havvindmøller


Klimakampen splitter rød blok

Klimakampen splitter rød blok

ANALYSE: Regeringens klimaplan skal give Danmark to globalt banebrydende vindøer. Investorer klar med 400 millioner kroner i udviklingskapital til øen i Nordsøen, som kommer til at hedde VindØ. Energi- og klimaministeren går hårdt i rette med mærkesag fra De Radikale, Klimarådet og de grønne NGO’er.

Det globale vindboom: Fra Lolland til Long Island

Det globale vindboom: Fra Lolland til Long Island

I 1991 fik Lolland verdens første havvindmøllepark. I 2017 gør staten New York klar til etablering af dusinvis af havvindmølleparker i industriel skala, som skal forsyne delstatens 20 millioner indbyggere med strøm fra havet ud for Long Island. I løbet af et kvart århundrede er havvind blevet en hastigt voksende milliardindustri.

Havvind bliver billigere

Havvind bliver billigere

Det er stadig dyrt at etablere havvindmølleparker sammenlignet med både landvindmøller og solcelleanlæg. Men den teknologiske udvikling, forbedrede politiske rammevilkår samt projekter i storskala gør, at prisen på havvind er på vej ned.

Sorte Trump kan ikke stoppe USA’s grønne energi

Sorte Trump kan ikke stoppe USA’s grønne energi

Trump elsker kul og hader solceller og vindmøller. Men selv hvis han vinder præsidentvalget, kan han ikke stoppe USA’s omstilling til vedvarende energi. Næste skridt er offshore-vindenergi, og der er Danmark gjort til strategisk samarbejdspartner. Det kan give ordrer til danske virksomheder.

DONG Energy: Inden for ti år er grøn energi billigst

DONG Energy: Inden for ti år er grøn energi billigst

Havvind udgør den hurtigst voksende energiteknologi i Europa. Teknologien modnes så hurtigt, at den inden for nær fremtid kan konkurrere med fossil energiproduktion. DONG Energy har på få år skabt en ny grøn industrivirksomhed inden for området.

Britisk atomdrama kan booste dansk teknologieksport

Britisk atomdrama kan booste dansk teknologieksport

Theresa May har sat Storbritanniens satsning på fransk-kinesisk atomkraft på pause. Hvis hun dropper kernekraften, vil det betyde markant større efterspørgsel på vind, biomasse og gas, hvor danske virksomheder står stærkt.

DONG: Fra kriseramt til succesfuldt folkeeje

DONG: Fra kriseramt til succesfuldt folkeeje

Udsigten til en succesrig børsintroduktion af Dong Energy den 9. juni er en klar dokumentation af businesscasen bag en ambitiøs og visionær grøn omstilling. Og det er historien om skabelsen af en ny global dansk markedsleder.

Kan svenskerne redde Vestas?

Fyringen af Vestas’ topchef, Ditlev Engel, markerer et kulturelt skifte i retning af mere stabilitet og lønsomhed, men færre overraskelser. Trækhesten i den store danske vindmøllesektor er på vej ind på en sund kurs. Men om selskabet genfinder rollen som sektorens nødvendige udviklingslokomotiv, er endnu uvist.

Kan møllerne fortsat snurre uden Vestas og Siemens?

Den danske vindmøllesektor står foran en diger omstillingsproces, hvis Danmark skal fastholde sin nuværende position som førende vindenergination. Nye konkurrenter – især fra Kina – pres fra energiselskaber og overkapacitet i branchen presser priserne hos mølleproducenterne. De er ikke længere automatisk de lokomotiver for innovation, der ellers har gjort danske underleverandører og universiteter sublime på området. Det handler om 37.000 danske
job og et bidrag til BNP på 26 mia. kr.

Solenergi kan blive en vigtig brik i Danmarks grønne omstilling

Solenergi kan blive en vigtig brik i Danmarks grønne omstilling

80 pct. vind og 20 pct. sol. Det er den optimale balance, hvis Danmarks energiforsyning skal basere sig på vedvarende kilder, viser ny forskning. Men trods et veritabelt boom i private solcelleanlæg spiller solenergi stadig en ret ubetydelig rolle i energimixet. Solceller kan spare Danmark for milliarder i form af nye vindmøller og lagringsinvesteringer, men klimaminister Martin Lidegaard vil alligevel genoverveje den indirekte støtte til solenergi.

Ny DONG-direktør arver uafklaret milliardprojekt

På mandag tiltræder den nye DONG-direktør Henrik Poulsen. Hans største opgave bliver at afklare fremtiden for det såkaldte ”Project Red” – den milliardplan, der angivelig udløste fyringen af hans forgænger, Anders Eldrup. Lige nu er der et åbent vindue for at kapitalisere på DONG Energys frontposition inden for havvindmøller. Men tiden er knap. Og bestyrelsesformand Fritz Schur afviser, at der endnu er truffet endelig beslutning om projektet. Henrik Poulsen skal balancere mellem den langsigtede grønne omstilling og kravet til bedre bundlinje her og nu.