international politik


 Er der en rød linje for Kina?

Er der en rød linje for Kina?

KOMMENTAR Danmarks spionchef advarer mod at være naiv i forhold til Kina. Imens låner politikere pandaer til zoo. Nu må regeringen vove at tale åbent om, hvor grænsen går i forhold til at samarbejde med Kina.

Iran er taberen i det internationale oliespil

Iran er taberen i det internationale oliespil

ANALYSE: Olieprisen er stabil trods krisen i Mellemøsten, fordi rekordproduktion i USA dækker den stigende globale efterspørgsel. Irans problemer med at sælge sin olie øger risikoen for social uro, og risikoen bliver forstærket af den grønne omstilling.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Amerikansk interesse er en bonus for Grønland

Amerikansk interesse er en bonus for Grønland

ANALYSE: USA's øgede interesse for Grønland er en gave til Grønland og Danmark. Den store ø vil få væsentligt bedre infrastruktur, og Danmark kan få øget indflydelse på både den globale sikkerhedspolitik og på klimapolitikken.

Norden er ved at blive en europæisk magtfaktor

Norden er ved at blive en europæisk magtfaktor

Norden er ved at udvikle sig til en betydelig regional aktør i Europa. Putin-Brexit-Trump-bølgen har givet ny energi til det nordiske samarbejde, der udvikler sig hastigt inden for sikkerhedspolitik, energi og digital erhvervsudvikling.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Asien har mistet en af sine største statsmænd

Med Lee Kuan Yews død kort før påske mistede Singapore sin landsfader og Asien en af sine største statsmænd. Han efterlod sig et af verden rigeste lande og dermed en succeshistorie, der udfordrer de liberale demokratier.

Krig i vor tid

I stedet for, at vi har fået en mere fredelig verden, er tiden efter Den Kolde Krig og Krigen mod Terror blevet mere uforudsigelig og krigshærget. For mange politikere er forfaldne til at vise handlekraft gennem militær magtdemonstration. Verden trænger i stedet til holdbare politiske løsninger frem for flere militære indsatser.

Putin jagter et nyt projekt for Rusland

Med en historisk folkelig opbakning fra hele 87 pct. af de voksne russere er Vladimir Putin ved at føre Rusland og Vesten ud i en ny kold krig. Mandag Morgen tegner portrættet af den moderne tsar, der med sine gamle venner fra årene i Skt. Petersborg har bygget sit magtimperium op til den nuværende konfrontation med Vesten. De var drevet af myten om, at Rusland er blevet forrådt, ydmyget og marginaliseret af Vesten, mener Andrew Wilson, ruslandsekspert ved tænketanken European Council on Foreign Relations. Nu jagter Putin et nyt ideologisk projekt om Rusland som værdimæssig stormagt og allierer sig med nationalkonservative kristne.

EU foran gennembrud som global stormagt

Mens børnepenge og velfærdsturisme dominerer den danske europadebat frem mod Parlamentsvalget, er EU ved at forberede sig på rollen som global supermagt. De kommende år vil EU træde i karakter som en ligeværdig modspiller til USA og Kina på den globale scene. Drivkraften er et historisk stærkt tysk-fransk lederskab, men det skeptiske Storbritannien spiller en større rolle, end man skulle tro. Mandag Morgen analyserer EU’s politiske oprustning.