Europa


Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan vil det nye parlament  forandre EU’s klimapolitik

Sådan vil det nye parlament forandre EU’s klimapolitik

Europa-Parlamentet har fået en ny klimapolitisk akse, der strækker sig fra det yderste venstre til den liberale gruppe. Flere medlemslande presser også på for en mere ambitiøs klimapolitik. Men forvent ikke nogen klimarevolution. EU-landene overopfylder allerede de aftalte klimamål. Derfor vil der næppe komme de store systemændringer, som de mest klimabekymrede vælgere drømmer om.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Også i Europa gør politik en forskel, Løkke

Også i Europa gør politik en forskel, Løkke

Statsministeren bør forholde sig proaktivt til den franske præsidents europæiske initiativ i stedet for at tale med to tunger. Macrons forslag er konkrete, modige og hurtigt omsættelige. De gør op med årtiers træghed i EU og åbner et vindue for dansk indflydelse.

Advarsel: Populisterne kommer!

Donald Trumps sejrskurs og opgøret om landbrugspakken har en del til fælles. De er symptomer på populismens truende magterobring, der kan få uoverskuelige konsekvenser for vores velstand. Men erhvervslivet kan spille en hovedrolle i udviklingen af fremtidens politiske dagsordener.

Danskerne har ønsket fælles flygtningepolitik i over 17 år

At flere meningsmålinger i den seneste måned har vist, at et flertal af danskerne bakker op om en fælles europæisk flygtningepolitik, er ikke et udtryk for et skred eller et pludseligt stemningsskifte blandt vælgerne. Det har danskerne længe ment.

Danmark støtter ny fond for at stoppe migration

På bare et år har EU lanceret tre nye pengetanke til at håndtere flygtningestrømmen fra især Mellemøsten og Nordafrika. Anført af den danske udenrigsminister er endnu en nu fond i støbeskeen. Den skal kunne investere i økonomisk udvikling i de lande i Sahel-regionen i det centrale Afrika, som også bidrager til migrantstrømmen. ”EU’s nye trust fond skal bidrage til økonomisk vækst og beskæftigelse, fødevaresikkerhed og miljøbeskyttelse i Afrika og Mellemøsten,” siger Kristian Jensen.

Humanitære katastrofer er big business

Den globale humanitære industri omsætter årligt for et trecifret milliardbeløb. Men Europas politiske handlingslammelse i den verserende flygtningekrise har tydeliggjort, at hele arkitekturen for den humanitære og økonomiske krisehjælp skal gentænkes. Flygtningeorganisationerne kan ikke løfte opgaven alene, og ifølge eksperter, udnyttes det potentialet i samarbejdet mellem frivillige, private og offentlige aktører slet ikke.

”Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt humanitære ngo’er og erhvervslivet skal arbejde sammen. Spørgsmålet er, hvordan man skal gøre det,” siger Wade Hoxtell fra tænketanken Global Public Policy Institute i Berlin. Industrien har brug for en ny managementmodel, lyder det også fra den humanitære intelligence-virksomhed ACAPS i Genève.

På verdensplan er mere end 60 millioner mennesker i dag på flugt, men med udsigt til stadig flere klimarelaterede naturkatastrofer, ser udfordringerne ikke ud til at blive mindre lige foreløbigt. Herhjemme håber udenrigsminister Kristian Jensen håber på, at danske virksomheder kan vinde ordrer på områder som vandrensning, sanitet og it-udstyr til nødhjælpsoperationer.

København er blevet et globalt grønt finanscentrum

Den grønne danske kapitalfond Copenha­gen Infrastructure Partners, CIP, har netop hentet 560 mio. kr. fra EU’s storstilede investeringsplan til grønne investeringer for i alt 15 mia. kr. EU-midlerne administreres af Den Europæiske Investeringsbank, EIB, og her erklærer Jonathan Taylor, vicepræsident med ansvar for bankens udlånsvirksomhed i Dan­mark, sig ligefrem stolt over at få lov til at investere i fonden. CIP er skabt af selskabets fem seniorpart­nere, som alle har en fortid på topposter i DONG Energy. På blot 3 år har fonden samlet set formået at rejse 25 mia. kr. fra pensionskasser, banker og andre private investorer i Europa.

