kompetencer


Kreative erhverv skaber fremtidens job

Kreative erhverv skaber fremtidens job

Kreative erhverv udgør verdens hurtigst voksende sektor, og her ligger et stort uudnyttet potentiale for mere vækst, påpeger eksperter. Men kun et fåtal af de danske virksomheder udnytter mulighederne.

Succesfuldt iværksætteri er en holdsport

Succesfuldt iværksætteri er en holdsport

Bag de bedste og mest jobskabende startup-selskaber står et stærkt team. Succesfuldt entreprenørskab er en gruppedisciplin, og de rette kompetencer er vigtigere end ideen.

Rugekasse for den politiske magtelite

Europa-Parlamentet er et sted for pensionsmodne politikere, der henslæber sidste del af karrieren i Bruxelles. Og dog. I disse år bliver der rykket ved den gamle sang om den europæiske elefantkirkegård – eller Mickey Mouse-parlamentet, som jernladyen Thatcher kaldte det. Parlamentet er tværtimod vugge for en række politiske talenter, der siden stiger helt til tops i deres hjemlige politiske arena. Alene i den danske regering har fem ministre en fortid i Parlamentet. Og i udlandet har flere nuværende og tidligere regeringsledere været i Europa-Parlamentet, før de indtog magtens tinde i hjemlandet. Tendensen har også bredt sig til erhvervslivet, der har fået øjnene op for parlamentarikernes tidligere politiske assistenter.

De har standset jobflugten

De har standset jobflugten

Seks mellemstore industriarbejdspladser i Region Sjælland har leveret et overbevisende svar på den udfordring, som titusindvis af danske produktionsvirksomheder kæmper med: Hvordan bremser man udflagningen af job til Polen og andre lavtlønslande? I tre år har de arbejdet målrettet på at opkvalificere samtlige medarbejdere til verdensklasse-niveau. Kageproducenten Bisca har nu skrinlagt planerne om at flytte produktionen til Polen og udvider i stedet herhjemme, selv om en dansk medarbejder koster fem gange så mange som en polsk. Samtidig er bundlinjen gået fra rød til sort. 

Danmark har brug for en digital vækstplan

Der er et kæmpe potentiale i at løfte Danmarks produktivitet med it og digitalisering. Men danskerne og danske virksomheder ved for lidt om it til at udnytte det. I internationale sammenligninger af nationers it-infrastruktur samt i vurderinger af borgeres, virksomheders og offentlige myndigheders it-anvendelse figurerer Danmark fortsat i top ti. Men vi er på vej ned ad ranglisterne. Der er behov for et opgør med politisk silotænkning for at bringe Danmarks it-infrastruktur tilbage i den globale toptre, og borgere og virksomheder må geares langt bedre til at udnytte teknologiens muligheder. ”Vi har brug for en helt ny digital vækststrategi for Danmark, der omfatter hele samfundet,” siger Pia Rybenfeldt, der er topchef for den globale it-konsulentvirksomhed Capgeminis danske afdeling.

Lysten til efteruddannelse farer vild i AMU-junglen

En overflod af ufaglærte uden jobmuligheder og et stigende behov for faglærte medarbejdere. Sådan er situationen i dansk industri, og den kan i sig selv bidrage til at skubbe produktionsjob ud af landet – helt modsat regeringens erklærede målsætning i Vækstplan DK. Planens ene ekstra milliard kroner til voksen- og efteruddannelse skal løfte kompetencerne og fastholde Danmark som et konkurrencedygtigt produktionsland. Men først må der ryddes op i det uoverskuelige system for efteruddannelse, der mest af alt ligner en bureaukratisk jungle.

MBA’eren skal have nye udfordringer

”Når man står med en MBA i rygsækken efter to års pres med både arbejde og studie, så er man klar til at få nye udfordringer i sit job. Det skal virksomheden være klar over. Ellers er det spildte kræfter, og den nyuddannede søger sine udfordringer eksternt,” lyder det fra Lone Ryevad Boysen, der er admission manager på Executive MBA-uddannelsen på CBS. Både CBS, DJØF og Lederne opfordrer virksomhederne til at planlægge medarbejderens kommende arbejdsopgaver, allerede inden MBA-forløbet starter.

Klogere børn for færre timer

Ny bevægelse for selvlæring udfordrer skolens monopol på at skabe Danmarks dygtigste generation. I fremtiden skal vores børns kompetencer udvikles i en lang række forskellige miljøer og på tidspunkter, som ligger uden for 8-16.

Profil af superlederen anno 2013

Den moderne leder sover med støvlerne på. Den ene dag er en virksomhed succesfuld, den næste dag er den ude i mørket. At tackle forandring er mere end nogen sinde lederens kerneopgave. Mandag Morgen tegner kompetence- og opgaveprofilen på morgendagens leder.

Jagten på fremtidens produktionsmedarbejder

Mens den danske fremstillingssektor drænes for arbejdspladser, har seks produktionsvirksomheder i Region Sjælland sat sig for at bryde den onde cirkel. Virksomhederne har i fællesskab udviklet seks “verdensklasse-profiler”, der beskriver, hvilke kompetencer medarbejdere på alle niveauer skal besidde, hvis de skal konkurrere med lande som Polen, hvor lønniveauet er 80 pct. lavere. Innovationsevne, fleksibilitet og selvstændighed er nogle af danske medarbejderes vigtigste aktiver, viser de første erfaringer fra projektet.