygningen at den digitale infrastruktur til markedets operatører. Borgmestre og regionsrådsformænd frygter, at yderområderne lades i stikken, og opfordrer regeringen til at sætte handling bag de digitale målsætninger .

Regeringens digitale plan fastholder A- og B-hold

Trods regeringens ønske om at sikre alle adgang til hurtigt og stabilt bredbånd i 2020, vil mellem 20 og 30 pct. af befolkningen kun have adgang til hurtigt bredbånd over mobilen, hvor kapaciteten er begrænset og adgangen ustabil. Også i 2020 vil danskerne altså opleve store forskelle på deres adgang til hurtigt bredbånd, og den nuværende situation med et A- og et B-hold vil stadig være en realitet.

Politisk flertal vil sætte fart i hurtigt bredbånd

Politisk flertal vil sætte fart i hurtigt bredbånd

13 år med teleselskaberne i front for bredbåndsudbygningen har skabt et Danmark med meget forskellig adgang til hurtigt bredbånd. Selv om skiftende regeringer og flertal i Folketinget har holdt fast i teleforligets princip om, at udbygningen af bredbånd i Danmark skal foregå på markedets præmisser, bliver der stillet flere og flere krav til teleselskaberne for at sikre, at alle danskere får lige adgang. Ønsket om, at alle danskere skal have adgang til hurtigt bredbånd, får nu et flertal i Folketinget til at rette blikket mod teleselskaberne. ”Det er en god ide at dele infrastruktur. Helt på samme måde, som TDC skal dele sine kobberkabler med andre selskaber, kunne man også forestille sig, at selskaberne deler kapaciteten på fiberkablerne med hinanden,” siger Trine Bramsen, it-ordfører for Socialdemokraterne.

Forældet infrastruktur hæmmer digital vækst

Forældet infrastruktur hæmmer digital vækst

Regeringen bruger millioner til fibernet på Bornholm, men svigter resten af Danmark. Kommuner råber på fibernet, mens nye supersygehuse klager over huller i bredbåndsdækningen. Globalt bruger byer fibernet til at skabe ny vækst og arbejdspladser, men Christiansborg tøver, holder udviklingen tilbage og fastholder nu et 14 år gammelt teleforlig.

Regeringens bredbåndsplan overhales af virkeligheden

I morgen skal Folketinget diskutere regeringens ambitioner for digitalisering i Danmark, men trods store ord i den seneste redegørelse halter det med at få fart i strategien. Danmark er delt i et a- og et b-hold, når det kommer til adgangen til hurtigt bredbånd, og det er overraskende nok kommunerne i udkantsdanmark, der er rykket fra København. Det viser en ny analyse af kommunernes bredbåndsnet. I store dele af landet er hastigheden stadig for lav, og it-eksperter mener, at regeringens målsætning om 100 megatbit-forbindelser i 2020 er alt for uambitiøs. Den it-drevne vækst bliver bremset, mens lande som Sverige og Sydkorea skruer markant op for hastigheden for at kunne udnytte gevinsterne ved øget digitalisering.