valg i USA


Biden er ingen grøn mirakelmager

Biden er ingen grøn mirakelmager

GRØN OMSTILLING Kampen mod klimaforandringerne får et moralsk rygstød, hvis Biden som lovet melder amerikanerne tilbage i Parisaftalen på sin første arbejdsdag i Det Hvide Hus. USA skal være klimadiplomatisk modvægt til Kina og lægge pres på nogle af verdens nølende nationer. Men kun en tåbe frygter ikke de gule veste. 

Trump har bedøvet os

Trump har bedøvet os

LEDELSE Valget tirsdag er det vigtigste i moderne tid. Det vil markere, om den vestlige verdens stærkeste magt endegyldigt er ved at tilpasse sig en ny, mindre demokratisk samfundsmodel.

Er Kofod klar til Trumps valgkaos?

Er Kofod klar til Trumps valgkaos?

KOMMENTAR Valget i USA tegner stadig mere kaotisk, og der er en reel risiko for, at valgresultatet først kommer flere uger efter valget. I den situation kan Danmark og EU blive nødt til at bryde med USA’s præsident.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Falder Frankrig, falder EU

Falder Frankrig, falder EU

Frankrigs svar på Donald Trump, Marine Le Pen, agter at melde Frankrig ud af euroen, hvis hun bliver præsident. Alle forudsætninger er opfyldt for, at det franske valg bliver et protestvalg og en oprejst langemand til ’eliten’ .

Her er Trumps plan for de 100 første dage

Her er Trumps plan for de 100 første dage

Donald Trumps "Kontrakt med den amerikanske vælger" gemmer på en lang række tiltag, der kan få markante konsekvenser for ikke bare det amerikanske samfund, hvis de føres ud i livet.

Storby-Trump bliver præsident i småbyernes USA

Storby-Trump bliver præsident i småbyernes USA

Med overraskende sejre i den store svingstat Florida og i ’demokratiske stater’ som Pennsylvania og Wisconsin bliver Donald Trump den næste præsident i USA ved en storsejr, han især kan takke småbyerne og landområderne for.

Vestens gamle stormagter er syge

Vestens gamle stormagter er syge

Uanset hvem der vinder det amerikanske valg, skal Europa og Danmark tage langt større ansvar for verdens problemer.

Trods skandaler står Clinton til sejr

Trods skandaler står Clinton til sejr

Godt nok har Hillary Clinton skandalesager til op over begge ører, men hendes modstander er Donald Trump, og han skal vinde alle svingstaterne – og lidt til – for at blive præsident.

Clinton kan blive en stærk og samlende præsident

Clinton kan blive en stærk og samlende præsident

Hillary Clinton er det bedste bud på en præsident, der kan få den splittede og handlingslammede amerikanske kongres til at samarbejde igen, mener politiske iagttagere. Spørgsmålet er, om republikanerne vil samarbejde, når Trump har tabt.

Sorte Trump kan ikke stoppe USA’s grønne energi

Sorte Trump kan ikke stoppe USA’s grønne energi

Trump elsker kul og hader solceller og vindmøller. Men selv hvis han vinder præsidentvalget, kan han ikke stoppe USA’s omstilling til vedvarende energi. Næste skridt er offshore-vindenergi, og der er Danmark gjort til strategisk samarbejdspartner. Det kan give ordrer til danske virksomheder.

Journalistikken har tabt det amerikanske valg

Journalistikken har tabt det amerikanske valg

Det amerikanske præsidentvalg 2016 er allerede gået over i historien, når det gælder mediedækningen, der har været underholdningsdrevet, useriøs og ufærdig. Den har været styret af kommercielle tv-interesser og ikke af demokratiske værdier, siger Margaret Sullivan, mediekommentator på Washington Post.

Trump vs. Hillary: Verdens største tv-debat bliver verbal wrestling

Trump vs. Hillary: Verdens største tv-debat bliver verbal wrestling

Natten til tirsdag sendes den første præsidentdebat mellem Donald Trump og Hillary Clinton forud for det amerikanske præsidentvalg den 8. november. Det bliver image vs. politik, og eksperter forventer en hård tone, beskidte angreb og flere seere end nogensinde.

