Ørsted (tidl. Dong)


Ørsted-frasalg kan blive politisk rivegilde

Ørsted-frasalg kan blive politisk rivegilde

Ørsted er i fuld gang med at sælge sit elnet for op imod 15 mia. kr., men fra politisk side er der stor uenighed om, hvem der overhovedet må købe den forretning. I Tyskland har staten været nødt til at overtage to selskaber for at forhindre kinesere i at sætte sig på vitale dele af landets infrastruktur.

Ørsted er grossist i russisk gas til Europa

Ørsted er grossist i russisk gas til Europa

EU er dybt afhængig af russisk gas, fordi Tyskland er det. Danmark er ikke. Alligevel køber statsejede Ørsted hvert år gas for milliarder hos Gazprom. 2017 blev et nyt rekordår for russisk gaseksport til Europa.

Sorte Trump kan ikke stoppe USA’s grønne energi

Sorte Trump kan ikke stoppe USA’s grønne energi

Trump elsker kul og hader solceller og vindmøller. Men selv hvis han vinder præsidentvalget, kan han ikke stoppe USA’s omstilling til vedvarende energi. Næste skridt er offshore-vindenergi, og der er Danmark gjort til strategisk samarbejdspartner. Det kan give ordrer til danske virksomheder.

DONG Energy: Inden for ti år er grøn energi billigst

DONG Energy: Inden for ti år er grøn energi billigst

Havvind udgør den hurtigst voksende energiteknologi i Europa. Teknologien modnes så hurtigt, at den inden for nær fremtid kan konkurrere med fossil energiproduktion. DONG Energy har på få år skabt en ny grøn industrivirksomhed inden for området.

Danmark er global frontløber i grøn finansiering

Danmark er global frontløber i grøn finansiering

Dong Energys succesrige børsdebut og 50 mio. kr. fra regeringen til risikovillig kapital i grønne udviklingsprojekter markerer, at Danmark nu også på finansieringssiden er blevet en grøn frontløbernation.

DONG: Fra kriseramt til succesfuldt folkeeje

DONG: Fra kriseramt til succesfuldt folkeeje

Udsigten til en succesrig børsintroduktion af Dong Energy den 9. juni er en klar dokumentation af businesscasen bag en ambitiøs og visionær grøn omstilling. Og det er historien om skabelsen af en ny global dansk markedsleder.

Oliekollaps truer finansgiganter

Oliekollaps truer finansgiganter

Den faldende oliepris går på kort sigt ud over olieindustriens indtjening, og på længere sigt er verden på vej mod en omstilling til grøn energi, som helt kan trække tæppet væk under oliegiganterne. Der er risiko for, at værdierne i olieindustrien nedsmelter, og markedsværdien for olie- og gasselskaber risikerer at falde med op til 50 pct. Det vurderer de europæiske eksperter i European Systemic Risk Board. I Danmark ses der allerede nu milliardnedskrivninger hos DONG Energy og A.P. Møller-Mærsk.

DONG og Goldman Sachs skal navigere i et politisk minefelt

Politikernes skiftende luner er den største økonomiske risiko for DONG og andre energiselskaber. De ofte modstridende hensyn til klima, forsyningssikkerhed, beskæftigelse, forbrugerpriser m.v. har banet vej for en massiv politisk styring af energiområdet. Usikkerheden om rammebetingelserne og de skiftende tilskudsregimer i de enkelte EU-lande får investorer til at kræve høje risikopræmier for at skyde penge i sektoren. Det kan paradoksalt nok betyde, at det er billigere at beholde selskaberne på offentlige hænder. Den politiske usikkerhed er størst i Storbritannien, der er DONG Energys største marked for havvindmøller. Men også i Tyskland og Frankrig kan der være kursændringer på vej. Liberaliseringsbølgen på det europæiske energimarked er slut, mener en af Europas førende eksperter i energipolitik og energiøkonomi. Efter den voldsomme ekspansion i årene frem til finanskrisen trækker mange af de største energiselskaber sig nu tilbage til de nationale markeder.

Symptomet DONG

Kritikken hagler ned over regeringens forestående salg af DONG til den amerikanske investeringsbank med det tvivlsomme rygte, Goldman Sachs. Men er salget i virkeligheden blot et symptom på en langt farligere udvikling – et fællesskab i opløsning?

Ny DONG-direktør arver uafklaret milliardprojekt

På mandag tiltræder den nye DONG-direktør Henrik Poulsen. Hans største opgave bliver at afklare fremtiden for det såkaldte ”Project Red” – den milliardplan, der angivelig udløste fyringen af hans forgænger, Anders Eldrup. Lige nu er der et åbent vindue for at kapitalisere på DONG Energys frontposition inden for havvindmøller. Men tiden er knap. Og bestyrelsesformand Fritz Schur afviser, at der endnu er truffet endelig beslutning om projektet. Henrik Poulsen skal balancere mellem den langsigtede grønne omstilling og kravet til bedre bundlinje her og nu.

Umodne teknologier mangler i energiforliget

Med energiforliget lægger regeringen op til at satse på allerede modne teknologier som f.eks. vindkraft. Men på grund af høje danske afgifter og stort lønpres kan udvikling af endnu umodne teknologier være en bedre investering.

Lederskabets pris

Lederskabets pris

Fyringen af DONG´s topchef Anders Eldrup og udvalgte nøglemedarbejdere kan skade og forsinke selskabets ambitiøse satsning på vindenergi. Sagen kan samtidig få vidtrækkende konsekvenser for den måde, vi i Danmark i fremtiden taler om lederskab, lederlønninger og elite på. Dybest set handler sagen om, hvordan vi i Danmark behandler og belønner vore bedste talenter og ledere. Støder vi dem væk, kan Danmark blive et talentfattigere land.