grønne investeringer


Silicon Valley er også central for den grønne omstilling

Silicon Valley er også central for den grønne omstilling

Danmark arbejder på højtryk for at udvikle løsninger til den grønne omstilling, og danske virksomheder og forskning kan få en førende position i fremtidens klimavenlige økonomi. Men hvis man vil op i global skala, kan der være inspiration og investeringer at finde i Silicon Valley. Også på det grønne område har det enestående miljø for innovation noget at byde på.

Bæredygtige virksomheder har sorte pensionsordninger

Bæredygtige virksomheder har sorte pensionsordninger

De hører til blandt verdens mest bæredygtige. Alligevel indgår virksomheder som Chr. Hansen, Rockwool og Ørsted pensionsaftaler, der placerer opsparinger for mange tusinde medarbejdere i olieselskaber som Exxon, Shell og Total.

Gyldne drømme om afkast på vindmølleparker falmer

Gyldne drømme om afkast på vindmølleparker falmer

Flere af landets største pensionskasser samt tunge investorer har gennem de senere år købt vindmølleparker af børsnoterede Dong for mange milliarder. En række af de enorme projekter tynges imidlertid af tekniske udfordringer, svigtende indtjening og sløje afkast.

Pensionskasser klar med milliarder til danske virksomheder

Pensionskasser klar med milliarder til danske virksomheder

Trods flere skrækhistorier skruer landets pensionskasser op for direkte investeringer i virksomheder. Både PFA, PKA og Danica Pension står klar med mia., der de kommende år skal investeres side om side med en række kapitalfonde, men hver især slås de også med kriseramte direkte investeringer.

Færre kvinder bag fremtidens vækstvirksomheder

Færre kvinder bag fremtidens vækstvirksomheder

9 ud af 10 startups, der får venturepenge til vækst, har kun mænd i stifterteamet. Det koster vækst, arbejdspladser og udvikling, når halvdelen af verdens befolkning ikke er repræsenteret i fremtidens erhvervssucceser.

”Vi blev lidt grebet af The American Dream”

”Vi blev lidt grebet af The American Dream”

For godt to år siden deltog den århusianske intranetvirksomhed Colibo i Udenrigsministeriets bootcamp for danske startups i Silicon Valley, SCALEit. Det blev en katalysator for den unge virksomhed, som i januar fik en tocifret millioninvestering, og som nu gør klar til at udfordre Facebook.

Wall Street-giganter satser på bæredygtighed

Wall Street-giganter satser på bæredygtighed

Verdens største kapitalforvalter, BlackRock, har godt 1.550 milliarder kr. placeret i bæredygtige investeringer. Det er en myte, at det koster penge at investere bæredygtigt, siger vice president John McKinley i et interview med Mandag Morgen.

Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder

Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder

En stribe danske og nordiske kapitalfonde kæmper netop nu om at sikre sig milliarder fra de hjemlige investorer. Flere fonde er samtidig på vej ud for at samle penge sammen, og fokus retter sig mod landets største fond, Axcel, der med et helt nyt team skal forsøge at overbevise investorerne om at bakke op med op imod 4 milliarder kroner.

Guld eller gambling for pensionsmilliarder

Guld eller gambling for pensionsmilliarder

En stille revolution har fundet sted i pensionsbranchen, som har ændret rolle fra passive kapitalforvaltere til aktive investorer på linje med kapitalfonde. Dermed bliver kompetencerne i de enkelte pensionskasser afgørende for, om de nye typer investeringer ender som succes eller fiasko.

Politisk opbakning til servicetjek af pensionsregler

Finanstilsynet og Forbrugerrådet efterlyser, at de nuværende pensionsregler opdateres, så de passer til den nuværende situation, hvor flere pensionskunder har ordninger uden garantirenter.

”Investorer kan tjene penge og gøre verden bedre på samme tid”

”Investorer kan tjene penge og gøre verden bedre på samme tid”

Den grønne omstilling indebærer både betydelige risici og store forretningsmuligheder for investorer, siger direktør Caroline Anstey fra storbanken UBS. Hun har siden 2014 ledet den schweiziske banks globale bestræbelser på at tænke bæredygtighed ind i bankens forretninger.

Succesfuldt iværksætteri er en holdsport

Succesfuldt iværksætteri er en holdsport

Bag de bedste og mest jobskabende startup-selskaber står et stærkt team. Succesfuldt entreprenørskab er en gruppedisciplin, og de rette kompetencer er vigtigere end ideen.

Vækstguruen Shomit Ghose: Teamets kvalitet afgør funding

Shomit Ghose ser på to ting, når han vurderer en ny startup. For det første skal virksomheden være i et felt, som han tror på bliver stort i fremtiden. Dernæst skal teamet bag være stærkt og af høj kvalitet.

