Dansk Erhverv


Dansk Erhverv: Her er kravene til fremtidens rådgivere

Dansk Erhverv: Her er kravene til fremtidens rådgivere

I en tid, hvor 'den fjerde industrielle revolution' river forretningsmodeller op med rode og lader nye vokse frem, skal også virksomhedsrådgivere være opmærksomme på, at grundvilkårene for deres eget arbejde er under hastig forandring. Sådan lyder det i et diskussionsoplæg, som Dansk Erhverv præsenterer onsdag.

Sværvægtere siver fra DI

Sværvægtere siver fra DI

For et årti siden erklærede Dansk Erhverv åben krig mod DI, og nu kommer de første store erobringer. Overilede beslutninger, modstridende interesser, erhvervslivets største primadonnaer og organisationernes indædte kamp om medlemmer viser, hvor lidt der skal til for at pirre selskaber til at skifte banehalvdel.

Danske topchefer står uden for de magtfulde erhvervsnetværk

Danmarks erhvervselite er nærmest fraværende i de internationale netværk, der har mest magt og indflydelse. Det viser Mandag Morgens analyse af fire af de mest indflydelsesrige internationale netværk. Erhvervsnetværk har direkte adgang til EU’s politiske top og har påvirket udformningen af både euroen og det indre marked. Selv uden adgang bør danske erhvervsledere følge dem nøje, for netværkenes dagsordener bliver ofte morgendagens virkelighed.

Danskerne netværker sig til innovation

Innovationen udfolder sig bedst mellem forskellige kompetencer og interesser. Det viser erfaringerne fra tre af Danmarks innovative miljøer: I Aarhus forvandler Aarhus Vand og Grundfos forurenet spildevand til ny gødning og vandteknologi. I spilindustrien har producenter, uddannelsesinstitutioner og investorer skabt ny milliardeksport. Og i pharmaindustrien priser Novo Nordisk sit samarbejde med forskere på bl.a. Københavns Universitet.

Opråb: Verdensmarkedet er vejen til dansk velstand

Dansk eksport handler om mod, om at tænke stort og om konstant at justere, tilpasse og lære af hinanden. Mandag Morgen har udarbejdet Danmarks Eksportkanon, der blev offentliggjort i går, og som skal igangsætte en ny debat i bestyrelseslokaler, direktionslokaler og på uddannelsesinstitutioner. I den nye kanon videregiver 30 af landets mest succesrige eksportvirksomheder deres bedste råd til andre virksomheder, der vil kaste sig ud på de globale markeder.

Organisationer: Danmark overfortolker EU-regler for milliarder

Danmark har været alt for forhippet på at være foregangsland i EU. Politikerstanden og embedsværket overfortolker reglerne fra Bruxelles. Det går hårdt ud over dansk erhvervsliv, som hver dag står op til strengere krav end konkurrenterne i de andre medlemslande, lyder advarslen fra en række af landets største erhvervsorganisationer. Hvert år koster de danske overfortolkninger et større milliardbeløb, lyder vurderingen.

Regeringen vil luge ud i overdrevne EU-regler

Regeringen vil luge ud i overdrevne EU-regler

Regeringen vil styrke konkurrenceevnen ved at slække på en række EU-regler i Danmark. Det kan bl.a. føre til, at EU-miljøkrav fremover vil blive slækket. Ifølge erhvervslivets organisationer koster det danske virksomheder milliardtab, at Danmark i en række tilfælde overopfylder EU-lovgivningens krav. Disse argumenter møder nu velvilje i regeringen, som gennem et nyt kontor i Finansministeriet vil sikre, at EU-lovgivning fra særligt Erhvervs-, Miljø- og Fødevareministeriet implementeres således, at det ikke skader virksomhedernes konkurrenceevne.

Fondsejede virksomheder klarer krisen bedst

Fondsejede virksomheder klarer krisen bedst

De erhvervsdrivende fonde har klaret sig bedre gennem kriseårene end ikke-fondsejede virksomheder. Det viser en ny undersøgelse fra CBS. Undersøgelsen bekræfter de muligheder og styrker, som ligger i den danske fondsmodel. På grund af en række skattemæssige barrierer har der i de seneste mange år ikke været oprettet nye større fonde. Det forsøger regeringen nu at modvirke ved som del af sin vækstplan at foreslå en lempelse af skattereglerne, så fondsejerskab igen kan blive en attraktiv model for førende danske virksomheder. Vedtages forslaget, kan det vise sig værdifuldt for en række store danske virksomheder – og dermed også for dansk økonomi.

Produktivitets-Forbrydelsen

Formanden for produktivitetskommissionen, Peter Birch Sørensen, er økonomiens svar på Sarah Lund. Hans efterforskningshold er sat til at opklare en økonomisk forbrydelse: Hvem bortførte den danske produktivitetsvækst? Mandag Morgen gennemgår bevismaterialet mod de hovedmistænkte og udpeger gerningsmanden.

Brasilien kan blive nyt dansk eksporteventyr

Brasilien kan blive nyt dansk eksporteventyr

Brasilien er allerede verdens sjettestørste økonomi, og vil ifølge prognoser vokse hurtigere end Danmarks traditionelle eksportmarkeder. Det er dog intet udviklingsland. Brasiliens voksende middelklasse er motoren i den økonomisk vækst, der gør det brasilianske marked interessant for en række af de brancher, hvor dansk erhvervsliv står stærkt. Mandag Morgen har talt med en lang række af de virksomheder, der kender det brasilianske marked bedst. Konklusionen er entydig: Markedet er for stort og for lovende til ikke at satse på det. Det er dog ikke noget nemt marked, så derfor skal man grundigt overveje sin strategi og lære af andres erfaringer.

Bæredygtighed i Babelstårnet

Bæredygtighed handler også om ord. Begreber som tredobbelt bundlinje, vugge-til-vugge, pyramidens bund, den cirkulære økonomi, adfærdsøkonomi, biomimetik og Zero Impact Economy skaber babelsk forvirring blandt aktører, der er på samme side i kampen for bæredygtighed. Der er brug for et fælles sprog, mener John Elkington, stifter af tænketankene Volans og SustainAbility.

En illusion om kontrol

Ved at foregive at der er styr på alting, slider politikere, erhvervsfolk og embedsværk på den tillid, som er afgørende for at løse Danmarks udfordringer. I sidste ende har vi nemlig ikke styr på særlig meget.