Frankrig


Macron træder frem som Europas politiske leder

Macron træder frem som Europas politiske leder

ANALYSE: Statsministeriet var orienteret i forvejen, da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mandag aften fremlagde sine ambitiøse visioner for EU-samarbejdet. Udspillet er først og fremmest et oplæg til europaparlamentsvalget 26. maj, hvor Macron vil samarbejde med den liberale gruppe, hvor både Lars Løkke Rasmussen og Margrethe Vestager er forankret.

Emmanuel Macron svigter sine skandinaviske idealer, og franskmændene er sure

Emmanuel Macron svigter sine skandinaviske idealer, og franskmændene er sure

Emmanuel Macron har vist sig som en effektiv bureaukratisk reformator og en beslutsom international aktør. Men hjemme i Frankrig vokser modstanden mod præsidenten. Topøkonomer mener, at han svigter sine skandinaviske idealer, mens andre beskylder ham for at optræde autoritært og for at undlade at reformere det franske demokrati.

Britisk franskmand valgt i Danmark til parlamentet i Paris

Britisk franskmand valgt i Danmark til parlamentet i Paris

Mens omkring 150.000 danskere i udlandet ikke kan stemme, har 1,7 millioner franskmænd verden over stemmeret til Nationalforsamlingen i Paris. De og deres netværk har stor værdi for Frankrig, siger Alexandre Holroyd, der er valgt af franskmænd bosiddende i Danmark og ni andre nordeuropæiske lande.

Modstanden mod Macron vil skabe bål i gaderne

Modstanden mod Macron vil skabe bål i gaderne

Macrons modstandere er svage, men stærkt radikaliserede. Det gælder både i fagforeningerne og på de politiske yderfløje. Fra den venstreradikale Mélenchon lyder det, at ’den totale modstand er legitim’.

Dronning Brexit og den politiske superhelt

Dronning Brexit og den politiske superhelt

Storbritannien og Frankrig går til valg i denne uge. Mens Theresa May overraskende får kamp til stregen af det ellers bortdømte Labour, er Frankrigs nyvalgte præsident på vej mod absolut flertal. May ligner en træt politiker af i går, mens Macron fremstår som vor tids politiske superhelt.

Macron ønsker sig et nordisk Frankrig

Macron ønsker sig et nordisk Frankrig

Emmanuel Macrons politisk-økonomiske kompas peger mod Skandinavien. En slank stat med evne til at investere i innovation, social mobilitet og velfærd er den nye præsidents ideal for Frankrig.

Macron - den uorganiserede socialdemokrat

Macron - den uorganiserede socialdemokrat

Frankrigs formentlig kommende præsident, Emmanuel Macron, er dybest set socialdemokrat. Og det i et land, der aldrig har udviklet et egentligt socialdemokratisk parti. Han succesfulde kampagne er et opgør med et fransk socialistparti, som efter hans opfattelse aldrig har smidt sit marxistiske overjeg.

Næste stop Frankrig

Næste stop Frankrig

EU-tilhængere får omkring to tredjedele af pladserne i Hollands parlament. I Frankrig befæster pro-europæeren Macron sin favoritposition. Tysklands ledende politikere sværmer for den 39-årige franske præsidentkandidat, som med en sejr over Marine Le Pen kan stoppe populisterne og give EU arbejdsro.

Svagt Frankrig svækker Europa

Svagt Frankrig svækker Europa

Frankrig er økonomisk, politisk og socialt dybt svækket forud for de kommende præsident- og parlamentsvalg. I snart tre årtier har Tysklands tætteste politiske allierede ikke været i stand til at gennemføre de seriøse strukturreformer, der kan sætte landets vækstpotentiale frit. Frankrigs svaghed svækker EU.

Falder Frankrig, falder EU

Falder Frankrig, falder EU

Frankrigs svar på Donald Trump, Marine Le Pen, agter at melde Frankrig ud af euroen, hvis hun bliver præsident. Alle forudsætninger er opfyldt for, at det franske valg bliver et protestvalg og en oprejst langemand til ’eliten’ .

På hovedet i skraldespanden

Politikerne er verdensmestre i at opfinde ynkeligt spin for at retfærdiggøre beslutninger, der savner dokumentation.

Krig i vor tid

I stedet for, at vi har fået en mere fredelig verden, er tiden efter Den Kolde Krig og Krigen mod Terror blevet mere uforudsigelig og krigshærget. For mange politikere er forfaldne til at vise handlekraft gennem militær magtdemonstration. Verden trænger i stedet til holdbare politiske løsninger frem for flere militære indsatser.

Tyskland og Frankrig styrer mod showdown om Europa

Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, kommer til at spille hovedrollerne på den europæiske scene frem til sommerferien midt i juli. De to politikere har netop givet deres bud på køreplanen for euroens fremtid, og den tyske og den franske leder har ligeledes stillet sig i spidsen for EU’s ’ungepakke’ til 45 mia. kr., der bliver det hidtil mest offensive kollektive EU-svar på den dybe krise i Europa. Men samtidig er Frankrig udsat for hård kritik i den tyske offentlighed, fordi Paris ikke får bragt de offentlige budgetter under kontrol. Og bag facaden gemmer sig dyb uenighed mellem det føderale Tyskland og det centralstatslige Frankrig om EU’s og eurozonens fremtid.

Offentlige ledere skal på krigsskole

Vi har brug for et nyt ”officerskorps” i den offentlige sektor, der kan erstatte styringstyranniet med handlekraft og loyal ulydighed. Ingen plan overlever det første møde med fjenden.

Europa bør have en hær

Krigen i Mali og gidseldramaet i Algeriet er forvarsler om nogle af de alvorlige opgaver, der venter Europa i de kommende årtier. Der er brug for en EU-hær til at varetage de sikkerhedspolitiske opgaver i vores nærområde.

Fransk nedtur svækker EU’s krisefonde

Kreditvurderingsagenturet Moody’s nedgraderede mandag Frankrigs statsgæld fra topkarakteren AAA. Det er ikke bare et fransk problem, men berører hele eurozonen. Frankrig leverer 20 pct. af kapitalen til de store europæiske krisefonde, der ikke er mere kreditværdige end de deltagende nationer. Den franske præsident, Francois Hollande, har nu taget hul på et brutalt oprydningsarbejde, der skal gøre op med 30 års offentlig gældsætning. 

Nyt finanspolitisk fokus i EU

Tanken om at fokusere på EU-landenes strukturelle underskud i stedet for det faktiske er god, og bløder op på de stive Maastricht-kriterier. Men i praksis kan beregningen vise sig at være meget svær at gennemføre.