EU satser en halv milliard kroner på grøn dansk kapitalfond

Den grønne danske kapitalfond Copenha­gen Infrastructure Partners, CIP, har netop hentet 560 mio. kr. fra EU’s storstilede investeringsplan til grønne investeringer for i alt 15 mia. kr. EU-midlerne administreres af Den Europæiske Investeringsbank, EIB, og her erklærer Jonathan Taylor, vicepræsident med ansvar for bankens udlånsvirksomhed i Dan­mark, sig ligefrem stolt over at få lov til at investere i fonden. CIP er skabt af selskabets fem seniorpart­nere, som alle har en fortid på topposter i DONG Energy. På blot 3 år har fonden samlet set formået at rejse 25 mia. kr. fra pensionskasser, banker og andre private investorer i Europa.

Eurolande på vej mod meget mere EU

Mens de fire partier i blå blok ønsker mindre EU i det kommende regeringsgrundlag, skal de 19 EU-lande i eurozonen arbejde langt tættere sammen end i dag.  Det viser en ny rapport, som EU’s fem præsidenter fremlagde ved eurotopmødet i sidste uge i Bruxelles.  Ifølge rapporten er eurozonen et halvfærdigt projekt, som kun kan overleve, hvis de 19 medlemslande styrker den gensidige økonomiske solidaritet og udstyrer samarbejdet med en omfattende politisk overbygning.

Vestager klar til at tackle Messi og Ronaldo

“Vestagers afgørelser i sagerne om de spanske og hollandske fodboldklubber bliver et wake up call til hele den europæiske fodboldverden.”
Sådan lyder vurderingen fra Richard Craven, dr.jur. og ekspert i statsstøtte i Europa, som reaktion på, at EU’s konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, i et interview med Mandag Morgen bebuder, at hun snart er klar med en afgørelse i endnu en spektakulær sag om ulovlig konkurrence i EU. Denne gang er der tale om to af fodboldens giganter, de spanske storklubber Real Madrid og FC Barcelona, der risikerer at skulle tilbagebetale ulovlig statsstøtte i milliardklassen til den spanske stat, hvis de bliver fundet skyldige i anklagerne, der rækker helt tilbage til 1990.
“Afgørelsen kommer sidst på sommeren eller først på efteråret,” siger Margrethe Vestager.
Sagen, der har været undervejs i snart seks år, involverer også to andre spanske og en række hollandske klubber, bl.a. de nykårede mestre fra PSV Eindhoven, der ligeledes er under mistanke for at have modtaget ulovlig offentlig støtte. Den ekstremt lange sagsbehandlingstid har flere gange fået EU’s Ombudsmand, Emily O’Reilly, til åbent at kritisere Vestagers forgænger, spanieren Joaquin Almunia, for at sylte sagen, bl.a. fordi han selv er fan af en af de anklagede spanske klubber.
Ifølge Richard Craven taler alt for, at de berørte klubber vil blive tvunget til at tilbagebetale milliarder af kroner til deres respektive stater.

