Hvem skal Danmark leve af?


Danskerne netværker sig til innovation

Innovationen udfolder sig bedst mellem forskellige kompetencer og interesser. Det viser erfaringerne fra tre af Danmarks innovative miljøer: I Aarhus forvandler Aarhus Vand og Grundfos forurenet spildevand til ny gødning og vandteknologi. I spilindustrien har producenter, uddannelsesinstitutioner og investorer skabt ny milliardeksport. Og i pharmaindustrien priser Novo Nordisk sit samarbejde med forskere på bl.a. Københavns Universitet.

Den innovative klasse driver fremtidens samfundsmodel

Innovative mennesker, der samarbejder på kryds og tværs af traditionelle sektorer, præger i stigende grad samfundsudviklingen. Når hverken staten eller markedet kan løse samfundets problemer, tager alliancer af disse innovative mennesker fra socialt bevidste virksomheder, offentlige institutioner, foreninger og fonde over og skaber den sociale innovation, der er nødvendig. Tendensen er global – og dansk – og bunder i skrumpende offentlige budgetter, voksende udfordringer og en bølge af innovationskraft fra civilsamfundet. Tendensen er værd at holde øje med, hvis man vil forstå, hvordan fremtidens velfærdssamfund kommer til at se ud.

De innovative brobyggere skaber fremtidens vækst

Svaret på ”Hvem skal Danmark leve af?” findes ikke i enkelte brancher, teknologier eller forskningsområder. Det findes i de personer, der forstår at være brobyggere imellem det hele og drive ideerne frem til vækst. ”Dyrk dem, støt dem og bliv en del af deres innovative netværk,” lyder fremtidens vinderopskrift ifølge Danmarks fremmeste erhvervsfolk og klyngeforskere. Mandag Morgen har mødt to af de innovative brobyggere: veteranen Jørgen Mads Clausen fra Danfoss og den kreative serieiværksætter Christer Windeløv-Lidzélius, der er rektor for Kaospiloterne.