innovationsstrategi


ICDK: I kampen om at skabe unicorns står det 11-0 mellem Israel og Danmark

ICDK: I kampen om at skabe unicorns står det 11-0 mellem Israel og Danmark

DIGITAL OMSTILLING Havde der været et europamesterskab i disciplinen ”Skab en unicorn”, stod Israel selvsikkert, nærmest overlegent, på medaljeskamlem med guld om halsen. I det seneste år har Israel udklækket hele 11 nye unicorns. Og Danmark? Med nul unicorns havde Danmark slet ikke kvalificeret sig, fortæller Innovation Centre Denmark i Tel Aviv.

Har regeringen nogen chance for genvalg?

Økonomisk fremgang og nye og mere populære politiske initiativer er ikke nok til at vende skuden for de kuldsejlede regeringspartier. Regeringens bedste håb er, at oppositionen bevæger sig for langt mod højre.

Innovation er vigtigere end lavere skat

Den danske debat om konkurrenceevnen skal nytænkes grundlæggende og bør fokusere langt mere på at udvikle innovations- og omstillingsevnen frem for bare at sænke løn- og skatteniveauet.  Det kan man udlede af en ny banebrydende bog om konkurrenceevnen, som professor ved Columbia Business School Rita Gunther McGrath. Mandag Morgen har talt med hende og bedt hende give en fremsynet opskrift på, hvordan man styrker virksomheders og nationers konkurrencekraft.

Adgangsbillet til eksport er 35 pct. ekstra produktivitet

Der skal meget mere til end ”bedre rammevilkår”, hvis flere danske virksomheder skal tage det helt nødvendige skridt ud i den barske konkurrence på eksportmarkederne. Virksomhedens adgangsbillet til eksport er nemlig hele 35 pct. bedre produktivitet, end konkurrencen på hjemmemarkedet kræver. Det viser ny forskning. Flere erhverv bliver i de kommende år ramt af global konkurrence, og så skal de også på intens produktivitetsjagt for at begå sig – ude som hjemme.

Ny prognose: Hvem får magten i din kommune?

Venstre står til at blive kommunalvalgets store vinder og for første gang nogensinde vippe Socialdemokraterne af tronen som landets største parti. Men hvorvidt Venstre også slår hul på det røde fort i form af de fire største byer eller får flere borgmesterposter end S, er langt mere tvivlsomt. Kampen er meget lige. De Konservative undgår også et dramatisk tab af borgmestre, viser prognose. Lars Krarup (V) er favorit til at blive ny KL-formand.

Sådan vil Thorning vinde valget

Sådan vil Thorning vinde valget

Regeringen kan fejre 2-års-fødselsdag med troen på, at den kan vinde næste valg. Foråret har skabt intern ro og fornyet optimisme i regeringen, men mange ting skal gå op i en højere enhed, hvis Thorning skal genvinde magten. Tryghed og arbejdspladser er nøgleordene i den strategi, der skal lokke frafaldne socialdemokrater tilbage i rød blok. Løkke skal presses i defensiven og tvinges til meldinger, der udstiller splittelsen blandt de borgerlige partier. Et økonomisk paradigmeskifte skal bringe regeringen i offensiven, og Bjarne Corydon får en nøglerolle i regeringens strategi.

Danmarks store vækst-chance er slank og grøn

Ledelsesfilosofien lean og dybe kompetencer inden for miljø- og energiledelse kan blive Danmarks stærkeste kort i den globale konkurrence. Dansk erhvervsliv er førende inden for begge områder. Forenes disse styrker i en grundlæggende lean & green virksomhedskultur og forretningsstrategi, kan danske virksomheder opnå kæmpe konkurrencefordele, viser Mandag Morgens analyse.

Danmark har brug for en digital vækstplan

Der er et kæmpe potentiale i at løfte Danmarks produktivitet med it og digitalisering. Men danskerne og danske virksomheder ved for lidt om it til at udnytte det. I internationale sammenligninger af nationers it-infrastruktur samt i vurderinger af borgeres, virksomheders og offentlige myndigheders it-anvendelse figurerer Danmark fortsat i top ti. Men vi er på vej ned ad ranglisterne. Der er behov for et opgør med politisk silotænkning for at bringe Danmarks it-infrastruktur tilbage i den globale toptre, og borgere og virksomheder må geares langt bedre til at udnytte teknologiens muligheder. ”Vi har brug for en helt ny digital vækststrategi for Danmark, der omfatter hele samfundet,” siger Pia Rybenfeldt, der er topchef for den globale it-konsulentvirksomhed Capgeminis danske afdeling.

MBA’eren skal have nye udfordringer

”Når man står med en MBA i rygsækken efter to års pres med både arbejde og studie, så er man klar til at få nye udfordringer i sit job. Det skal virksomheden være klar over. Ellers er det spildte kræfter, og den nyuddannede søger sine udfordringer eksternt,” lyder det fra Lone Ryevad Boysen, der er admission manager på Executive MBA-uddannelsen på CBS. Både CBS, DJØF og Lederne opfordrer virksomhederne til at planlægge medarbejderens kommende arbejdsopgaver, allerede inden MBA-forløbet starter.