Jagten på den perfekte stikprøve

Jagten på den perfekte stikprøve

Efter en række markante fejlskud i både Danmark og udlandet er der en voksende interesse for metoderne bag meningsmålingerne. Senest blev Bernie Sanders spået under 1 pct. chance for at vinde det demokratiske primærvalg i Michigan, og han var derfor allerede rejst videre til Miami, da nyheden om hans vigtige sejr nåede frem. Også herhjemme har opinionsmålerne leveret eklatante fejlskud, bl.a. ved kommunalvalget i 2013, hvor Epinions fejlagtige exitprognose for DR fik daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt til at holde en tabertale. Mandag Morgen har lavet den første kortlægning af forskelle og ligheder i de danske politiske indeks.

Italiens Facebook-revolution ryster Europa

Valgresultatet fra Italien er en dobbelt advarsel til Europas etablerede politikere. Først og fremmest fordi resultatet rejser tvivl om Italiens politisk-økonomiske reformvilje og dermed åbner for fornyet spekulation mod euroen. Men resultatet er også en alvorlig reminder om, hvor hurtigt populistiske skikkelser som komikeren Beppe Grillo kan opnå betydelig politisk magt og dermed rokke ved den stabilitet, som er en nødvendighed, på et tidspunkt hvor det europæiske samarbejde står over for dybe forandringer. Grillos vælgere har i øvrigt en profil, der minder om SF’s vælgere: De er positive over for indvandrere, de er grønne, og de er antiautoritære.

Her er kommunernes største udfordringer i 2013

2013 bliver et skelsættende år for landets knap 2.500 borgmestre og øvrige kommunalpolitikere. Kommunalvalget kommer til at præge en stor del af dagsordenen. Men det er blot en af mange udfordringer. Økonomien kommer til at spille en hovedrolle. Kommunerne er ramt af frygt for statens sanktioner og har bremset deres udgifter i historisk grad. Det økonomiske gab mellem land og by vokser og truer det interne sammenhold. Den voksende ungdomsledighed er også kommunernes hovedpine. De skal skrue ekstra op for prioriteringen af velfærdsgoderne. Og så venter et varmt overenskomstforår, hvor konflikt truer med at underminere regeringens ambitiøse folkeskolereform. Mandag Morgen beskriver borgmestrenes største udfordringer for et travlt 2013.

Obama II er ikke ridderen på Den Grønne Hest

Hvis EU, FN og miljøbevægelserne tror, at en genvalgt Barack Obama genrejser klimakampen, så tager de grundigt fejl. Obama mødte sit grønne Waterloo under COP15 i København, og i en ny periode vil han kun gradvis skrue op for miljøpolitikken.

E-valg på vej – men ikke fra hjemmecomputeren

Overalt i verden eksperimenterer man med elektroniske valg og afstemninger, men Danmark har hidtil sværget  til papir og blyant. Nu ventes regeringen klar med et lovforslag, der åbner for eksperimenter med elektronisk afstemning. Fortalerne for e-valg hæfter sig dels ved de økonomiske gevinster, dels ved de positive demokratiske aspekter. Stemmoptællingen kan blive mere præcis, mens ældre og handicappede borgere får bedre adgang til den demokratiske proces. It-eksperter mener alligevel, at der er grund til at fare med lempe, når selve grundstenen i demokratiet er i spil. Derfor ser vi heller ikke internetafstemninger foreløbig, selv om Norge høstede gode erfaringer ved efterårets lokalvalg.

Det vil Obama gøre for klimaet, hvis han vinder

For første gang har vi fået et troværdigt bud på, hvordan Obamas klimapolitik vil forme sig, hvis han vinder over Romney. Glem alle drømme om en mammut-lov, der indfører cap-and-trade i USA – og dermed en COP-agtig, global klimaaftale med USA.

Efter sandheden

Vi står på tærsklen til en ny, politisk æra, hvor sandhed ikke længere har nogen større betydning. I post-truth politics blæser politikerne på fakta og lyver – af den simple grund, at det virker. Vælgerne er ligeglade, bare de er enige i budskabet. Farvel til spin. Velkommen til løgnhalsenes tidsalder.