finansministeriet


Claus har en plan

Claus har en plan

Sjældent har en økonomisk plan fået så meget opmærksomhed som regeringens nye 2025-plan. Mandag Morgens gennemgang af de fire første planer gennem 20 år viser, at de sætter mærkbare spor og rammer rimelig præcist, især under højkonjunktur. Foghs 2015-plan ramte mest skævt.

Oliekollaps truer finansgiganter

Oliekollaps truer finansgiganter

Den faldende oliepris går på kort sigt ud over olieindustriens indtjening, og på længere sigt er verden på vej mod en omstilling til grøn energi, som helt kan trække tæppet væk under oliegiganterne. Der er risiko for, at værdierne i olieindustrien nedsmelter, og markedsværdien for olie- og gasselskaber risikerer at falde med op til 50 pct. Det vurderer de europæiske eksperter i European Systemic Risk Board. I Danmark ses der allerede nu milliardnedskrivninger hos DONG Energy og A.P. Møller-Mærsk.

Hellemann eller kaos

Som en af de få djøf’ere på Slotsholmen skifter Finansministeriets departementschef David Hellemann snart embedsværkets trygge rammer ud med en toppost i erhvevslivet. Han er et ubeskrevet blad i bankverdenen, men skal nu vise sit værd som direktør for Nordea Danmark. Selvom Danske Bank for nylig måtte sande, at en bankmand for bordenden nok er det bedste, vurderes ansættelsen af excelfanatikeren Hellemann til at kunne blive en gamechanger i i bankverdenen.

Kommunale topchefer i opgør med Corydon

Kommunale topchefer i opgør med Corydon

Fingrene væk, I drukner velfærden i bureaukrati! Sådan lyder den skarpe kritik fra landets kommunaldirektører i et usædvanligt åbenmundet angreb på finansminister Bjarne Corydon og de øvrige ”kommunale” ministre. Kommunaldirektørernes nødråb er et wakeup call til Corydon før forhandlingerne om kommunernes økonomi. Kontrolregimet skader ligefrem den velfærd, kommunerne kan yde borgerne, klager de kritiske direktører.

Konkurrencestat på skoleskemaet

Nu skal folkeskolereformen ”rulles ud”. Skolernes arbejde skal ensrettes, måles, dokumenteres og sammenlignes – med Finansministeriets målestok.

Organisationer: Danmark overfortolker EU-regler for milliarder

Danmark har været alt for forhippet på at være foregangsland i EU. Politikerstanden og embedsværket overfortolker reglerne fra Bruxelles. Det går hårdt ud over dansk erhvervsliv, som hver dag står op til strengere krav end konkurrenterne i de andre medlemslande, lyder advarslen fra en række af landets største erhvervsorganisationer. Hvert år koster de danske overfortolkninger et større milliardbeløb, lyder vurderingen.

Regeringen vil luge ud i overdrevne EU-regler

Regeringen vil luge ud i overdrevne EU-regler

Regeringen vil styrke konkurrenceevnen ved at slække på en række EU-regler i Danmark. Det kan bl.a. føre til, at EU-miljøkrav fremover vil blive slækket. Ifølge erhvervslivets organisationer koster det danske virksomheder milliardtab, at Danmark i en række tilfælde overopfylder EU-lovgivningens krav. Disse argumenter møder nu velvilje i regeringen, som gennem et nyt kontor i Finansministeriet vil sikre, at EU-lovgivning fra særligt Erhvervs-, Miljø- og Fødevareministeriet implementeres således, at det ikke skader virksomhedernes konkurrenceevne.

Mere åbenhed i Finansministeriet, tak

Finansministeriet burde fremlægge alle forudsætninger og metoder for beregningen af budgetrammen for finansloven. Det ville give bedre muligheder for at udarbejde alternative beregninger og sikre en mere konstruktiv debat om prioriteringerne.

”Her tror vi på evidensbaseret politik. Ha!”

Der bliver talt utrolig meget om effektmåling, og om at offentlig service skal give resultater. Men faktum er, at de færreste politisk styrede organisationer reelt styrer efter deres effekter.