EQT styrer mod historisk børsnotering

EQT styrer mod historisk børsnotering

Efter 20 år i Danmark styrer kapitalfonden EQT mod sit mest lukrative salg med en børsnotering af detailkometen Tiger. Det er en mulighed for at vise, at man trods talrige dyre opkøb på toppen af markedet alligevel formår at leve op til fondens historisk set gode afkast.

Når business angels møder andelsbevægelsen

Når business angels møder andelsbevægelsen

Business angels og venturekapitalister vil gøre investering i startups til en folkebevægelse, som dengang danskerne gennem andelsbevægelsen sikrede kapital til datidens vækstvirksomheder.

Danske pensionskroner finansierer verdens største miljøsyndere

Danske pensionskroner finansierer verdens største miljøsyndere

Den danske pensionsbranche investerer milliarder i nogle af de mest beskidte aktier i verden. Det viser en kortlægning af syv store pensionskassers investeringer, som Mandag Morgen har foretaget. Samlet set er over fire milliarder kr. placeret i globale selskaber inden for kul-, olie- og gasindustrien. Det er blandt andet selskaber som russiske Gazprom, amerikanske Chevron og australske Rio Tinto, der topper listen over dem, der lukker mest CO2 ud i atmosfæren hvert år. Og det vækker kritik flere steder. “Pensionskasserne har et samfundsansvar for at bidrage til, at der tages hånd om klimaet og miljøet ved at flytte investeringer fra sort til grøn energi,” siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Gitte Seeberg.

Private investerer i offentlige projekter

Private investerer i offentlige projekter

Finland vil løse sociale problemer med penge fra private investorer. Projekt nummer et skal reducere sygefraværet på offentlige arbejdspladser og lykkes det, får investorerne pengene hjem. Lykkes det ikke, taber de pengene.

Oliekollaps truer finansgiganter

Oliekollaps truer finansgiganter

Den faldende oliepris går på kort sigt ud over olieindustriens indtjening, og på længere sigt er verden på vej mod en omstilling til grøn energi, som helt kan trække tæppet væk under oliegiganterne. Der er risiko for, at værdierne i olieindustrien nedsmelter, og markedsværdien for olie- og gasselskaber risikerer at falde med op til 50 pct. Det vurderer de europæiske eksperter i European Systemic Risk Board. I Danmark ses der allerede nu milliardnedskrivninger hos DONG Energy og A.P. Møller-Mærsk.

Det er en åben dør vi banker ind

Lars Frederiksen har som både adm. direktør for Chr. Hansen og bestyrelsesformand for Matas oplevet meget aktivt ejerskab fra kapitalfonde. Nu er det hans opgave at sikre, at endnu flere af hans kolleger i fremtiden vil opleve lignende dialog med engagerede investorer. Som formand for Komiteen for god Selskabsledelse har han nemlig fået til opgave at stå i spidsen for udarbejdelsen af anbefalinger for aktivt ejerskab fra de institutionelle investorer. Inspirationen kommer fra det britiske Stewardship Code fra 2010.

Topinvestorer til topchefer: ”Tænk længere”

Topinvestorer til topchefer: ”Tænk længere”

Aktiemarkedernes tørst efter kortsigtet afkast skal tøjles. Sådan lyder kravet fra topetagerne i nogle af finansverdenens største domiciler. Det kan give direktører rygdækning til investeringer og planer, der rækker længere end til næste kvartal, mener danske finanseksperter.

Margrethe Vestager: EU’s overlevelse afhænger af medlemslandene

Margrethe Vestager: EU’s overlevelse afhænger af medlemslandene

Den aktuelle flygtningesituation i Europa er ifølge Margrethe Vestager ’urovækkende’. De nationale løsninger med midlertidige grænselukninger truer Europas vækst, og de løser ikke problemerne, siger EU’s konkurrencekommissær. Efter hendes opfattelse er EU stærkt nok til at overvinde krisen – hvis medlemslandene vel at mærke vil det. Det kræver, at landene taler med hinanden, og derfor satser EU-Kommissionen og det hollandske EU-formandskab på, at landene skal indgå i noget, der ligner mellemstatslig samtaleterapi. ”Det her handler ikke om juristeri. Det handler om konkrete udfordringer, som rigtige mennesker med politisk ansvar i medlemslande må finde ud af at løse,” siger Vestager. Hun understreger, at EU-Kommissionen arbejder hårdt på både at mobilisere milliarder til investeringer gennem den såkaldte Juncker-plan og på at sikre, at virksomheder i Europa betaler en fair skat af deres overskud, sådan som det skete, da hun forleden pålagde Belgien at kradse 700 millioner euro ind, som multinationale selskaber har fået som ulovlig statsstøtte via lempelig beskatning.

Kvindelige investorer gør en social forskel

Kvinder vægter sociale afkast på deres investeringer højere end mænd. De fokuserer ikke kun på økonomien, men ønsker også at gøre verden til et bedre sted.