den danske model


Jobsucces skal sælge den nordiske model til resten af verden

Jobsucces skal sælge den nordiske model til resten af verden

Den nordiske arbejdsmarkedsmodel roses i høje toner i Davos, OECD og EU og gør Norden til en attraktiv region, siger Norges europaminister. Populisternes fremmarch har sendt chokbølger gennem nationale politiske eliter, der nu indser, at alternativet til massearbejdsløshed er en statsligt betalt opkvalificering af middelklassen.  

Fagforbund kom tre år for sent til slaget med Ryanair

Den danske fagbevægelse havde mulighed for at tage opgøret med Ryanair i 2012, hvor selskabet begyndte at flyve fra Billund. Men den havde ikke styrken, og forbundene kunne ikke blive enige om at sige nej tak til nye arbejdspladser. Arbejdsmarkedsforskere mener, at det svækker fagbevægelsens kamp i dag, at man ikke tog kampen om dengang. 3F erkender, at man burde have stoppet Ryanair dengang.  

Den danske model taber flyvehøjde

Den danske model taber flyvehøjde

Udenlandske virksomheder er gået til angreb på den danske model og forsøger at underbyde de danske overenskomster. Pressede fagforeninger står i et evigt dilemma mellem færre arbejdspladser og dårlige arbejdsvilkår. Men den kamp, der foregår i flykabiner, gartnerier og på byggepladser, kan give dem ny luft under vingerne.

Dansk mode mangler CSR-frontløbere

Det står sløjt til med samfundsansvaret i den danske modebranche. Mens internationale modegiganter tager førertrøjen inden for CSR og forsøger at knække udfordringerne i en kompleks global værdikæde, halter de danske tøjhuse bagefter, lyder kritikken fra ngo’er og eksperter. “Der er masser af rapporter og seminarer og snak om emnet. Men der mangler konkrete handlingsplaner, benchmarks og deadlines,” siger Klaus Melvin Jensen fra ngo’en Clean Clothes Campaign. Fra branchen selv lyder en del af forklaringen, at virksomhederne har outsourcet så meget, at det tager tid at samle puslespillet igen. Men ifølge Jan Vang, lektor ved Center for Industriel Produktion på Aalborg Universitet, holder den forklaring ikke. “Andre brancher som f.eks. legetøjsbranchen har jo vist, at det kan lade sig gøre at få styr på leverandørkæderne,” siger han.

Modebranche forskønner virkeligheden

Lobbyisterne i Danish Fashion Institute har vildledt danske politikere i jagten på flere støttekroner til den københavnske modeuge. Men manipulation er ikke det nye sort. Lobbyisternes vigtigste værktøj er tillid og troværdighed.

Vi skal være sammen om samfundet

Fremtidens fagbevægelse bør være en vigtig bidragyder til nye løsninger på samfundets største udfordringer. Derfor vil jeg lægge op til samarbejde med LO og AC, når FTF’s kongres åbner onsdag formiddag.

Europæisk advarsel: Lex Vejlegården vil true dansk model

Resten af EU ser med misundelse på det fredelige danske arbejdsmarked, hvor arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelse selv klarer ærterne. Men det vil få en ende, hvis konflikten om Restaurant Vejlegården får Folketinget til at gribe ind i konfliktretten. Det vil ramme selve kernen i den beundrede danske model, og i Europa vil det blive set som et tegn på, at modellen alligevel ikke fungerer, lyder advarslen fra europæisk tænketank.

Det latinske Europa viser vejen

Danske designikoner som Fritz Hansen, Royal Copenhagen og Bang & Olufsen kan lære meget af den franske og italienske luksusindustri, som i øjeblikket leverer helt forrygende økonomiske resultater. Mens Frankrig og Italien ofte omtales som ineffektive og gældsatte nationer i et kriseramt Europa, viser luksusbrands som Louis Vuitton, Hermès, Gucci og Cartier vejen for resten af Europa, når det handler om at skabe succesrig eksport med høj merværdi, højt vidensindhold og systematisk kommerciel udnyttelse af Europas prestigiøse kulturarv.