Fødevareproduktion


Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

GRØN OMSTILLING Landbruget er en af de helt store klimasyndere, og et CO2-neutralt landbrug kan virke som en fjern utopi. Tre aktører kommer her med deres bud på, hvordan Danmark kan leve op til målet om CO2-neutralitet i 2050.

30.000 køer kan opfylde verdens behov for kød

Den første laboratorieskabte hamburger er allerede blevet serveret. Den blev frem­stillet af den hollandske professor Mark Post i 2013. Han forventer, at kunstigt kød vil være i butikkerne i løbet af de næste fem-seks år, og at det på længere sigt vil kunne erstatte størstedelen af al konventionel kødproduktion. Fremtidsforsker vurderer, at kunstigt kød kan få succes blandt forbrugere, der vil have et billigere alternativ til den ‘ægte’ vare.

Coloplast er mester i globale værdikæder

Siden årtusindeskiftet har Coloplast-koncernen udviklet sig til et forbillede for fremtidens produktionsvirksomheder. Filosofien er, at produkter og maskiner udvikles og produceres i Danmark og USA, hvorefter de eksporteres som gennemprøvede produktionssystemer til Ungarn og Kina. Med den nye tilgang beviser Coloplast, at virksomheder kan drage nytte af offshoring, hvis de ved, hvor i værdikæden de skal lokalisere deres produktion.

3D-printere rebooter den globale fremstillingsindustri

Sig farvel til massefremstilling i lavtlønslande og goddag til lokalproduktion, skræddersyede produkter og eftertragtede vidensarbejdspladser. 3D-printteknologien er nu så moden, at den er klar til at gøre sit indtog i produktionshaller og private hjem verden over. Eksperter forudsiger, at teknologien vil revolutionere fremstillingsindustrien og vende op og ned på den globale fordeling af arbejdskraft. Det kan komme de vestlige økonomier til gode.

Robotter kan løfte konkurrenceevnen med 15 pct.

Robotter kan løfte konkurrenceevnen med 15 pct.

Danske produktionsvirksomheder er langt dårligere til at bruge robotter i deres produktion end deres konkurrenter i f.eks. Sverige og Tyskland, og det koster dyrt på dansk konkurrenceevne. Virksomhederne holder bl.a. igen, fordi de  frygter, at ordrebøgerne ikke kan bære investeringen. Men på langt sigt er robotten deres overlevelse, siger eksperter.

Danske virksomheder taber innovation uden produktion

Når danske virksomheder flytter deres produktion til udlandet, mister de samtidig vigtige kompetencer, der ellers kunne have været en kilde til ny innovation. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet. Danske virksomheder bør bestræbe sig på at holde produktionen på danske breddegrader, og det skal ikke kun ske i kraft af lavere løn eller selskabsskat. De skal selv tænke på en helt ny måde, mener professoren bag undersøgelsen.

Han forvandlede supertankeren til en rap katamaran

Med en gennemgribende strategiproces har Niels B. Christiansen forvandlet Danfoss fra en tung supertanker til en manøvredygtig katamaran, der kan ændre kurs, når de globale markeder kræver det. Men omstillingen er ikke nok til at holde Danfoss’ produktion på dansk jord, hvis forringelsen af dansk konkurrenceevne fortsætter, advarer direktøren. Han giver politikerne 10 år, hvis de vil nå at redde Danmarks industriarbejdspladser fra at uddø.

Danfoss advarer: Dansk produktion er snart for dyr for os

Direktøren for et af dansk industris klenodier, Danfoss, som beskæftiger 6.000 medarbejdere i Danmark, advarer nu om, at virksomheden ikke vil lægge ny produktion i Danmark, hvis der ikke sker en drastisk bedring af forholdene for produktionsvirksomhederne. Han giver politikerne 10 år til at vende udviklingen. Ellers ligger også Danfoss’ fremtid uden for landets grænser, og Danmark vil endegyldigt tabe kampen om de europæiske produktionsarbejdspladser. Erhvervsminister Ole Sohn deler bekymringen for udviklingen, men afviser kritikken for passivt spil. Vi er i gang, siger ministeren.

Jagten på fremtidens produktionsmedarbejder

Mens den danske fremstillingssektor drænes for arbejdspladser, har seks produktionsvirksomheder i Region Sjælland sat sig for at bryde den onde cirkel. Virksomhederne har i fællesskab udviklet seks “verdensklasse-profiler”, der beskriver, hvilke kompetencer medarbejdere på alle niveauer skal besidde, hvis de skal konkurrere med lande som Polen, hvor lønniveauet er 80 pct. lavere. Innovationsevne, fleksibilitet og selvstændighed er nogle af danske medarbejderes vigtigste aktiver, viser de første erfaringer fra projektet.

Operation “Red industrien”

Danmark kan blive en vinder i kapløbet om fremtidens industrijob. Men vinderkursen forudsætter et opgør med dogmet om, at vi skal vinde på produktivitet og automatisering. I stedet skal et nyt excellence-akademi for vidensproduktion udgøre motoren for innovation og nye forrentingsmodeller. Det er der 100.000 job i, mener samarbejdsplatformen for forskning og produktion, Manufuture. De står bag et nyt udspil, der skal vende derouten for industrien.