Den flygtige konkurrenceevne

Den danske debat om konkurrenceevnen bør fokusere langt mere på at udvikle innovations- og omstillingsevnen frem for bare at sænke løn- og skatteniveauet. Det kan man udlede af en ny banebrydende bog om konkurrenceevnen, som professor ved Columbia Business School Rita Gunther McGrath offentliggør om få måneder. Mandag Morgen har talt med hende og bedt hende give en fremsynet opskrift på, hvordan man styrker virksomheders og nationers konkurrencekraft. I den kommende bog udpeger hun evnen til konstant at omstille sig som afgørende for virksomheders succes. Og hun opfordrer Danmark til at følge forbilledet fra Schweiz og konkurrere på trods af høje lønninger.

Sådan styrer Danmark ud på et Blåt Ocean

”Bryd siloerne ned og fokuser på kreativitet”. Sådan lyder svaret på Danmarks vækstproblemer fra den franske ekspert i Blue Ocean Strategy, Insead-professor Andrew Shipilov. ”Det handler om effektiv ressourceudnyttelse og om at få genskabt folks lyst til at arbejde,” siger han i et interview med Mandag Morgen om, hvordan stater kan bruge virksomhedernes strategiværktøj.

Kun bedre produktivitet kan løfte eksporten

Der skal meget mere til end ”bedre rammevilkår”, hvis flere danske virksomheder skal tage det helt nødvendige skridt ud i den barske konkurrence på eksportmarkederne. Virksomhedens adgangsbillet til eksport er nemlig hele 35 pct. bedre produktivitet, end konkurrencen på hjemmemarkedet kræver. Det viser ny forskning. Flere erhverv bliver i de kommende år ramt af global konkurrence, og så skal de også på intens produktivitetsjagt for at begå sig – ude som hjemme.

Offentlige ledere skal på krigsskole

Vi har brug for et nyt ”officerskorps” i den offentlige sektor, der kan erstatte styringstyranniet med handlekraft og loyal ulydighed. Ingen plan overlever det første møde med fjenden.

Universiteterne tilbyder for lidt og forkert iværksætterundervisning

Hvis de studerende overhovedet undervises i iværksætteri på landets universiteter, lærer de kun at få ideen, men ikke hvordan den føres ud i livet. 94 pct. får slet ingen kurser, og det koster vækst og danske arbejdspladser, vurderer eksperter. Flere skal under studierne opleve, hvad det vil sige at være iværksætter – og vi skal dyrke eliten, lyder deres råd.

En god strategi er en gennemført strategi

At gennemføre en ny organisationsstrategi får raketvidenskab til at ligne en legetime i en dansk børnehaveklasse. Med en gennemsnitlig succesrate på blot 30 pct. er der brug for at nytænke, hvordan strategier eksekveres.

Svag ledelse truer kommunernes digitalisering

Den kommunale digitalisering risikerer at kuldsejle og projekterne blive til nye it-skandaler uden den ventede gevinst for borgerne og kommunekassen, fordi de bliver styret for svagt. Ny undersøgelse viser, at kun lidt over halvdelen af kommunerne systematisk prioriterer deres it-projekter. Knap 4 ud af 10 kobler it-projekterne til kommunens strategiske mål. Læren fra private virksomheder, der er nogle år foran det offentlige, er ellers klar: It er i dag så essentielt for forretningsstrategien, at professionel styring er forskellen mellem succes og fiasko.

Selvbetjening vil give mere tid til de svage

Når borgernes kontakt med kommunen flytter fra papir til skærm, går det ud over de 10 procent svageste, som ikke kan bruge internettet. Sådan lyder kritikken ofte. Men nej, siger flere kommuner. De forventer tværtimod, at digitaliseringen giver de ældre, de ordblinde eller de hjemløse et løft. For når de fleste klarer sig selv, får kommunen frigjort kræfter til at hjælpe de mest udsatte borgere med individuelle løsninger.

Corydon glemmer miljøet

Regeringens erklærede målsætning om at udarbejde en strategi for bæredygtig udvikling er endnu ikke opfyldt. Finansloven er det seneste eksempel på omfattende lovgivning, der vedtages uden viden om dens påvirkning af miljøet, og det vækker kritik fra både topøkonomer og miljøfolk. For der er behov for ekstra fokus på miljøet. Internationale sammenligninger placerer miljøet i Danmark langt efter alle andre nordiske lande og mange EU-lande. Miljøvurdering af finansloven bør være et centralt element i bæredygtig udvikling, økonomisk og miljømæssig, lyder opfordringen fra økonomer og miljøfolk.

Overmodet er Løkkes største fjende

Lars Løkke ligner en mand med sikker kurs mod Statsministeriet. Men i denne måned begynder skattekommissionens afhøringer om Venstre-toppens rolle i Helle Thorning-Schmidts skattesag. Og flere andre risikomomenter kan spænde ben for Venstres strategi. Forårets store forlig om energi og skat viser, at partiet ikke er usårligt, vurderer iagttagere og politiske eksperter.

Nyt paradigme for politiske strategier undervejs

Effekten af de politiske strategier aftager, når vælgerne begynder at gennemskue dem. Kontraktpolitk og let fordøjelige budskaber er ikke længere den sikre vej til gode valg, og er partierne ved at udvikle helt nye måder at håndtere realtionen til vælgerne.