EU-valg


Nu rykker danskerne sammen om EU

Nu rykker danskerne sammen om EU

Fire ud af ti europæere er så vrede på både EU og deres nationale politiske system, at de drømmer om revolution, viser ny stor analyse. Danmark stikker helt af i den modsatte retning: Danske vælgeres tillid til de politiske systemer i Danmark og EU er den højeste i hele Europa.

Frederiksen står alene blandt EU's socialdemokrater

Frederiksen står alene blandt EU's socialdemokrater

Mette Frederiksen fremstår som en langt mere forbeholden europæer end forgængeren Helle Thorning-Schmidt. Når det gælder skat og klima, kan hun sagtens arbejde sammen med andre socialdemokrater i EU. Når det gælder udlændingepolitikken, hører hun hjemme i den konservative lejr i EU.

EU er vigtigt for Løkke

EU er vigtigt for Løkke

Lars Løkke Rasmussen går til EP-valget på en langt mere EU-positiv dagsorden og retorik, end man har hørt fra ham i flere år. Venstre vil styrke EU's skatte- og klimapolitik. Løkke kan drage nytte af et sent folketingsvalg til at sikre sig et EU-job, selvom han skulle tabe statsministerposten.

”Vores værste frygt var, at ingen gad se filmen”

Indtil sidste uge var tegneren Thomas Thorhauge ukendt i den brede offentlighed. Men så ramte Folketingets valgvideo “Voteman” de sociale medier, og en storm af kritik brød løs. “Nogle ser filmen, som andre læser Biblen,” siger Thomas Thorhauge, der i den forgangne uge blev godt stof i verdenspressen. Mød ham i ugens profil.

Eksperter advarer: National selvtilstrækkelighed truer Danmarks velstand

EU-skepsis, national isolationisme og et amputeret indre marked er blandt de største trusler mod Danmarks økonomiske og politiske udvikling frem mod 2030. Det siger en række af landets førende økonomiske og politiske eksperter op til weekendens valg til Europa-Parlamentet, der tegner til at give stor fremgang til EU-skeptikere. Eksperterne advarer mod økonomiske konsekvenser for Danmark ved et vingeskudt europæisk samarbejde – ikke mindst i perioden frem mod 2030, hvor Europa må forvente lavvækst, skærpet global konkurrence fra udviklingslande med høj vækst samt et Kina, som overtager førertrøjen som verdens økonomiske supermagt. Isolationisme kan igen gøre Danmark til en småstat, lyder det.

DF-sejr svækker danske interesser i EU-Parlamentet

DF-sejr svækker danske interesser i EU-Parlamentet

Prognoserne spår Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti en kæmpe sejr ved valget til Europa-Parlamentet om tre uger. Men sejren bliver en pyrrhussejr for EU-skeptikerne, der vil svække de danske interesser, som Messerschmidt og de andre skeptikere ellers forsvarer. I parlamentet befinder de sig nemlig i partigrupperne ude på fløjen, som er uden reel magt.

EU-tilhængere har selv banet vej for nederlaget

De proeuropæiske partier bærer selv et stort ansvar for, at EU-skeptikere over hele Europa står til et kanonvalg ved europa-parlamentsvalget i maj. De har underspillet rækkevidden af beslutninger som østudvidelsen og eurosamarbejdet. Og de bruger alt for ofte EU som prygelknabe og skræmmebillede i det indenrigspolitiske spil. Det er selverkendelsen blandt en række af de seneste årtiers centrale danske EU-politikere såsom Uffe Ellemann-Jensen, Bendt Bendtsen og Holger K. Nielsen. Den britiske alt-eller-intet-afstemning, den franske genindførelse af grænsekontrollen og den danske debat om velfærdsturisme er nogle af eksemplerne på, at partitaktiske hensyn baner vej for en debat på skeptikernes præmisser. Eksperter mener, at de regeringsbærende partier i Danmark og andre lande i årevis har forsømt at involvere borgerne i den europæiske integrationsproces.