byplanlægning


Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Global alliance for bedre byer har danskere i spidsen

Global alliance for bedre byer har danskere i spidsen

Social bæredygtighed handler om, at mennesker er trygge og tilfredse, hvor de bor. Det lyder banalt, men lokale politikere, byplanlæggere og ejendomsudviklere leder stadig efter hemmeligheden bag den gode by.  

Google vil bygge og styre hele byer

Google vil bygge og styre hele byer

Den første ’Googletown’, hvor kameraer og sensorer registrerer alt fra trafik, klima og borgernes bevægelser, er på vej i Canadas største by, Toronto. Kritiker advarer mod at overlade styringen til en ikke-folkevalgt tech-gigant. Dansk smart city-ekspert tvivler på Googles succes.

Byen: en designopgave

Byen som omdrejningspunkt for innovation, vækst og velstand er mere hypet end nogensinde før. I jagten på den perfekte by skal vi blot passe på ikke at glemme dem, som skal bo i den.

Stjernearkitekter vil skabe sunde byer

Mennesket valfarter til byerne og i år 2050 forventer FN, at syv ud af ti af klodens beboere har hjemme i et byområde. Og med bylivet følger forurening, let adgang til fastfood og mangel på motion - og medfølgende livsstilssygdomme som diabetes og KOL. Levevisen i byerne er et af de største og dyreste sundhedsproblemer i dag, fastslår sundhedsforskere. Både Novo Nordisk og en række af de danske stjernearkitekter har da også fået øjnene op for potentialerne i sund arkitektur og arbejder nu med at skabe sunde byer. Og nu tager Mandag Morgens grønne innovationstank, Sustainia også udfordringen op. ”Trafikkaotiske, smoggrå byer fyldt med triste betonklodser og uindbydende pladser udgør den største sundhedsrisiko i dag,” siger Alessandro Demaio, der forsker i global sundhed på Harvard Universitet. Sammen med en række andre internationale eksperter har han bidraget til ”Sustainia Guide to Co-Creating Health”, som udkommer i dag. Guiden giver en række bud på bæredygtige løsninger, der fremmer sundheden i byerne.

Bæredygtighed i ørkensandet

Selv de mest olieslugende lande i verden er ved at indse, at de bliver nødt til at omstille sig til mere bæredygtige samfund. I De Forenede Arabiske Emirater står grønne teknologier højt på dagsordenen, men prestigeprojektet Masdar City er blevet mere et skrækeksempel end en frontløber.

Slum er en effektiv byplanlægger

Fremtidens smart cities er under udvikling. Men udviklingen er ikke forbeholdt byplanlæggere og arkitekter, for almindelige borgere er langt bedre til at skabe langsigtede byløsninger. Især dem i slumkvarterene.