global økonomi


ICDK: Kina har indgået verdens største frihandelsaftale

ICDK: Kina har indgået verdens største frihandelsaftale

KOMMENTAR I en nyhedsstrøm præget af corona og præsidentvalget i USA har få bemærket, at der sidste måned blev indgået verdens største frihandelsaftale, der omfatter størstedelen af Asien, Australien og New Zealand. Innovation Centre Denmark i Shanghai fortæller, hvordan aftalen også får betydning for danske virksomheder.

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

På jagt efter fremtidens forretningsmodel

De klassiske forretningsmodeller er i opbrud, og verden forandrer sig i stadig højere tempo. Mange topchefer famler i blinde i forhold til at finde et solidt ståsted i den stadig mere kaotiske virkelighed med klimaforandringer, demografiske ændringer, vandmangel og en forandringshastighed, der kun tiltager. Behovet er stort for at forny gamle strukturer i erhvervslivet og ryste politikerne ud af vanetænkningen og den generelle handlingslammelse. Derfor samler Mandag Morgen nu en vifte af internationale nøglepersoner blandt investorer, forskere og filantroper i et advisory council, der skal hjælpe virksomheder og investorer med at navigere i den nye løsningsøkonomi.

The New Abnormal

The New Abnormal

"New Normal" er en illusion. Det er budskabet fra to af verdens førende risikoeksperter. De advarer om, at verdensøkonomien har kurs mod "The New Abnormal" - et turbulent og risikofyldt økonomisk klima. Den amerikanske centralbank  lægger forsigtigt op til at nedtrappe den hidtidge krisemedicin: den hurtigt roterende seddelpresse og de billige lån til finanssektoren. Samtidig er Kina ved at skifte gear og omstille sig fra en investeringstung råvareøkonomi til en efterspørgselsdrevet serviceøkonomi. Begge dele vil ramme de sidste fem års vigtigste vækstmotor: De nye udviklingsøknoomier. Økonomiske og finansielle eksperter i Washington og OECD i Paris bekræfter analysen, men peger på, at udviklingen også skaber nye muligheder for eksempelvis dansk erhvervsliv.