Grønland


Trump øjner nyt ejendomseventyr: Grønland

Trump øjner nyt ejendomseventyr: Grønland

Præsidenten har under samtaler med sine medarbejdere – mere eller mindre seriøst – leget med idéen om, at USA skulle købe det selvstændige danske territorie.

Hvad Trump egentlig skal i Danmark

Hvad Trump egentlig skal i Danmark

ANALYSE: Et eskalerende stormagtsspil i Arktis mellem USA, Rusland og Kina er den egentlige årsag til, at USA's præsident har bedt om et møde med den danske statsminister. Lige nu foregår en slags våbenkapløb i form af arktiske baser og isbrydere i farvandet omkring Grønland.

Operation ’Kina ud og Danmark ind’ er en storpolitisk offensiv

Operation ’Kina ud og Danmark ind’ er en storpolitisk offensiv

Med en offensiv investeringspakke i Grønland forsøger regeringen at skabe et vendepunkt i det dansk-grønlandske forhold. Ikke kun for Rigsfællesskabets skyld. Det her er storpolitik, og Danmark er klemt mellem amerikanske og kinesiske interesser i Arktis.

Det er tid til Rigsfællesskabet 2.0

Det er tid til Rigsfællesskabet 2.0

Der er ingen realisme – højst en tragedie – i grønlandsk selvstændighed. Men på Færøerne har man både en økonomi og en veluddannet elite, der kan og vil gøre sig helt fri af Danmark. Folketinget skal arbejde for at genopfinde Rigsfællesskabet.

Danske virksomheder vil til Grønland

Mens den politiske debat bølger om det grønlandske mineeventyr, vokser danske virksomheders interesse for at tage til Grønland og være med som underleverandører for den indrykkende mineindustri. Rekordmange danskere deltog således i den netop overståede erhvervskonference ”Future Greenland”, som Grønlands Arbejdsgiverforening holdt i sidste uge. Men hvis danske virksomheder skal have en bid af kagen, kræver det strategiske partnerskaber, der opfylder mineindustriens behov.

Slaget om Grønland er tabt – for fire år siden

Der er tale om en gratis omgang, når en række fremtrædende politikere i disse uger stormer frem med kritik af regeringens håndtering af det grønlandske råstofeventyr. De har selv sovet i timen, og nu er det for sent.

EU-kommissær vil bane vejen for europæisk Grønlands-konsortium

Europa skader sine sikkerhedspolitiske, handelspolitiske og beskæftigelsespolitiske interesser, hvis man ikke reagerer på, at især statsfinansierede kinesiske industriselskaber får lov til uhindret at udvinde og kommercialisere de rige mineralforekomster i Grønland. Sådan lyder vurderingen i EU-Kommissionen i Bruxelles, hvor der ifølge Mandag Morgens oplysninger arbejdes med planer om at forsøge at facilitere etableringen af et privat europæisk-grønlandsk konsortium, der kan tage kampen op med særligt kinesiske, canadiske og australske virksomheder i Grønland.

Partnerskaber skal fremtidssikre Grønland

Grønland kan blive fundamentalt forandret af massive udenlandske investeringer i bl.a. råstofudvinding. Skal det lille samfund kunne håndtere masseindvandring, miljøpåvirkninger og nye krav til uddannelse og infrastruktur, kræver det nye alliancer, der kan fremtidssikre Grønland, siger virksomheder og politikere. Fagforeninger og arbejdsgivere har været kritiske over for den nye storskalalov, men vil også samarbejde om de aftaler med internationale virksomheder, der skal falde på plads i 2013. 

Er Grønland gratis?

2013 er året, hvor Grønland for alvor tager fat på at opbygge en international råstofindustri. Allerede i denne uge går selvstyret i slutforhandlinger om en jernmine ved Nuuk, og flere store projekter følger. Men det, der ligner starten på selvstyrets største erhvervseventyr, er i farezonen for at skuffe den vaklende grønlandske økonomi. En svag indtægtsmodel, forhandlingsstærke selskaber, manglende borgerinddragelse og en lav tillid til, at politikerne får gode aftaler hjem, svækker troen på, at Grønland får det fulde udbytte af sin værdifulde undergrund. Og mange grønlændere spørger sig selv: Er Grønland gratis?

Regeringen giver grønt lys for kinesiske arbejdsforhold i Grønland

Med regeringens opbakning tredjebehandler Grønlands Landsting i dag den omstridte storskalalov, der giver udenlandske virksomheder adgang til storstilet udvinding af Grønlands naturressourcer. Loven tillader import af billig udenlandsk arbejdskraft på vilkår langt under de grønlandske, og den danske regering får skarp kritik fra LO og både arbejdsgivere og fagbevægelse i Grønland for at åbne for social dumping.