kommunalvalg


På vej mod et demokratisk A- og B-hold

På vej mod et demokratisk A- og B-hold

Kvinderne, de højtuddannede, og borgere med job og dansk statsborgerskab er gode til at udnytte deres demokratiske rettigheder. Mens det står meget sløjt til med valgdeltagelsen blandt de lavt-uddannede og dem på overførselsindkomst samt blandt borgere med ikke-dansk baggrund.

Mette Frederiksen vandt – Løkke og Thulesen Dahl tabte

Mette Frederiksen vandt – Løkke og Thulesen Dahl tabte

Valget til de 98 kommuner og fem regioner blev en triumf for Socialdemokratiet og partiets formand Mette Frederiksen. Dansk Folkeparti og Venstre blev valgets store tabere. Mandag Morgen analyserer valgresultatet parti for parti.

Strandvejskommuner topper det kommunale Danmark

Strandvejskommuner topper det kommunale Danmark

Landets tre rigeste kommuner – Gentofte, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk – ligger også i top på service. Det omvendte gælder for kommuner med mindre velstående borgere. Mandag Morgens store kortlægning af kommunernes serviceniveau viser, at kommunerne er delt som aldrig før, men at der også er undtagelser.

Mønsterbryderen: En kultur- og vækstby på heden

Mønsterbryderen: En kultur- og vækstby på heden

Holstebro er den eneste kommune uden for landets to vækstområder, der ligger i top på Mandag Morgens Kommuneportal. Succesen bygger på en beslutning i byrådet for 50 år siden.

Nyvalgte byråd på hårdt arbejde

Tre store udfordringer vil komme til at præge arbejdet i byrådene de næste fire år. Foruden de altid trængte budgetter vil også skolereformen og borgerinddragelse være på dagsordenen.

Kommunalvalgets røde blodbad er aflyst

Socialdemokraterne ser ud til atter at blive det største borgmesterparti, stik imod forventningerne for bare en måned siden. Venstre vil erobre 8-10 flere borgmesterposter og haler ind på S, mens De Konservative står til at bevare deres højborge trods landspolitisk tilbagegang. Det viser Mandag Morgens store analyse forud for kommunalvalget i næste uge. Enhedslisten står til at blive valgets store vinder på SF’s bekostning, mens Dansk Folkeparti kan blive den berømte tunge på vægtskålen mange steder og måske få sin første borgmesterpost.

Velfærdsledere: Stop de kommunale lappeløsninger

Velfærdsledere: Stop de kommunale lappeløsninger

Bekæmp den stigende ungdomsarbejdsløshed og styrk den sociale og sundhedsmæssige forebyggelse. Sådan lyder den overraskende opfordring fra godt 1.000 nøglepersoner fra velfærdssamfundets frontlinje forud for kommunalvalget. De efterspørger en nytænkning af den danske velfærdsmodel, så dyre og kortsigtede lappeløsninger afløses af forebyggelse, der kan spare samfundet for milliardomkostninger og give store menneskelige gevinster.

Ny prognose: Hvem får magten i din kommune?

Venstre står til at blive kommunalvalgets store vinder og for første gang nogensinde vippe Socialdemokraterne af tronen som landets største parti. Men hvorvidt Venstre også slår hul på det røde fort i form af de fire største byer eller får flere borgmesterposter end S, er langt mere tvivlsomt. Kampen er meget lige. De Konservative undgår også et dramatisk tab af borgmestre, viser prognose. Lars Krarup (V) er favorit til at blive ny KL-formand.