Thorning går benhårdt efter Merkel-effekten

Det må gøre ondt i Venstre og resten af det borgerlige Danmark, at Tysklands konservative kansler, Angela Merkel, støtter socialdemokraten Helle Thorning-Schmidts bestræbelser på at blive genvalgt som statsminister. Men det er ikke desto mindre således, man skal tolke Merkels besøg i København i næste uge, siger Stefan Kornelius, udenrigsredaktør ved Süddeutsche Zeitung og forfatter til en velanskrevet biografi om den magtfulde kansler, til Mandag Morgen. Kilder i den danske regering slår fast, at besøget er et arbejdsbesøg, og at kansleren ikke ventes at møde andre danske politikere end statsministeren – altså heller ikke Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Når Merkel støtter Thorning, skyldes det ifølge Stefan Kornelius, at Thorning som en finanspolitisk konservativ, skandinavisk socialdemokrat er en vigtig brik i Merkels ønske om at bygge bro på tværs af partiskel og landegrænser i EU. Siden Thorning sidste sommer blev forbigået til posten som EU-præsident, hvilket ifølge Mandag Morgens oplysninger skete på trods af Merkels opbakning, er hun for alvor trådt i karakter som regeringens leder. Margrethe Vestagers exit til EU og overflytningen af Mette Frederiksen til Justitsministeriet har styrket Thornings autoritet og givet Socialdemokraterne kant i udlændingepolitikken. Thorning arbejder ifølge en kilde i regeringen i dag målrettet på at fremstå lige så tillidsvækkende og tryghedsskabende som forbundskansleren. Og det er i det lys, man skal se Socialdemokraternes massive kampagner med Thorning og budskaberne “Det Danmark, du kender” og “Kommer du til Danmark, skal du arbejde”.

Dansen om en farlig folkeafstemning

Dansk Folkeparti deltog ikke i sidste uges aftale om at sende det danske retsforbehold til folkeafstemning. Alligevel har partiet sat et tydeligt præg på aftalen. Ja-kampagnen kommer til at handle om tryghed, sikkerhed og kriminalitetsbekæmpelse, og forhåbningen er, at man kan lukke helt ned for den oplagte angrebsflanke for modstanderne: fælles asyl- og udlændingepolitik. Det er muligt, at den “omvendte skræmmekampagne” kan sikre et ja. Men på lang sigt kan den styrke befolkningens EU-skepsis på to måder. Den giver næring til billedet af EU som noget, der handler mere om bureaukrati og teknikaliteter end politiske visioner. Og den afslører, at det er DF, der sætter grænserne for, hvor langt det europapolitiske flertal på Christiansborg tillader sig selv at gå. 

Eurozonens omfattende propaganda

Omtalen af de europæiske landes økonomiske problemer lider af en omfattende propaganda, der skævvrider synet på årsagerne til krisen. Det mener professor Paul Krugman, der i Globalt Udsyn pointerer, at eurozonens lande bør revurdere finanspolitikken.

Eksperter advarer: National selvtilstrækkelighed truer Danmarks velstand

EU-skepsis, national isolationisme og et amputeret indre marked er blandt de største trusler mod Danmarks økonomiske og politiske udvikling frem mod 2030. Det siger en række af landets førende økonomiske og politiske eksperter op til weekendens valg til Europa-Parlamentet, der tegner til at give stor fremgang til EU-skeptikere. Eksperterne advarer mod økonomiske konsekvenser for Danmark ved et vingeskudt europæisk samarbejde – ikke mindst i perioden frem mod 2030, hvor Europa må forvente lavvækst, skærpet global konkurrence fra udviklingslande med høj vækst samt et Kina, som overtager førertrøjen som verdens økonomiske supermagt. Isolationisme kan igen gøre Danmark til en småstat, lyder det.

Venstre – Danmarks nye EU-skeptiske parti

Venstres dramatiske konfrontation med regeringen om velfærdsydelser til EU-borgere, der arbejder i Danmark, er kun det seneste skridt på den rejse, partiformand Lars Løkke Rasmussen taget Venstre på: Fra at have været Danmarks mest EU-begejstrede parti er Venstre i dag at finde blandt Folketingets EU-skeptikere sammen med Dansk Folkeparti, viser Mandag Morgens analyse. Skiftet bringer Danmarks europapolitiske kurs i fare, fordi det underminerer det brede samarbejde om europapolitikken, vurderer professor Marlene Wind. Og nu slår frustrationen over Venstre-formandens EU-kurs ud i lys lue. Den er ”et knæfald for Dansk Folkeparti” og undergraver danskernes tillid til det europæiske samarbejde, lyder den skarpe kritik fra partifællen Anne E. Jensen, der er medlem af Europa-Parlamentet og formand for Europabevægelsen.